Ungurii de la OTP, care au o bancă și în Moldova, vor 360 de milioane de euro pentru subsidiara din România

25 Oct. 2023, 17:26
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
25 Oct. 2023, 17:26 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

OTP Bank, grupul bancar maghiar, a solicitat suma de 360 milioane de euro pentru vânzarea subsidiarei sale din România. Această sumă este puțin mai mică decât valoarea fondurilor proprii ale băncii din România, dar mai mare decât oferta pe care Banca Transilvania, considerată favorită în finalizarea tranzacției, a propus-o, aceasta coborând spre 300 de milioane de euro, potrivit surselor citate de Profit.ro.

OTP Bank a primit două oferte angajante pentru achiziția subsidiarei sale din România, una de la Banca Transilvania, liderul pieței bancare din țară, și una de la Raiffeisen Bank, care se află pe locul 5 după active. Cu toate acestea, UniCredit, care a fost, de asemenea, considerată în cursa pentru achiziție, a renunțat la participare, optând pentru o altă tranzacție importantă în România, respectiv achiziția Alpha Bank, care o va plasa pe locul 3 pe piața bancară din țară.

Banca Transilvania pare să fie favorita pentru a câștiga această cursă, conform mai multor surse din piață citate de Profit.ro. Cu toate acestea, anunțarea oficială a tranzacției a fost întârziată atât de interesul manifestat de Raiffeisen Bank, cât și de ritmul lent al negocierilor purtate de grupul maghiar. Aceste negocieri ar putea dura încă 2-3 luni, iar finalizarea tranzacției este estimată să aibă loc cel mai devreme la începutul anului viitor.

Grupul OTP a ales să vândă subsidiara din România după ce a primit semnale că nu va putea extinde operațiunile bancare prin achiziții. OTP România a încercat anterior să achiziționeze Banca Românească în 2018, însă tranzacția a fost respinsă de Banca Națională a României. Ulterior, OTP România a încercat să crească organice, cu o cotă de piață țintă de 5% până în 2024, dar a atins doar sub 3% din active, respectiv aproximativ 4% din credite.

Pe de altă parte, Banca Transilvania a devenit liderul pieței bancare din România prin intermediul unor achiziții strategice. Grupul cu capital majoritar românesc a fuzionat cu Volksbank în 2015 și a achiziționat Bancpost în 2018, ambele bănci fiind în top 10 la momentul tranzacțiilor. La jumătatea anului 2023, Banca Transilvania avea active în valoare de 153 miliarde de lei.

OTP Bank are o subsidiară și în Republica Moldova cu același nume. Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, la sfârșitul lunii septembrie instituția financiară contabiliza un profit de 622 milioane de lei, credite în sumă de 7,4 miliarde de lei și depozite de 15,3 miliarde de lei. activele băncii se cifrau la 20 de miliarde de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO