VIDEO Un nou laborator digital, inaugurat la Liceul Teoretic Bulgar „Vasil Levski” din Chișinău

13 Nov. 2023, 17:27
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Nov. 2023, 17:27 // Actual //  bani.md

În secolul 21, sistemul de învățământ trebuie să meargă pas în pas cu evoluția tehnologică! Asta se va întâmpla de acum încolo la Liceul teoretic bulgar „Vasil Levski” din capitală, unde a fost inaugurat un laborator digital, cu tehnologii de ultimă generație. Elevii de acolo își vor putea dezvolta abilitățile tehnologice grație programelor „Crearea oportunităților de reziliență economică a femeilor din comunitățile locale și a femeilor refugiate din Ucraina” și „Tekwill în Fiecare Școală”, cu susținerea UN Women și Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova.

În cadrul laboratorului se vor desfășura cursuri de design grafic, proiectare și dezvoltare web și multe altele. O altă parte bună e că vor avea acces la toate acestea nu doar elevii, dar și alți localnici, copiii refugiaților ucraineni și alți entuziaști ai tehnologiei. Școlarii deja au început lucrul în laborator și sunt entuziasmați de perspectivele care li se deschid.

„Noi cunoaștem că viitorul aparține digitalului. Îmi este foarte plăcut să văd că așa tineri ca voi vor începe de pe acum să beneficieze de competențe în domeniul IT, cee ace este un început foarte bun pentru voi. Iată de ce, Ambasada SUA este focusată, împreună cu partenerii noștri, inclusiv cei locali, pe dezvoltarea competențelor digitale, fapt pentru care am și început cu dotarea școlilor”, a declarat Laura Hruby, adjunct al șefului de misiune al Ambasadei SUA la Chișinău.

Tatiana Udrea, coordonatoare Program Abilitarea Economică a Femeilor a precizat următoarele:

„Ne bucură mult faptul că, pentru că reprezint UN Women, să văd aici multe fete, pentru că așa cum am și mai spus-o, încercăm să atragem cât mai multe femei, întrucât aici întâmpinăm unele dificultăți pe care încercăm să le rezolvăm. Cu vreo 20 și ceva de ani în urmă, când eram la școală, aveam un singur calculator și scriam totul în caiete. Era totul foarte dificil. Voi, acum aveți așa un laborator, la care noi nici nu visam”.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

„Pentru noi, ca sector, este foarte important, pentru că domeniul IT mereu se dezvoltă și este într-o continuă schimbare. Este evident că fără laptop-uri bune, computere performante sau altă tehnică, uneori este imposibil să creezi ceva. Pentru a putea studia, este nevoie de a avea acces la tehnica de pe care poți studia”, a spus Ana Chirița, directoare Proiecte Strategice, ATIC.

Laboratorul Digital este rezultatul unui efort de renovare considerabil, cu costuri estimate la 120,000 de lei și este echipat cu tehnologie de ultimă generație în valoare de 485,000 lei.

„Mă bucur foarte mult pentru faptul că rețeaua laboratoarelor digitale se extinde în Republica Moldova. Eu am participat la lansarea și altor laboratoare digitale, de aceea pot să compar, am perspectivă. Este foarte important ceea ce însușiți dvs. pentru că competența digitală este una foarte importantă pentru timpul în care trăim. O să vă fie foarte utilă tuturor. Este un efort al mai multor actori, a mai multor parteneri ca acest proiect să fie posibil, de aceea mulțumesc, din numele Ministerului Educației, partenerilor. pentru tot sprijinul”, a declarat Adriana Cazacu, secretarul de stat al Ministerului Educației și Cercetării (MEC).

În cadrul programului au fost deschise 5 astfel de laboratoare, dintre care 3 în regiuni și 2 în Chișinău, 3500 de copii având astfel oportunitatea să participe la training0uri și să obțină noi cunoștințe și competențe.

 

Realitatea Live

30 Mart. 2025, 12:22
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
30 Mart. 2025, 12:22 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ucraina intenționează să ceară modificarea proiectului de acord propus de Statele Unite privind resursele minerale, solicitând în special majorarea investițiilor americane, potrivit agenției Bloomberg, care citează surse apropiate negocierilor.

Oficialii de la Kiev se tem că actuala formă a acordului ar putea complica parcursul european al Ucrainei, întrucât documentul prevede drepturi exclusive pentru SUA în toate proiectele majore de infrastructură și în distribuția profitului generat de un fond comun de investiții. De asemenea, accesul extins la resurse strategice ar putea marginaliza Uniunea Europeană în relația economică cu Ucraina.

Un alt punct sensibil este posibilitatea ca înțelegerea să implice, direct sau indirect, obligația Ucrainei de a compensa sprijinul militar și economic oferit de SUA de la începutul invaziei ruse.

Pe 28 martie, oficialii ucraineni au avut o videoconferință cu partenerii americani, inclusiv cu juriști specializați, pentru a cere clarificări și a semnala potențialele conflicte dintre acord și obiectivele strategice ale Kievului.

Potrivit surselor Bloomberg, reprezentanții SUA nu au respins categoric îngrijorările Ucrainei, în special în ceea ce privește compatibilitatea acordului cu ambițiile de aderare la UE. Acest lucru sugerează că Washingtonul ar putea fi deschis la renegocierea anumitor clauze.

Discuțiile privind acordul au început la începutul lui 2025, iar semnarea era planificată pentru sfârșitul lunii februarie, în cadrul vizitei lui Volodimir Zelenski la Washington. Însă, în urma unei confruntări publice cu fostul președinte Donald Trump și actualul vicepreședinte J.D. Vance, Zelenski a părăsit prematur Casa Albă, amânând finalizarea acordului.

Ulterior, pe 19 martie, Trump și Zelenski au avut o primă convorbire telefonică de reconciliere, iar pe 24 martie Trump a anunțat că un acord este „aproape gata de semnare”.

Pe 27 martie, deputatul Radei Supreme, Yaroslav Jeleznîak, precum și publicațiile Bloomberg și Financial Times, au dezvăluit condițiile preliminare ale acordului. Documentul includea accesul SUA la resursele de petrol și gaze din întreaga țară, o durată nedeterminată a acordului, și stipula că modificările pot fi făcute doar cu acordul părții americane. Totodată, nu existau mențiuni despre garanții de securitate oferite de SUA Ucrainei, nici măcar „indirecte”, potrivit lui Jeleznîak.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ