Se opresc construcțiile în Germania. Bollwerk: Criza lemnului ne-a luat pe nepregătite

28 Mai 2021, 15:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
28 Mai 2021, 15:02 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Probleme în aprovizionarea cu cherestea, oţel şi material pentru izolaţii provoacă oprirea lucrărilor de construcţii în Germania. Această criză ar putea împiedica economia să-și revină după pandemia de coronavirus.

Economia germană este prima economie europeană. Economia Germaniei a înregistrat o contracţie peste aşteptări în primul trimestru al acestui an din cauza restricţiilor introduse pentru a opri răspândirea COVID-19, însă cele mai recente sondaje arată că investitorii au încredere într-o revenire rapidă în timpul verii, scrie Agerpres.

Redresarea economiei germane depinde de cheltuielile consumatorilor după ridicarea restricțiilor şi de modul în care producătorii vor putea depăşi blocajele de aprovizionare.

Producătorii de acoperişuri care depind foarte mult de cherestea se numără printre companiile de construcţii care sunt afectate în mod deosebit de blocajele de aprovizionare.

În unele regiuni, producătorii de acoperişuri se confruntă cu o triplare a preţurilor la cherestea şi unii se plâng chiar că nu pot obţine niciun fel de cherestea, a declarat preşedintele Asociaţiei Producătorilor Germani de Acoperişuri, Dirk Bollwerk.

“Criza lemnului ne-a luat pe nepregătite”, a spus Bollwerk.

Problemele cu livrările sunt legate parţial de revenirea puternică înregistrată în multe ţări, ceea ce dus la creşterea cererii globale pentru cherestea, oţel şi alte materiale de construcţii.

“În condiţiile revenirii economice din SUA şi China, lanţurile internaţionale de aprovizionare au fost date peste cap”, subliniază Asociaţia Centrală a Industriei Germane în Construcţii (ZDB).

Paraziţii care au infestat pădurile din Europa şi Canada, precum şi restricţiile la export introduse de unele ţări au redus oferta de cherestea ceea ce a dus și la majorarea prețurilor.

Preţurile la grinzile de acoperiş au explodat începând din februarie, spune Dirk Bollwerk, care are o mică firmă producătoare de acoperişuri în landul Renania de Nord-Westfalia. Bollwerk a adăugat că un număr din ce în ce mai mare de firme sunt forţate să oprească lucrările la acoperişuri din cauza lipsei de materiale.

Problema afectează şi alte companii de construcţii.

Exporturile de cherestea ale Germaniei au crescut anul trecut, iar la începutul acestei luni asociaţiile companiilor de construcţii au cerut guvernului să introducă restricţii la export în ideea de a păstra mai mult lemn la dispoziţia clienţilor interni.

Cu toate acestea, ministrul german al Economiei, Peter Altmaier a respins această opţiune, apreciind că restricţiile la export nu sunt compatibile cu politica guvernului german referitoare la pieţe libere şi schimburi comerciale libere. În schimb, Altmaier a promis companiilor de construcţii că guvernul va reduce procedurile birocratice şi de asemenea va relaxa, temporar, normele stricte privind penalităţile în cazul întârzierilor la lucrările de construcţii.

Realitatea Live

17 Sept. 2021, 17:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Sept. 2021, 17:00 // Actual //  Lupu Eduard

În contextul persistenței incertitudinilor legate de situația epidemiologică COVID-19 și a impactului acestora asupra pieței imobiliare, pentru perioadele următoare se anticipează o recuperare lentă a activității, potrivit raportului Băncii Naționale.

Presiunea exodului populației va continua să exercite impact negativ asupra ritmului de creștere în sectorul imobiliar, totodată având impact negativ și asupra investițiilor capitale.

Evoluția pe piața ipotecilor, în comparație cu alte tipuri de tranzacții imobiliare indică asupra efectului stimulatoriu a produselor bancare asupra activității pieței imobiliare.

Astfel, creditarea ipotecară urmează a fi unul din principalii factori de stimulare a activității pieței imobiliare.

Banca centrală mai spune că numărul de ipoteci înregistrate nu a suferit schimbări semnificative pe parcursul anului 2020, fiind înregistrate 39 682 de ipoteci – în creștere cu 0,5 la sută comparativ cu anul 2019. În acest context, pentru anul 2021 se conturează condiții speculative pe piața imobiliară, fapt ce ar putea descuraja cererea pentru bunuri imobile rezidențiale.

Deși mulți se așteptau ca după pandemie, care a redus din venituri, prețul apartamentelor va scădea, realitatea este alta. În Moldova, locuințele s-au scumpit cu aproximativ 15%. Cererea în continuare este în ascensiune, iar prețul materialelor de construcție și al mobilei, la fel, s-a majorat.

Datele Bursei Imobiliare Lara că prețul mediu al metrului pătrat la apartamente a crescut cu aproape 30 de euro, la 664 euro.

Specialiștii în imobiliare susțin că prețul imobilelor din capitală și-ar putea continua trendul ascendent pe fundalul moratoriului în construcții instituit de autoritățile municipale, a imobilelor tot mai puține date în folosință, dar și a numărului limitat de terenuri disponibile pentru construcții.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală