Alertă! Ne pleacă profesorii

29 Aug. 2023, 14:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Aug. 2023, 14:58 // Actual //  Lupu Eduard

Numărul angajaților din învățământ s-a redus cu 2% în trimestrul doi al anului 2023 față de trimestrul similar al anului precedent, arată datele Biroului Național de Statistică.

Datele BNS relevă că numărul mediu al salariaților (în echivalent timp complet) a constituit 623,6 mii de persoane, iar 14,7% sunt angajați în învățământ.

Salariul mediu brut în învățământ a constituit în trimestrul doi  al anului 2023 – 9 950 de lei, cu 20% mai mare față de trimestrul similar al anului 2022.

Învățământul din Republica Moldova se confruntă în continuare cu o serioasă criză de cadre, mai ales în mediul rural, punând sub semnul întrebării calitatea procesului educațional. Școlile luptă să găsească profesori pentru a asigura predarea diverselor discipline. Într-o încercare de a face față acestei situații, mulți profesori au fost nevoiți să se recalifice și să predea discipline în care nu au fost inițial pregătiți. De exemplu, un profesor de matematică ar putea fi pus să predea fizica sau chiar alte materii în funcție de necesități.

Este important de subliniat că această criză de profesori nu este rezultatul doar al factorilor economici, ci și al lipsei de atracție a profesiei învățătorului în rândul tinerilor. Remunerațiile mici, lipsa de recunoaștere socială și lipsa perspectivelor de dezvoltare profesională sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă această categorie profesională.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, ministrul Educației, Dan Perciun, a spus că autoritățile vor începe la sfârșitul acestui an negocierile privind comasarea școlilor mici. În procesul de discuții vor fi implicați directorii, profesorii dar și părinții care-și duc copiii în școlile vizate de reformă, pentru care guvernul pregătește un program de stimulente. De asemenea, ministrul susține că sistemul educațional duce o lipsă de circa 8.000 de profesori.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Mai 2024, 11:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Mai 2024, 11:45 // Actual //  Lupu Eduard

Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție (PA) ar fi început ”războiul” împotriva Tatianei Răducanu, fiind ghidată de Procurorul General Interimar, Ion Munteanu. Este precizarea făcută de președintele Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RLIVE TV. În opinia lui Gligor, ”în schemă” ar fi și adjunctul Veronicăi Dragalin, Vasile Plevan, care a picat evaluarea Comisiei Pre-Vetting, scrie REALITATEA.MD.

„Este important să înțelegem că nu e din capul ei (n.r. Veronica Dragalin). Această acțiune de sabotaj a fost coordonată cu superiorul său, Procurorul General Interimar, domnul Munteanu,și cred că ar fi bine pentru sistemul procuraturii ca ambii să plece din acele funcții pe care le dețin. (…)

Ce a făcut doamna Drăgălin este un act de sabotaj împotriva reformei justiției și comisiei de Vetting și Pre-Vetting. Mai mult este o palmă dată președintei Maia Sandu. Dacă cineva crede că doamna Dragalin urmărește scopul de a rezolva problemele de integritate a membrilor comisiei Pre-Vetting să știți că greșiți. Doamna Dragalin are o revanșă personală, o dorință puternică de a avea o revanșă personală față de comisie, care nu a evaluat pozitiv adjunctul său Vasile Plevan, care este învinuit și acuzat de mine în cadrul investigației ce ține de comiterea unor infracțiuni de serviciu”, a spus Ștefan Gligor.

Procuratura Generală respinge categoric acuzațiile aduse de persoana nominalizată (Ștefan Gligor n.a), considerându-le nefondate. Totodată, reiterăm că Procuratura nu va comenta declarațiile exponenților politici.

Joi, 16 mai curent, Procuratura Anticorupție (PA) a venit cu noi precizări în legătură cu acest scandal, menționând că „participarea ca membru în Comisia Pre-Vetting sau Comisia Vetting în 2024 nu acordă o imunitate pentru fapte consumate cu ani în urmă” și că „astfel de comunicate nu încalcă inviolabilitatea vieții personale”.

Amintim că, Tatiana Răducanu, membră a Comisiei pre-vetting, și-a dat demisia după ce în spațiul public au apărut informații potrivit cărora fosta judecătoare ar avea legături cu Veaceslav Platon și Ilan Șor. Conform unei scrisori semnată de șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, membra demisionară a Comisiei ar fi apropiată și ar fi executat comenzile lui Veaceslav Platon și ale lui Aureliu Colenco, ultimul fiind actualmente principalul avocat al lui Ilan Șor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Între timp, Procuratura Anticorupție (PA) a confirmat veridicitatea scrisorii. Autoritatea notează că a acționat, pentru a preveni riscuri în sistemul de justiție.

Joi, 16 mai curent, demisia Tatianei Răducanu din funcția de membrul al Comisiei independente de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor și al Comisiei de evaluare externă a integrității etice și financiare a procurorilor, a fost aprobată de Parlament.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău