Milionarii americani sunt de aproape nouă ori mai mulți decât populația Republicii Moldova

23 Oct. 2023, 17:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Oct. 2023, 17:15 // Actual //  Lupu Eduard

Statele Unite se află pe locul al doilea, cu o avere medie pe adult de 551.347 de dolari. În general, aici se află 38% dintre milionarii globali (22,7 milioane de persoane), depășind de peste trei ori a doua țară ca mărime, China. Cu un decalaj semnificativ în ceea ce privește bogăția, inegalitatea veniturilor în SUA este printre cele mai mari din rândul țărilor dezvoltate, constată Visualcapitalist. Raportat la numărul populației Republicii Moldova (2,6 milioane de locuitori), numărul milionarilor din SUA este de 8,7 ori mai mare.

Pe locul al șaptelea se află Singapore, cu cea mai mare avere medie pe adult din Asia. Inegalitatea veniturilor în Singapore se situează la un nivel similar cu cel al Americii.

În 2022, averea medie globală pe adult se situa la 84.718 dolari. În funcție de aceste măsuri, Elveția se situează pe primul loc, cu 685.226 de dolari pe persoană. Peste 15% din populație este milionară, a treia cea mai mare rată din lume. Cu toate acestea, dacă ne uităm la averea mediană pe persoană, aceasta se situează la 167.353 de dolari, o diferență de peste 517.000 de dolari.

La fel ca Elveția, cinci dintre primele 10 țări în funcție de averea medie se află în Europa de Vest, inclusiv Danemarca, Norvegia, Olanda și Belgia.

În ceea ce privește bogăția mediană, SUA s-a situat la 107.739 de dolari, coborând pe locul 12. În general, averea mediană a crescut cel mai rapid în China, de opt ori din 2000, ajungând la 27.273 de dolari. Creșterea economică rapidă a țării i-a ridicat pe mulți în clasa de mijloc, însă inegalitatea bogăției a crescut și ea.

În întregul set de date, SUA a înregistrat cel mai abrupt decalaj. Averea mediană pe adult a fost de 107.739 de dolari, cu 80,5% mai mică decât nivelul mediu de bogăție. Acest lucru înseamnă că proprietatea bogăției este în mod disproporționat în favoarea celor mai bogați din țară.

După SUA, Africa de Sud, Rusia și India au fost țările care au prezentat cele mai mari diferențe între bogăția medie și cea mediană.

La celălalt capăt al spectrului se află Belgia, unde bogăția mediană pe adult a fost cea mai apropiată de nivelurile medii de bogăție. Astfel, bogăția mediană pe persoană a fost de 249.937 de dolari, în timp ce bogăția medie a fost de 352.814 de dolari, reflectând o disparitate mai mică.

Alte țări cu decalaje mai mici între bogăția mediană și bogăția medie pe persoană au fost Grecia, Regatul Unit și Australia.

Republica Moldova nu este inclusă în statistica avuției globale, însă potrivit estimărilor avuția moldovenilor este de 41,9 miliarde de dolari, față de 36,3 miliarde de dolari în 2020. Este vorba de deținerea drepturilor de proprietate asupra: locuințelor, spațiilor comerciale, terenurilor agricole, depozitelor nete și capitalul acționar.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

11 Mai 2024, 07:30
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
11 Mai 2024, 07:30 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Piaţa imobiliară din California este zguduită de creşterea preţurilor asigurărilor, în deja cea mai scumă regiune din ţară, unii locuitorii din Beverly Hills abandonând ideea de a mai încheia poliţe, scrie Bloomberg.

Tendinţa de creştere a preţurilor este observabilă şi în alte zone, în Florida proprietarii plătind de trei ori mai mult pentru o poliţă de asigurare faţă de media naţională. Spre deosebire de statul Florida care este expus la uragane frecvente, în California creşterea preţurilor a fost determinată de incendiile de vegetaţie.

State Farm General Insurance Co., cel mai mare asigurator din California, şi-a anunţat în martie clienţii că va renunţa la 72.000 de poliţe de asigurare, 30.000 dintre acestea acoperind case de locuit.

John Morris a încheiat o asigurare la State Farm în 2022, plătind 22.000 de dolari pe an pentru un plan ce acoperă doar 40% din costurile de înlocuire în valoare de 10 milioane de dolari. Acesta a fost anunţat că acoperirea se va încheia în 2025.

„O să mai existe alternative, dar vor fi mai scumpe”, a explicat Morris.

Unii investitori chiar au renunţat la a cumpăra locuinţe după ce au văzut preţul poliţelor de asigurare. Stephen Shapiro, co-fondator al Westside Estate Agency, a abondanat ideea de investi 15 milioane de dolari într-o casă după ce a aflat că asigurarea va costa 150.000 de dolari pe an.

„Dacă vorbim de 150.000 de dolari pe an, asta anulează capacitatea de a face profit”, a arătat acesta.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău