Se opresc construcțiile în Germania. Bollwerk: Criza lemnului ne-a luat pe nepregătite

28 Mai 2021, 15:02
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
28 Mai 2021, 15:02 // Actual //  MD Bani

Probleme în aprovizionarea cu cherestea, oţel şi material pentru izolaţii provoacă oprirea lucrărilor de construcţii în Germania. Această criză ar putea împiedica economia să-și revină după pandemia de coronavirus.

Economia germană este prima economie europeană. Economia Germaniei a înregistrat o contracţie peste aşteptări în primul trimestru al acestui an din cauza restricţiilor introduse pentru a opri răspândirea COVID-19, însă cele mai recente sondaje arată că investitorii au încredere într-o revenire rapidă în timpul verii, scrie Agerpres.

Redresarea economiei germane depinde de cheltuielile consumatorilor după ridicarea restricțiilor şi de modul în care producătorii vor putea depăşi blocajele de aprovizionare.

Producătorii de acoperişuri care depind foarte mult de cherestea se numără printre companiile de construcţii care sunt afectate în mod deosebit de blocajele de aprovizionare.

În unele regiuni, producătorii de acoperişuri se confruntă cu o triplare a preţurilor la cherestea şi unii se plâng chiar că nu pot obţine niciun fel de cherestea, a declarat preşedintele Asociaţiei Producătorilor Germani de Acoperişuri, Dirk Bollwerk.

„Criza lemnului ne-a luat pe nepregătite”, a spus Bollwerk.

Problemele cu livrările sunt legate parţial de revenirea puternică înregistrată în multe ţări, ceea ce dus la creşterea cererii globale pentru cherestea, oţel şi alte materiale de construcţii.

„În condiţiile revenirii economice din SUA şi China, lanţurile internaţionale de aprovizionare au fost date peste cap”, subliniază Asociaţia Centrală a Industriei Germane în Construcţii (ZDB).

Paraziţii care au infestat pădurile din Europa şi Canada, precum şi restricţiile la export introduse de unele ţări au redus oferta de cherestea ceea ce a dus și la majorarea prețurilor.

Preţurile la grinzile de acoperiş au explodat începând din februarie, spune Dirk Bollwerk, care are o mică firmă producătoare de acoperişuri în landul Renania de Nord-Westfalia. Bollwerk a adăugat că un număr din ce în ce mai mare de firme sunt forţate să oprească lucrările la acoperişuri din cauza lipsei de materiale.

Problema afectează şi alte companii de construcţii.

Exporturile de cherestea ale Germaniei au crescut anul trecut, iar la începutul acestei luni asociaţiile companiilor de construcţii au cerut guvernului să introducă restricţii la export în ideea de a păstra mai mult lemn la dispoziţia clienţilor interni.

Cu toate acestea, ministrul german al Economiei, Peter Altmaier a respins această opţiune, apreciind că restricţiile la export nu sunt compatibile cu politica guvernului german referitoare la pieţe libere şi schimburi comerciale libere. În schimb, Altmaier a promis companiilor de construcţii că guvernul va reduce procedurile birocratice şi de asemenea va relaxa, temporar, normele stricte privind penalităţile în cazul întârzierilor la lucrările de construcţii.

Realitatea Live

16 Apr. 2024, 15:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Apr. 2024, 15:56 // Actual //  Lupu Eduard

Preţul aurului a continuat să se situeze aproape de maximele record la câteva zile după ce tensiunile din Orientul Mijlociu au explodat, sporind interesul investitorilor pentru activele sigure, scrie CNBC.

Preţul aurului a înregistrat recent o nouă creştere record ajungând până la la 2.383 de dolari pe uncie (28 de grame), iar analişti sunt de părere că mai este loc de creştere, în cele mai optimiste scenarii ajungând la 3.000 de dolari.

„Raliul recent al aurului a fost impulsionat de tensiunea geopolitică şi coincide cu niveluri record ale indicilor de acţiuni”, subliniază gigantul american Citibank într-un raport.
Cererea pentru activul de refugiu a crescut pe fondul escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu, după ce Iranul a lansat peste 300 de drone şi rachete direct asupra Israelului – majoritatea fiind interceptate, datorită sistemului de apărare antiaeriană Iron Dome.
Observatorii pieţei monitorizează îndeaproape o potenţială ripostă din partea statului evreu, care a promis să „ceară un preţ” din partea Iranului.

O ripostă semnificativă ar putea duce la un conflict mai amplu, ceea ce ar declanşa, în consecinţă, noi investiţii în aur, precum şi o revenire a preţului petrolului şi o întărire a dolarului american, a declarat Bartosz Sawicki, analist de piaţă la firma de servicii financiare Conotoxia fintech.

Aurul, care îşi păstrează valoarea de investiţie ce oferă acoperire împotriva inflaţiei, tinde să aibă performanţe bune în perioadele de incertitudine economică, când investitorii se îndepărtează de activele mai riscante, cum ar fi acţiunile.

Preţul lingourilor a atins vinerea trecută un maxim istoric de 2.448,80 dolari pe uncie în cursul zilei.

Preţul aurlui a fost în plină ascensiune de la începutul anului, urcând cu peste 15% de la începutul anului până în prezent, pe fondul unui cocktail de factori, printre care se numără o explozie a băncilor centrale la nivel mondial, tensiunile geopolitice şi aşteptările privind reducerea ratelor de către Rezerva Federală a SUA.

Preţul aurului are, de obicei, o relaţie inversă cu ratele dobânzilor. Pe măsură ce ratele dobânzilor scad, aurul devine mai atractiv în comparaţie cu activele cu venit fix, cum ar fi obligaţiunile, care ar aduce randamente mai slabe.

Inflaţia peste aşteptări din martie a împins înapoi aşteptările pieţei privind o reducere a ratelor până în septembrie, iar acum se aşteaptă la două reduceri de rate în loc de trei.

Săptămâna trecută, Goldman Sachs a vorbit despre piaţa aurului ca fiind înr-un „bull market de nezdruncinat” şi şi-a revizuit în creştere ţinta de preţ pentru metalul galben de la 2.300 de dolari pe uncie la 2.700 de dolari până la sfârşitul anului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău