Războiul din coasta Moldovei! Forbes: Moscova a cheltuit 167 de miliarde de dolari. Masacru la Herson

23 Oct. 2023, 14:59
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Oct. 2023, 14:59 // Actual //  bani.md

Rusia a cheltuit în jur de 167 de miliarde de dolari în războiul împotriva Ucrainei între februarie 2022 şi august 2023: ministrul de Externe Dmitro Kuleba scrie pe platforma, citând Forbes Ucraina. Această sumă „include cheltuieli directe de război şi echipamente pierdute. Mii de ruşi sunt masacraţi în fiecare săptămână, dar vieţile lor nu au nicio valoare pentru Kremlin”, a adăugat el.

„Cu aceşti bani, Moscova ar putea construi aproape 24.000 de creşe în toată Rusia, sau peste 4.500 de maternităţi, sau aproximativ 17.000 de şcoli, sau aproximativ 1.300 de spitale, sau ar putea reconstrui 20% din toate drumurile asfaltate din Rusia”, continuă ministrul. „În schimb, criminalii de război ruşi au bombardat creşe, maternităţi, şcoli şi spitale ucrainene, distrugând în total aproape 120.000 de structuri civile, inclusiv cel mai recent atac asupra terminalului Nova Poşta din Harkov”, subliniază Kuleba.

„Rusia lui Putin este cea mai atroce rău la care a fost martoră lumea de la al Doilea Război Mondial”, consideră Kuleba.

În ultimele 24 de ore, armata rusă a atacat de 177 de ori 24 de aşezări din regiunea de sud-est Zaporojie, a relatat, pe Facebook, Iuri Malaşko, şeful administraţiei militare regionale, potrivit Ukrinform. „177 de atacuri: inamicul a tras asupra a 24 de aşezări din regiunea Zaporojie. 153 de atacuri de artilerie au avut loc pe teritoriul Guliaipole, Novoandriivka, Chervone, Charivne, Preobrazhenka, Huliaipilske, Şcherbaki, Novodarivka, Stepove, Stepove, Lobhiskove şi frontul, dar şi alte oraşe. sate”, se arată în comunicat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Iun. 2025, 09:19
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
22 Iun. 2025, 09:19 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Veniturile BASS în 2024 au constituit 42,8 miliarde lei (99,5%), iar cheltuielile – 42,7 miliarde lei (99,3%), rezultând un excedent de 123,5 milioane lei. Totuși, auditul a semnalat erori în completarea conturilor individuale ale contribuabililor, care au influențat direct diminuarea sau majorarea pensiilor în cel puțin 19 cazuri, cu sume variind de la câțiva lei până la 25.800 lei lunar per beneficiar. Impactul financiar total estimat: 1,4 milioane lei, potrivit auditului asupra executării Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat (BASS) și a Fondurilor Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală (FAOAM) pentru anul 2024

Totodată, lipsa transmiterii la timp a informațiilor despre decesul beneficiarilor a generat cheltuieli nejustificate de 6,83 milioane lei, din care doar 6,39 milioane lei au fost recuperate.

Inspectoratul Social de Stat a identificat, în același an, plăți necuvenite de 18,7 milioane lei sub formă de ajutoare și compensații sociale, în creștere cu 40% față de anul precedent. Doar 0,14% din sumă a fost recuperată până la sfârșitul anului.

Bugetul FAOAM a înregistrat venituri de 15,93 miliarde lei și cheltuieli de 15,85 miliarde lei, executate în mare parte prin contractarea serviciilor medicale.

Contribuțiile din partea angajaților au totalizat 8,39 miliarde lei (53%), însă numărul contribuabililor a fost în scădere (740 mii persoane). Pentru persoanele neangajate, Guvernul a alocat 6,85 miliarde lei, cu o primă de asigurare similară anului anterior – 4.460 lei. Cu toate acestea, peste 142.000 de persoane nu și-au achitat prima cu facilități, ceea ce a dus la venituri ratate de circa 159 milioane lei.

O problemă majoră identificată este contractarea serviciilor medicale de către 35 de instituții fără certificate de acreditare valabile și alte 41 cu certificate expirate, în condițiile în care procesul de reacreditare a fost întârziat între 51 și 413 zile, pe fondul reformei sistemului de evaluare în sănătate.

CCRM a remarcat că sistemul de asistență medicală primară a fost plătit pentru 3,3 milioane de persoane înregistrate, în timp ce Biroul Național de Statistică indică o populație totală de doar 2,4 milioane, iar Registrul de Stat conține 4 milioane de persoane. Aceste discrepanțe sugerează posibile erori de evidență și necesitatea actualizării listelor medicilor de familie.

Din cele 21.700 de persoane transmise pentru intervenții chirurgicale (protezare sau tratamente oftalmologice), doar 12.400 au beneficiat efectiv, restul cazurilor fiind refuzuri sau amânări fără un mecanism clar de excludere din liste. Această lipsă de proceduri duce la creșterea artificială a numărului de persoane aflate în așteptare.

Curtea de Conturi recomandă consolidarea controalelor interne, actualizarea registrelor și reformarea sistemelor de evidență, pentru a asigura utilizarea eficientă și transparentă a fondurilor publice în domeniul social și medical.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO