Mesajul tranșant al Maiei Sandu către agricultori: Subvențiile nu sunt un mecanism de protecție socială

14 Sept. 2023, 11:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Sept. 2023, 11:36 // Actual //  Lupu Eduard

Într-o întâlnire cu agricultorii din Republica Moldova, Președintele țării, Maia Sandu, a subliniat importanța consolidării colaborării pentru a promova producția și exportul de produse agricole sănătoase în întreaga lume. Cu un apel la unitate și inovație, Președintele a recunoscut provocările actuale legate de schimbările climatice, deficitul de specialiști în agricultură și infrastructura de transport subdezvoltată.

De-a lungul anilor, Republica Moldova s-a confruntat cu pericolele secetei, în special în regiunile din sudul țării, iar schimbările climatice au adus vreme instabilă. Președintele Maia Sandu a subliniat că este necesar să se găsească soluții moderne pentru a face față acestor provocări, într-un efort comun al agricultorilor și al statului. Aceste soluții includ trecerea la culturi mai rezistente, revizuirea sistemelor de irigare, utilizarea noilor tehnologii de afânare a solului și diversificarea speciilor agricole.

Totodată, Președintele a recunoscut că agricultura se confruntă cu un deficit de cadre și agronomi, subliniind că știința poate aduce inovație și creșterea productivității. În acest context, Maia Sandu a pledat pentru investiții în cercetare și inovație în agricultură.

Infrastructura de transport a fost și ea abordată în discuție, cu referire la capacitatea limitată a Portului de la Giurgiulești și subdezvoltarea rețelei de cale ferată. Președintele a asigurat că în următorii ani vor avea loc modernizări esențiale în acest sens, pentru a conecta Republica Moldova la piața din UE și a crește exporturile de produse agricole.

În ceea ce privește sprijinul pentru produsele moldovenești, Maia Sandu a subliniat că piața din UE oferă oportunități tot mai mari și că Guvernul este dedicat deschiderii de noi piețe, inclusiv în India, China, Arabia și Africa.

Președintele a încheiat cu un apel la schimbarea fundamentală a modului de abordare a agriculturii în Moldova, evidențiind importanța cooperării între agricultori, cercetători și antreprenori, inspirată de exemplul Țărilor de Jos. În final, a subliniat că statul va fi alături de agricultori, dar este necesar să se promoveze eficiența și competitivitatea în agricultură, astfel încât subvențiile să ducă la dezvoltarea unui sector agricol performant și competitiv.

Totodată, Maia Sandu a vorbit și depsre revizuirea macanimsmului de acordare a subvențiilor: „Subvențiile nu trebuie să continue rezultatul prost de a risipi banii publici. Ba mai mult, subvențiile nu sunt un mecanism de protecție socială și nu pot acoperi greșeli de planificare datorii sau procurări care nu au nimic cu dezvoltarea sectorului agricol. Trebuie să fie despre agricultură performantă. Sistemul de subvenționare trebuie ajustat să ducă a dezvoltare agricultorii competitive pentru creșterea ramurii și să dezvoltarea și alte domenii prioritare pentru țară, de exemplu zootehnia”, a spus Maia Sandu.

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

06 Mai 2024, 09:13
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
06 Mai 2024, 09:13 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Înainte de a intra în afaceri cu arme, înainte de a începe să cumpere producători de puşti de asalt, înainte de a se extinde în vânzarea de lunete şi amortizoare de sunet, înainte de a reuni 18 dintre cele mai letale companii ale Americii într-un singur conglomerat, înainte de a finanţa o bază militară privată, înainte de masacru, înainte de revolta investitorilor, înainte de rechemările şi defectele de produs şi de publicitatea proastă şi de procese – înainte ca toate acestea să se poată întâmpla – Stephen Feinberg, un investitor miliardar, a trebuit să-şi perfecţioneze tehnica de tragere, scrie New York Magazine.

Aşa că într-un weekend de la sfârşitul anului 2005 a lăsat în urmă birourile din Manhattan ale Cerberus Capital, firma de capi­tal privat pe care a fondat-o, şi reşedinţa cu mai multe etaje din Upper East Side, în renovarea căreia a băgat 15 milioane de dolari, şi a călătorit până la Moyock, Carolina de Nord, la poligoanele de antrenament tactic ale Blackwater, un notoriu antreprenor militar privat, pentru un weekend de instruire cu arme de foc cu rază lungă de acţiune. Feinberg, blond, tuns scurt, cu început de chelie şi cu o mustaţă deasă, dar fără barbă, vorbea încet, cu răbdare, cu un accent blând de New York.

Prietenii spun că s-a antrenat la facul­tate, la Princeton, cu Corpul de Pregătire a Ofiţerilor de Rezervă (ROTC), defilând la exerciţii militare şi trăgând la ţintă cu o puşcă de serviciu standard şi că a urmat chiar şi şcoala de sărituri cu paraşuta. El a părăsit ROTC înainte de absolvire şi a obţinut un loc de muncă pe Wall Street, tranzacţionând valori mobiliare pentru Drexel Burnham Lambert, pionierul obligaţiunilor junk, pe care de obicei nu le vrea nimeni. Zece ani mai târziu, îşi conducea propria firmă. Zece ani după aceea, era un colos pe Wall Street. Acum este un gigant de talie mondială. Feinberg a vrut să revină la vechea pasiune.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău