„Rara Neagră Rose” de la Castel Mimi, sub lupa somelierului Mihai Druţă

25 Oct. 2023, 09:12
 // Categoria: Slider // Autor:  Palade Maria
25 Oct. 2023, 09:12 // Slider //  Palade Maria

Rara neagră este un soi autohton de struguri, care se bucură de popularitate în rândul consumatorilor de vinuri. Face parte din acele patru soiuri străvechi, cele mai vechi din Republica Moldova, alături de Feteasca Neagră, Feteasca Albă şi Feteasca Regalală.

Sticla de „Rara Neagră Rose” de la Castel Mimi a fost atent analizată şi degustată în cadrul rubricii „Un vin bun cu Mihai Druţă”. Imediat după procedura tradiţională degustării, somelierul a venit cu verdictul:

„Limpede, cristalin, strălucitor. O culoare bună, frumoasă. În aromă simţim foarte bine fructele galbene supra coapte, simţim o notă de fricte exotice – mango, maracuia, puţin pomelor, dar la fel simt foarte bine şi fructele roşii – zmeură, căpşună. Un gust uşor, lejer. Acest vin s-ar asocia cu mâncăruri puţin mai complexe, vorbim de pui, de o salată de pui, o salată pe bază de fructe de mare. Un rose interesant şi foarte prietenos”, susţine Mihai Druţă.

La finalul rubricii, Mihai Druţă şi-a îndemnat urmăritorii să descopere vinurile din soiuri autohtone, să se mândrească cu ele şi să le aleagă pentru recepţii sau în calitate de cadou.

Precizăm că promotorul vinurilor din soiuri autohtone este Castel Mimi, care a lansat şi o campanie naţională prin care îndeamnă consumatorii de vinuri din ţară, dar şi din diaspora, să aleagă vinurile noastre din soiuri autohtone şi să promoveze astfel numele de ţară.

Au dat curs invitaţiei şi s-au alăturat campaniei artişti şi personalităţi din Republica Moldova, printre care naistul Constantin Moscovici, actorul şi prezentatorul Andrei Porubin, cântăreţele Doina Sulac şi Cornelia Ştefăneţ, dar şi sportivul Ion Lazarenco.

Realitatea Live

09 Dec. 2023, 18:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2023, 18:42 // Actual //  Lupu Eduard

Catedrala Notre Dame din Franța ar trebui să se redeschidă pentru vizitatori și slujbe catolice la sfârșitul anului 2024, transmite Euronews. Va fi la mai puțin de șase ani după ce un incendiu șocant a distrus acoperișul clădirii.

Proiectul de restaurare este în prezent în curs de a respecta termenul de redeschidere de 8 decembrie 2024, stabilit de președintele Emmanuel Macron imediat după incendiu. Din păcate, nu va fi chiar gata pentru Jocurile Olimpice de la Paris, programate pentru vara anului 2024.

“Treaba mea este să fiu gata să deschid această catedrală în 2024 – și o vom face”, a declarat generalul Georgelin, generalul de armată responsabil de proiectul de reconstrucție, în martie.

“Ne luptăm în fiecare zi pentru asta și suntem pe un drum bun”.

Ministrul Culturii, Abdul-Malak, a declarat că, deși catedrala va fi deschisă publicului, acest lucru “nu înseamnă că toate lucrările de renovare se vor încheia”. El a adăugat că “în 2025 vor mai exista încă lucrări de renovare”.

Reconstrucția icoanei pariziene a fost o sarcină enormă. Ea a început în 2022, după mai bine de doi ani de muncă pentru a face monumentul suficient de stabil și sigur pentru ca meșterii să înceapă reconstrucția.

Autoritățile au făcut alegerea de a reconstrui capodopera de artă gotică din secolul al XII-lea, așa cum era înainte. Aceasta include recrearea turlei de 96 de metri înălțime din secolul al XIX-lea, proiectată de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc.

Piesa centrală emblematică a catedralei, care s-a prăbușit în incendiu, va reapărea deasupra monumentului în acest an, într-un semnal puternic de renaștere a acestuia.

“Întoarcerea turlei pe cerul Parisului va fi, în opinia mea, simbolul că suntem învingători în bătălia de la Notre Dame”, a declarat generalul Georgelin.

Se estimează că aproximativ 1.000 de persoane din întreaga Franță lucrează zilnic la restaurarea Notre Dame.

“Avem de realizat o mulțime de lucrări diferite: structura, pictura, pietrele, bolta, orga, vitraliile și așa mai departe”, a explicat Georgelin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău