Umilință totală pentru populație! Adevărata catastrofă a Moldovei. Mii de oameni, la limita sărăciei

19 Sept. 2023, 10:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Sept. 2023, 10:13 // Actual //  Lupu Eduard

Potrivit primului raport al guvernului Moldovei privind progresele în implementarea Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă, situația economică și socială din țară a fost grav afectată de mai multe factori precum criza energetică, inflația galopantă și războiul din Ucraina. Unul dintre cele mai alarmante aspecte evidențiate în raport este creșterea ratei sărăciei absolute la 31% în anul 2022.

Această creștere semnificativă a ratei sărăciei absolute marchează un pas înapoi pentru Moldova în eforturile sale de a combate sărăcia și de a îmbunătăți nivelul de trai al populației. Datele prezentate în raport arată că, în ciuda unor îmbunătățiri temporare, procentul populației care trăiește cu mai puțin de 2,15 dolari pe zi a crescut la 1,3% în 2022, iar procentul populației care trăiește cu mai puțin de 4,3 dolari pe zi a atins 6,1%. Rata sărăciei absolute a crescut de la 23% în 2018 la 31,1% în 2022, marcând cea mai înaltă cifră din 2014.

Raportul guvernamental identifică o serie de provocări care stau în calea progresului Moldovei în reducerea sărăciei, printre care se numără o economie subdezvoltată, investiții limitate, productivitate scăzută a muncii, vulnerabilitate la crize economice și schimbările climatice, dezechilibrele regionale și niveluri ridicate de sărăcie în comparație cu alte țări.

Cu toate acestea, raportul menționează și eforturile depuse de Guvern pentru a combate sărăcia, cum ar fi îmbunătățirea sistemului de protecție socială, creșterea salariului minim, sprijinirea populației în sezonul rece și creșterea ponderii pensionarilor care primesc o pensie. Cu toate acestea, este clar că mai trebuie mult de făcut pentru a atinge obiectivul stabilit pentru 2030, și anume reducerea sărăciei absolute la 10% din totalul populației.

În plus, presiunile inflaționiste ridicate cauzate de războiul din Ucraina au dus la o scădere a veniturilor reale ale gospodăriilor cu 5,9% în 2022, subliniind și mai mult vulnerabilitatea economică a țării. În acest context, se subliniază importanța continuării investițiilor în programe de protecție socială și în creșterea economică stabilă pentru a consolida reziliența Moldovei la șocurile externe.

În concluzie, Moldova se confruntă cu provocări semnificative în ceea ce privește combaterea sărăciei și îmbunătățirea nivelului de trai al populației. Eforturile trebuie să continue pentru a aduce țara pe drumul dezvoltării durabile și pentru a atinge obiectivele stabilite la nivel global în cadrul Agendei 2030.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

24 Sept. 2023, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Sept. 2023, 14:38 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul premier și om de afaceri, Ion Sturza, a făcut declarații notabile referitoare la corupția la nivel înalt și ineficiența guvernului în gestionarea crizei energetice din Republica Moldova, „cee ce ne costă pe noi zeci de milioane în tarifele la energie la gaze”.

Sturza a subliniat că, în opinia sa, schemele de corupție la nivel înalt sunt în prezent la „minimul istoric” în Republica Moldova, concentrându-și afirmațiile pe președinție, guvern, parlament și agenții de stat. Acest comentariu vine într-un moment în care lupta împotriva corupției rămâne o prioritate majoră pentru autoritățile din Moldova și pentru societatea civilă.

În plus, Sturza a abordat problema crizei energetice care a lovit țara anul trecut, afirmând că aceasta a fost mai degrabă rezultatul incompetenței decât al corupției. El a explicat că inițial au existat discuții cu mari companii și bănci internaționale care erau dispuse să ajute Moldova să rezolve problema energetică, dar în cele din urmă, unii parteneri internaționali au renunțat la această colaborare, din cauza a ceea ce Sturza a numit „incompetență” din partea liderilor locali.

Sturza a evidențiat și anumite aspecte specifice ale gestionării crizei, cum ar fi achiziționarea de păcură la prețuri duble față de cotațiile de pe piață și achiziționarea de gaze la prețuri de trei ori mai mari într-un moment în care prețurile pe piață erau în scădere. El a subliniat că astfel de decizii nu pot fi explicate prin corupție, ci mai degrabă prin incompetență.

„Am prevăzut acest dezastru, am prevăzut ce o să se întâmple cu prețurile la gaz, la păcură care astăzi ies la suprafață. Chiar nu vreau să fac proces de intenție nu vreau să spun că a fost corupție, dar incompetența este flagrantă care ne costă zici de milioane. Or, incompetența se pedepsește sigur, însă unii au fost promovați. Ați cumpărat păcură dublu față de prețul de cotații printr-o schemă obscură fără de a vedea traseul, care cel mai probabil a venit din Federația Rusă ca origine. Ați cumpărat caz de 3 ori mai scump în condițiile când era clar că prețul se duce la vale. Ați adus vaccinul în perioada când deja toți nu știu ce să fac cu el”, a punctat Sturza în cadrul unei recente emisiuni de la Vocea Basarabiei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău