Bani de la UE pentru Republica Moldova! Vot în Parlamentul European. Domeniile unde vor ajunge finanțele

18 Oct. 2023, 15:32
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Oct. 2023, 15:32 // Actual //  bani.md

Astăzi, în cadrul ședinței plenului Parlamentului European, eurodeputații au votat cu o largă majoritate în favoarea raportului prezentat de Siegfried Mureșan, eurodeputat PNL, privind poziția Parlamentului European asupra bugetului Uniunii Europene pentru anul 2024. Votul a înregistrat 424 de voturi „pentru”, 101 de voturi „împotrivă” și 102 abțineri.

Potrivit raportului adoptat, Parlamentul European susține majorarea alocărilor către domenii considerate prioritare, cum ar fi cercetarea, bursele de studiu „Erasmus+”, sprijinirea tinerilor fermieri, precum și susținerea pentru țări precum Republica Moldova, Ucraina, și regiunile din Vecinătatea estică și sudică ale Uniunii Europene.

Eurodeputatul Siegfried Mureșan a declarat în urma votului că „vestea bună este că bugetul, în valoare de aproximativ 190 de miliarde de euro, cuprinde suficiente fonduri pentru a finanța prioritățile tradiționale ale Uniunii”. El a subliniat, de asemenea, intenția de a spori sprijinul financiar pentru cercetare, bursele de studiu „Erasmus+” și infrastructura de transport transfrontalieră.

Mureșan a evidențiat că o altă prioritate majoră a bugetului este siguranța Uniunii Europene, subliniind dependența acesteia de securitatea țărilor din vecinătate. Propunerile includ creșterea alocărilor pentru Ucraina, Republica Moldova și alte țări din Vecinătatea estică și sudică ale Europei, pentru a contribui la reducerea riscurilor de securitate la granițele Uniunii Europene.

Eurodeputatul a menționat necesitatea revizuirii Cadrului Financiar Multianual pentru a oferi suficientă flexibilitate în alocarea fondurilor către noile priorități de securitate. Astfel, poziția Parlamentului privind Bugetul UE din 2024 este în concordanță cu propunerea de revizuire a Cadrului Financiar Multianual 2021 – 2027.

Această decizie reflectă angajamentul Parlamentului European în promovarea unei Uniuni Europene puternice, axată pe sprijinirea inovației, educației și securității regionale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău