Ministerul Mediului intensifică colaborarea cu MMZ în domeniul protecției mediului înconjurător

18 Sept. 2023, 11:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Sept. 2023, 11:45 // Actual //  bani.md

„Uzina Metalurgică din Rezina (MMZ) a plătit în anul 2023, pentru prima dată în istoria Moldovei, o taxă pentru poluarea mediului înconjurător în anul trecut – mai mult de jumătate de milion de lei”, a declarat într-un interviu pentru redacția NewsMaker.md Ministra Mediului, Iordanka-Rodica Iordanova, subliniind că „de asemenea, pentru prima dată în istoria Moldovei, uzina metalurgic[ a raportat toate emisiile și activitățile sale în cadrul sistemului RETP (Registrul Național al Emisiilor și Transportului Substanțelor Poluante)”.

Anterior, conducerea uzinei a anunțat că „MMZ, în calitate de unul dintre liderii din industria regiunii, își asumă responsabilitatea față de protecția mediului înconjurător și desfășoară acțiuni orientate spre reducerea continuă a impactului asupra naturii. Astăzi, uzina respectă cele mai înalte standarde de legislație privind protecția mediului la nivel regional și internațional. Investim resurse semnificative pentru a ne asigura că respectăm aceste norme „mâine”, având ca bază cele mai bune practici globale”.

Pentru a atinge cele mai înalte standarde ecologice internaționale, MMZ a adoptat un program ecologic pe termen lung, cu o sumă totală a activităților de aproximativ 30 de milioane de dolari americani, conform căruia până în prezent s-au realizat investiții de aproximativ 5 milioane de dolari americani.

MMZ a anunțat că menține indicatorii nivelului de concentrație a substanțelor poluante emise sub limita permisă de lege, cu două-trei ori mai mici. La începutul anului, uzina a trecut cu succes prin recertificarea de către compania „SGS” (Elveția) în domeniul managementului ecologic, în conformitate cu standardul ISO 14001:2015.

Conform datelor furnizate de MMZ, în anul 2022, la uzină au avut loc 12 audituri externe de către diferite organizații de certificare străine, pentru a evalua conformitatea produselor MMZ cu standardele mondiale, rezultând obținerea a douăzeci și unu de certificate de conformitate.”

Sursa: https://realitatea.md/ministerul-mediului-intensifica-colaborarea-cu-mmz-in-domeniul-protectiei-mediului-inconjurator/

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO