Siegfried Mureşan: Republica Moldova va fi din nou cap de afiş în Parlamentul European

19 Sept. 2023, 13:01
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Sept. 2023, 13:01 // Actual //  bani.md

Siegfried Mureșan, europarlamentar al Partidului Național Liberal (PNL) din România, a anunțat astăzi, într-o postare pe Facebook, că Parlamentul European va juca un rol esențial în sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova. Decizia de a organiza o dezbatere și de a adopta o rezoluție referitoare la această temă a fost luată de Conferința Președinților Grupurilor Politice din Parlamentul European și va avea loc în cadrul sesiunii plenare din luna octombrie.

Siegfried Mureșan a făcut anunțul într-o postare pe rețelele de socializare, subliniind importanța evenimentului pentru viitorul european al Republicii Moldova. Eurodeputatul a menționat că Grupul Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European a solicitat organizarea acestei dezbateri și adoptarea unei rezoluții privind Republica Moldova, în urma unei inițiative venite din partea eurodeputatului Andrej Halicki, vicepreședinte al Delegației Parlamentului European la Adunarea Parlamentară „Euronest,” și din partea sa, în calitate de președinte al Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Moldova.

„Aducem Republica Moldova din nou pe agenda noastră fiindcă vrem să reiterăm poziția clară a Parlamentului European privind începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană până la finalul anului,” a declarat Siegfried Mureșan.

Această dezbatere și rezoluție reprezintă un semnal puternic de sprijin din partea Uniunii Europene pentru eforturile și reformele Republicii Moldova în direcția integrării europene. Acest pas ar putea contribui la consolidarea relațiilor diplomatice și la avansarea parcursului european al țării, punând accent pe valorile democratice și standardelor europene.

În contextul actual, acest anunț vine ca un semn de încurajare pentru Republica Moldova în eforturile sale de apropiere de Uniunea Europeană și subliniază importanța colaborării strânse dintre cele două părți în promovarea stabilității și dezvoltării regionale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO