Situație catastrofală! Sturza: Economia e la pământ. Să nu ne mire faptul că mâncăm mere aduse din Africa de Sud

18 Oct. 2023, 13:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Oct. 2023, 13:29 // Actual //  Lupu Eduard

Într-un mesaj critic, fostul premier și actual om de afaceri Ion Sturza avertizează asupra realităților economice ale Republicii Moldova, subliniind scăderea economică în al doilea an consecutiv și inflația persistentă. Sturza, recunoscând succesul campaniei de strângere de fonduri condusă de președinta Maia Sandu, îndeamnă la o implicare mai activă în gestionarea economiei.

Potrivit lui, economia scade al doilea ani consecutiv.

„-2,5%. Și asta în condițiile unei inflații foarte mari. Deci, scăderea în termeni reali este și mai drastică. 30% din buget este finanțat prin deficit din… împrumuturi! Chiar și așa nu ne ajung 2 miliarde anul acesta și 8(!) miliarde anul viitor. Cum am ajuns în această situație? Da, crize, război, dar și lipsa unei politici economice coerente. Toți vrem salarii mai mari (în administrație, în mod special), sate europene și gaze la orice preț, să fie cald la iarnă. Așteptările oamenilor sunt foarte mari. Dar trebuie să avem curajul să temperăm această politică populistă și să consumăm atâta cât avem. E super OK ca Ministerul Economiei să se preocupe de regularizare și digitalizare. Dar nu mai mult de o oră pe zi. În rest, ca organ economic „suprem” ar trebui să ajusteze parametrii macroeconomici, politica bugetar-fiscală. Să se preocupe de condițiile reale, nu imaginare pentru investitori. Revolut? Super! Dar noi avem o lichiditate excesivă în sistemul bancar care nu „curge” către economia reală. Gaz în depozite în Ucraina? Sigur! Dar de ce cel mai scump pentru consumatorii finali din Europa? Ministerul Finanțelor – cel mai simpatic pe Fb? Minunat! Dar de ce scad încasările din TVA? Nu cumva crește contrabanda și evaziunea fiscală? Avem cea mai mare rezervă valutară raportată la PIB din istorie. Leul – tot mai „musculos”. Bravo! Și tot așa până când va fi omorât ultimul nemernic de producător local și exportator. Să nu ne mire faptul că mâncăm mere aduse din Africa de Sud”, a precizat fostul premier.

Sturza evidențiază că 30% din bugetul țării este finanțat prin împrumuturi, iar acest lucru nu este sustenabil pe termen lung. El susține că în ciuda crizelor și a conflictelor, lipsa unei politici economice coerente a contribuit la situația actuală. Totodată, subliniază necesitatea unei abordări realiste a așteptărilor populației în ceea ce privește creșterea salariilor, proiectele de infrastructură și politica energetică.

Ion Sturza propune ca autoritățile trebuie să acorde atenție parametrilor macroeconomici, să ajusteze politica bugetar-fiscală și să creeze condiții favorabile pentru investitori reali. El subliniază că eficiența revoluționară și proiectele ambițioase trebuie să fie echilibrate cu realitatea economică a țării.

Fostul premier ridică și problema colaborării între ministere și instituții relevante, subliniind că acestea trebuie să lucreze împreună pentru a soluționa problemele reale ale economiei.

„Avem cea mai independentă Bancă Națională din lume! Mă bucur! Dar când ultima data s-au întâlnit Ministerul Economiei, cel al Finanțelor și BNM? O să credeți că ieri. Nu. În secolul trecut! Da, știu guvernarea actuală nu prea are încredere în „capitalistul” rapace. Dar cum fără de el? E așa cum e, mai beteag, hoțoman și, pe alocuri, antisocial. Dar dacă se mai învârte ceva pe ici, pe colo tot el e „vinovat”. Așa că haideți să ne ocupăm și de economie, nu doar de pomeni pe bani împrumutați. În concluzie, Ion Sturza atrage atenția asupra nevoii de a gestiona atent resursele țării și de a evita un consum nerațional care ar putea afecta în mod negativ economia și bunăstarea cetățenilor”, a mai spus Sturza.

În concluzie, Ion Sturza atrage atenția asupra nevoii de a gestiona atent resursele țării și de a evita un consum nerațional care ar putea afecta în mod negativ economia și bunăstarea cetățenilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Mai 2024, 14:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Mai 2024, 14:53 // Actual //  Lupu Eduard

O parte dintre recenzorii lucrează și astăzi, 1 mai – Ziua Muncii, însă în funcție de cum și-au panificat activitatea, a declarat pentru BANI.MD, șeful Biroului Național de Statistică, Oleg Cara.

„Unii dintre ei își pot lua zile libere în cursul săptămânii și lucrează în weekend. Orarul e flexibil pentru fiecare în parte”, a mai spus Cara.

Întrebat dacă de Paștele Blajinilor, recenzorii vor merge prin cimitire, Oleg Cara a spus că: „ este exclus acest lucru. Sunt stabilite locuri speciale unde populația este intervievată: în fața blocului, în fața porții casei”.

Aproape 600 de mii de locuinţe şi 860 de mii de persoane din Republica Moldova au fost recenzate, până acum, în cadrul Recensământului populaţiei şi locuinţelor.

Recensământul populației și locuințelor 2024 în Republica Moldova se desfășoară în perioada 8 aprilie – 7 iulie, în întreaga țară. Conform legislației, cetățenii sunt obligați să răspundă la întrebările recenzorilor și să ofere răspunsuri corecte. La rândul lor, autoritățile sunt obligate să asigure confidențialitatea răspunsurilor acordate.

Recenzorul va efectua 5 vizite la domiciliu. În cazul în care recenzorul nu găsește pe nimeni acasă, el va lăsa în căsuța poștală, în poartă sau la ușă o înștiințare privind participarea la recensământ care va conține datele de contact ale recenzorului pentru a stabili împreună o zi și o oră convenabilă pentru recenzare.

Recensământul din 2024 este al treilea la număr efectuat în Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău