Furtună pe piața valutară! Euro se depreciază în fața dolarului, afectat de perspectivele de recesiune în Europa

25 Sept. 2023, 16:01
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
25 Sept. 2023, 16:01 // Actual //  bani.md

Euro se deprecia luni în fața dolarului, sub tirul indicatorilor economici slabi din zona euro, în comparație cu cifrele mai dinamice din partea SUA. În jurul orei 10:10 GMT, euro pierdea 0,17%, la 1,0635 dolari, și 0,05% în raport cu lira sterlină, la 86,98 pence, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

„Semnele unei recesiuni în zona euro devin din ce în ce mai evidente”, a explicat Esther Reichelt, analist la Commerzbank, iar această situație „sugerează nu numai că o nouă majorare a dobânzii în zona euro este din ce în ce mai puțin probabilă, dar și că piața va rămâne la așteptările sale de reducere a dobânzii pentru anul viitor, ceea ce pune presiune pe euro pentru moment”.

Potrivit indicelui PMI Flash publicat vineri, activitatea sectorului privat din zona euro a continuat să scadă în septembrie, la o rată încă ridicată, dar ușor mai mică decât în luna precedentă.

Între timp, în Statele Unite, indicele PMI compozit (toate sectoarele combinate) a arătat că economia americană se află în expansiune, deși într-un ritm mai lent.

Vinerea trecută, moneda europeană a atins cel mai scăzut nivel față de dolar din martie, la 1,0615 dolari pentru un euro.

Luni, dolarul s-a apreciat și față de lira sterlină, care a scăzut cu 0,12%, la 1,2226 dolari pentru o liră.

Moneda britanică a fost penalizată de temerile legate de recesiunea din Marea Britanie și de decizia de joia trecută a Băncii Angliei de a întrerupe înăsprirea politicii monetare, urmând exemplul Fed, dar cu un ton mai puțin agresiv.

Ratele mai mari sunt în mod tradițional sinonime cu o monedă cu randament mai ridicat pentru investitori, ceea ce o face mai atractivă.

„Momentul bullish al dolarului american a fost întărit săptămâna trecută de poziția hawkish a Fed”, susțin analiștii de la MUFG, pentru a explica cea de-a zecea săptămână consecutivă de creșteri pentru Dollar Index, care compară dolarul cu un coș de monede importante.

Fed a ales să nu majoreze dobânzile pentru moment, dar traderii de valută consideră că este singura bancă centrală pentru care o majorare a ratelor rămâne credibilă în lunile următoare.

Între timp, yenul a pierdut 0,16%, ajungând la 148,62 yeni pentru un dolar, în urma deciziei Băncii Japoniei de a continua politica monetară acomodativă. Luni, yenul a atins un alt minim de la începutul lunii noiembrie, de 148,65 yeni pentru un dolar.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Oct. 2024, 20:01
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Oct. 2024, 20:01 // Actual //  bani.md

Republica Moldova, în ziua alegerilor prezidențiale și a referendumului republican constituțional din 20 octombrie curent, are de făcut o alegere foarte simplă – se îndreaptă spre un model rusesc sau aleg modelul european. De această părere este președintele francez Emmanuel Macron, care a oferit, în exclusivitate, un interviu jurnalistei Ecaterina Covali, autoarea proiectului „Punţi către Europa”. Producția este difuzată astăzi, 17 octombrie, la RLIVE TV.

Macron a explicat de ce Uniunea Europeană este cea mai potrivită opţiune pentru Republica Moldova.

„În primul rând, întotdeauna am respectat suveranitatea popoarelor și libera decizie a cetățenilor care vor trebui să se exprime. Chiar cred că este o șansă. Când privesc spre regiune și văd Moldova, aș spune, fără a complica lucrurile, că alegerea este destul de simplă –sau se îndreaptă spre un model rusesc sau spre un model european. Am rezumat puțin lucrurile, dar așa se întâmplă. Orientarea spre modelul rusesc înseamnă o probabilitate foarte mică, că aceeași întrebare vi se va pune de mai multe ori.

Frumusețea modelului european este că veți fi întrebați, iar asta se numește democrație. Este o oportunitate incredibilă. Așa că înțeleg importanța acestei alegeri. Cred că scrutinul care vă așteaptă, pe care Moldova îl așteaptă, este foarte important pentru viitorul țării. Și ca și european convins, nu ca președinte al Franței, ci ca european convins, mai ales aici, vorbind cu dumneavoastră, și respectând suveranitatea poporului moldovean, sper că acesta va alege calea Europei, pentru că este calea libertății și a democrație”, a declarat președintele Franței.

Ținem să menționăm că anume în mandatul Franței, de președinte al Consiliului Uniunii Europene, din prima jumătate a anului 2022, Chișinăul s-a apropiat atât de mult de UE, încât a întors o nouă foaie a istoriei sale… europene.

„Cred că procesul a adus deja beneficii Moldovei, pentru că a permis libertatea de circulație și facilitarea vizelor. În termeni și mai concreți, aș da exemplu costul telecomunicațiilor și integrarea rețelelor. Este una dintre înțelegerile pe care le-am concretizat în timpul Comunității Politice Europene din Moldova. Taxele de roaming au fost liberalizate datorită implicării operatorilor.

Apoi, există o serie de proiecte de cooperare foarte concrete, investiții, o mai mare deschidere economică, libertatea de circulație pe care am menționat-o și, odată cu aceasta, și cooperarea în lupta împotriva atacurilor cibernetice sau a dezinformării”, a conchis Emmanuel Macron.

 

Pe parcursul ultimilor ani, UE a acordat un sprijin puternic Moldovei, în cele mai grele momente, precum șantajul energetic al Gazpromului, suport financiar în combaterea corupției și dezinformării, dezvoltarea economiei, uși deschise pentru export și chiar sancționarea persoanelor care seamănă ură în țară. Însă, cel mai puternic sprijin oferit – lansarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

Interviul a fost realizat în cadrul proiectului „Punți către Europa”, realizat cu sprijinul financiar al Fundației Soros Moldova, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova și implementat de Asociația pentru Inițiative Responsabile (ASPIR).

Producția este difuzată și la postul public de televiziune Moldova 1.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău