Criza gazelor va ocoli Moldova! Anual, până la 1 noiembrie, va trebui să aibă un volum 15% de gaze depozitate

09 Nov. 2023, 15:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Nov. 2023, 15:11 // Actual //  Lupu Eduard

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat în prima lectură o serie de măsuri legislative destinate sporirii rezistenței sistemului energetic în ceea ce privește aprovizionarea consumatorilor finali cu gaze naturale la prețuri accesibile. Aceste modificări se concentrează pe crearea și menținerea stocurilor de gaze naturale, asigurând astfel securitatea și sustenabilitatea aprovizionării cu resurse energetice.

Proiectul de lege adoptat conține mai multe prevederi esențiale. Guvernul este acum responsabil de asigurarea utilizării capacității de stocare a gazelor naturale în instalațiile din alte țări partenere ale Comunității Energetice și din statele membre ale Uniunii Europene până la 1 noiembrie a fiecărui an. Această capacitate de stocare trebuie să corespundă unui nivel de cel puțin 15% din consumul mediu anual de gaze naturale al consumatorilor finali din Republica Moldova, determinat pentru ultimii 5 ani.

De asemenea, Guvernul are sarcina de a identifica furnizori de gaze naturale sau traderi cu expertiză în tranzacții și stocare, impunând obligația de stocare a unei anumite cantități de gaze naturale în instalațiile de stocare subterană. Această cantitate de gaze va fi stabilită de Guvern și va fi achiziționată prin proceduri competitive.

Legislația propusă include și norme care reglementează procedura de certificare a operatorilor instalațiilor de stocare, precum și obligația operatorilor sistemelor de transport de a asigura capacitatea fizică bidirecțională permanentă la interconexiunile transfrontaliere pentru a asigura securitatea aprovizionării cu gaze naturale.

Proiectul de lege, elaborat de Ministerul Energiei, vizează armonizarea legislației naționale în domeniul gazelor naturale cu cerințele și standardele impuse de Uniunea Europeană conform Acordului de Asociere și Tratatul Comunității Energetice. Acesta urmează să fie supus dezbaterilor în lectura a doua în cadrul Parlamentului, marcând un pas semnificativ către asigurarea unui sistem energetic mai robust și orientat spre viitor pentru Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Mai 2024, 14:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 14:42 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova va avea în curând un nou șef la Serviciul Vamal, a anunțat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni la RLive. Rotaru a subliniat că poziția, deși atractivă din punct de vedere salarial, este complicată și vine cu numeroase provocări.

„Eu cred că în timp foarte scurt vom avea un nou șef la Serviciul Vamal. Este o poziție atractivă, dar nimeni nu vrea să vină. Este o poziție complicată. Dacă cineva îți creează iluzii că Serviciul Vamal, fiscul sau Ministerul de Finanțe că sunt domenii unde este foarte bine de lucrat, nu este chiar așa. Sunt domenii cu riscuri sporite, complicate care asigură securitatea economică a statului”, a explicat Rotaru.

Ministrul a evidențiat complexitatea funcționării vamale, menționând că activitatea vămii este continuă, 24 de ore pe zi, ceea ce implică provocări de securitate cibernetică și economică, precum și gestionarea eficientă a fluxurilor de la vamă. Rotaru a amintit că, în contextul începutului războiului din Ucraina, angajații vamali au muncit non-stop pentru a face față situației, răspunzând așteptărilor publicului.

„Dacă este cineva din public care vrea să-și asume această responsabilitate, să vină la vamă. Este destul de complicat. Trebuie să fim conștienți că trebuie să ne asumăm niște responsabilități pe care trebuie să le ducem până la capăt”, a punctat Rotaru.

Poziția de șef al Serviciului Vamal este esențială pentru asigurarea securității economice a statului și pentru implementarea eficientă a politicilor fiscale. Ministrul Finanțelor a făcut un apel către cei care sunt dispuși să își asume această responsabilitate să aplice, subliniind importanța acestui rol în contextul actual.

Igor Talmazan a demisionat de la Serviciul Vamal în data de 10 aprilie, în urma scandalui în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău