Recent rețele de transport ale Moldovagaz au fost transferate companiei Moldovatransgaz subsidiara Transgaz din Roomânia. Transferul s-a făcut printr-un contract de chirie pe cinci ani, iar Moldovagaz va încasa 165 de milioane de lei anual în cadrul procesului de separare – unbundling.
”Până acum fiind blocaţi şi de Gazprom, în mare parte. Practic, ei erau cei care au sabotat procesul. Nu se găseau soluţii. Anul trecut s-a modificat legea, inclusiv pentru a da o soluţie, chiar dacă Gazprom încearcă să se opună. Anul acesta, în septembrie, procesul trebuia finalizat. Ceea ce mă bucură foarte mult este că am reuşit să finalizăm acest proces. Bun, nu e finalizat încă de iure, dar cea mai mare parte, cel mai esenţial lucru deja s-a produs şi s-a produs prin acordul benevol al ambelor părţi – exista riscul, exista posibilitatea, ca părţile să nu ajungă la un acord şi această preluare a operării sistemului de transport din Republica Moldova să se întâmple printr-o decizie a reglementatorului – printr-o decizie, spunem bazată pe lege aici, adică printr-o decizie impusă de fapt administrativ de către statul Republica Moldova”, a explicat ministrul Energiei, Victor Parlicov într-un interviu pentru Agerpers.
Potrivit ministrului, momentan am avut ca scop să finalizăm procesul şi am găsit această soluţie. Desigur că sunt pe masă mai multe opţiuni în continuare. Oricum, e vorba de un contract nu pe termen scurt, e un contract pe cinci ani.
„Avem timp la dispoziţie. Urmează ca şi Transgaz-ul românesc să înveţe şi să înţeleagă mai bine cum şi în ce condiţii funcţionează sistemul la noi. Şi avem şi noi timp, în Republica Moldova, să înţelegem mai bine cum va opera, cum se vor schimba condiţiile de operare pe piaţă, dacă vrem să continuăm cu procesul acesta de operare de către un terţ pe activele Gazprom sau putem să mergem pe formule mai dure de separare, adică impunerea de fapt Gazprom să vândă reţelele de transport”, a precizat Parlicov.