China, înfometată de metale. Deține deja 45% din cota globală de cupru

15 Nov. 2023, 15:35
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Nov. 2023, 15:35 // Actual //  bani.md

China, înfometată de metale. Deține deja 45% din cota globală de cupru. Și, pe fondul tensiunilor cu Occidentul, dictatura comunistă de la Beijing încearcă să ajungă la autarhie.

Pentru a preveni șocurile legate de conflictele și fricțiunile cu țările occidentale, de ceva timp, China se îndreaptă cu paşi rapizi către autarhie, scrie Il Sole 24 Ore. Trebuie să acopere tranziția energetică globală și să împiedice concurența străină în dezvoltarea de noi tehnologii. Din acest motiv, Beijingul începe să se aprovizioneze metale, precum cupru, urmat de litiu, cobalt și nichel, metale folosite în bateriile vehiculelor electrice.

China comunistă investește în energia „verde”

Construcția de noi topitorii va servi la producerea metalului roșu necesar.

Fără a avea nimic împotriva autarhiei, e necesar să ne amintim totuşi și ceea ce a declarat în urmă cu câteva zile Kai-fu Lee, inventatorul 01.AI, start-up-ul unicorn al inteligenței artificiale chineze, o resursă deschisă pentru întreaga lume: „pentru început ne-am aprovizionat cu semiconductori”.

Cu alte cuvinte, producția autohtonă de astăzi nu poate satisface nevoile viitorului. Dar putem începe prin a face stocuri.

Bătaia pe cupru

În ceea ce priveşte cuprul, asistăm la o creştere rapidă a capacităţii, o noutate care introduce o nouă dinamică pe o piață care timp de 20 de ani a funcţionat în mare măsură pe principiul cât de mult sunt dispuși să plătească cumpărătorii chinezi.

China comunistă va continua să importe cantități tot mai mari de cupru, dar mai mult ca minereu, ca materie primă, decât ca metal rafinat.

„La fel ca toate țările, China are o nevoie strategică de cupru, mai ales odată cu creșterea aplicațiilor de energie verde, iar China – spune Craig Lang, analist la CRU Group. – ca toți ceilalți, vrea să-și asigure autosuficiența”.

Cuprul va fi produsul de pionierat al acestei noi tendințe.

Potrivit lui Carlos Risopatron, directorul economic al International Copper Study Group, capacitatea Chinei de topire a cuprului va crește cu încă 45% până în 2027, ajungând să reprezinte 61% din noile fabrici prevăzute în acea perioadă la nivel mondial.

China va deţine 45% din producția globală de cupru rafinat

Potrivit CRU Group, totuși, China comunistă va deţine aproximativ 45% din producția globală de cupru rafinat.

Se aşteaptă ca cererea de cupru din China să crească cu 5% în acest an, în timp ce Goldman Sachs a evidențiat cuprul ca fiind una dintre principalele materii prime care vor fi alese anul viitor într-un context tot mai puternic de cerere de produse care să respecte mediul înconjurător.

Pentru a suplimenta cantitățile dorite de metale, Beijingul și-a extins raza de acțiune asupra unei jumătăți din lume, vizând în primul rând minele de cupru din țările din America Latină, asupra cărora are o mare influență. Concluzia? Operațiunea Cupru a fost pregătită în mod adecvat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ