Noul director al CFM: Până acum, în funcție era învestit un „feudal” căruia îi „picura renta”

28 Mai 2021, 11:28
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
28 Mai 2021, 11:28 // Actual //  MD Bani

„CFM este un prilej perfect pentru a demonstra care sunt capacitățile, pentru a arăta că lucrurile pot fi făcute altfel în această țară. Până acum, în funcție era învestit un „feudal” căruia îi „picura renta”. Peste o vreme, lucrurile s-au dezechilibrat și, în ultimii cinci ani, plata salariilor a devenit problematică, ca și funcționarea Căii Ferate pe vechi”. O spune Oleg Tofilat, numit recent la conducerea întreprinderii, transmite IPN.

„Situația la întreprindere este critică. Calea Ferată nu mai poate fi gestionată pe vechi. Ceva trebuie schimbat. Demult trebuia schimbat. E o inepție să afirmi că e suficient să numești un manager bun și totul se va schimba. Aceasta e o condiție obligatorie, dar nu e suficient”, a remarcat Oleg Tofilat, consilier al prim-ministrului.

„Calea Ferată din Moldova trebuie să devină parte a unei economii eficiente. Dar întreprinderea e grav afectată deja de 20 de ani. Și până în 2010 a mers prost, dar ceva mai bine decât acum.  Lipseau vagoanele și locomotivele noi. Nu exista nicio închipuire despre piață și locul nostru între concurenți – camioane, transportul fluvial etc.”, constată noul conducător al CFM.

Comentând situația cu restanțele salariale, Oleg Tofilat a menționat că este posibil să fie identificate surse pentru remunerarea angajaților întreprinderii de stat. „Suma restanțelor variază de la zi la zi. În fiecare săptămână se achită câte ceva, în fiecare lună datoriile cresc. Candidatul la funcția de conducere a CFM nu cunoaște subtilitățile legate de contabilitate. Săptămâna viitoare vom examina acest subiect și vom vedea cum să achităm salariile. Trebuie să le oferim oamenilor o viziune clară pentru viitorul apropiat. Dar nu pot spune că voi scoate din buzunar 30 de milioane, ar fi o minciună”, a remarcat Oleg Tofilat.

„Voi comunica, pe parcursul săptămânilor viitoare, de unde vom găsi bani. Urmează să precizăm datoriile din cadrul fiecărei subdiviziuni, ce încasări avem, cum și cui i-au fost întoarse datoriile și cine este următorul în rândul pentru achitări”, a mai spus noul conducător al CFM.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău