VIDEO O nouă ediție a Congresului tinerilor activi din mediul rural, la Chișinău. Au venit tineri din 22 de raioane

15 Nov. 2023, 13:41
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
15 Nov. 2023, 13:41 // Slider //  MD Bani

Tradiția schimbului de inspirație a continuat și în acest an. Mai mulți tineri, primari, dar și aleși locali și-au dat întâlnire la cea de-a IV-a ediție a Congresului tinerilor activi din mediul rural pentru a-și prezenta istoriile de succes, dar și provocările pe care le-au întâlnit atunci când au inițiat diferite activități la nivel local.

„Avem tineri care vin din 68 de comunități rurale, din 22 de regiuni. În cadrul evenimentului vrem să vorbim despre modelele de implicare și integrare a tinerilor prin activism civic, să scoatem în evidență și să promovăm la nivel național participarea civică a tinerilor din mediile rurale din RM”, a declarat Tatiana Coșuleanu, director executiv al Institutului pentru Inițiative rurale.

Deși suntem o țară rurală, tinerilor le lipsește ghidajul, dar și unele instrumente care i-ar ajuta să miște lucrurile din loc.

„Cu regret această realitatea nu este proiectată și pe ceea ce înseamnă ministere, programe de dezvoltare, arhitectura modului cum sunt așezate politicile publice. De aceea noi ne propunem să punem umărul la tot ce înseamnă încurajarea tinerilor, echiparea tinerilor și programe de schimb pentru ca tinerii să învețe unii de la alții. Noi credeam înainte că suntem buni învățători și traineri, dar cumva ne-am înșelat parțial pentru că știm că cei mai buni profesori, traineri și formatori sunt tinerii”, a declarat Ruslan Stânga, fondator iRi.

Iulia Gore, lidera grupului de inițiativă din satul Varnița, raionul Anenii, s-a deplasat 60 de kilometri pentru a lua noi practici de la alți colegi.

„Noi trebuie să învățăm unul de la altul și vin toți din acest domeniu și trebuie să venim toți și să colaborăm și să facem un schimb de experiență să vedem ce implementează fiecare și de a prelua bunele practici unul de la altul”

Gata să dea din casă idei a fost viceprimarul municipiului Bacău, Cristian Ghinghes.

„Mă aștept să întâlnesc tineri foarte interesați de politici de tineret în Republica Moldova și nu numai, tineri interesați să colaboreze pentru a îndeplini obiective la nivel local astfel încât să-și ducă comunitățile mai departe cumva așa cum încercăm noi să facem la Bacău și așteptarea mea este să și le împărtășesc o parte din bunele practici sau exemplele pe care noi le-am implementat în Bacău”.

Localitatea Văleni a simțit din plin rezultatele grupului de inițiativă creat acum 4 ani. Primărița Silvia Știrbeț consideră că această zi o nouă pistă de lansare a noilor proiecte.

„Activități frumoase precum modernizarea echipamentelor din jurul stadionului de fotbal, amenajarea la terenul de joacă, intervenția la fântânile publice, intervenții în centrul de sport și tineret.

Proiectele în care se implică tinerii sunt proiectele viitorului, deoarece pentru ei construim infrastructură, modernizăm condițiile, ridicăm standardele de viață cu nădejdea ca cei plecați într-o bună zi să revină, să creăm un mediu favorabil de afacere”, a spus ea.

Și la Cârnățenii Noi s-au strâns roade.

„În acești câțiva ani am avut diverse activități și practice, voluntariat, de implicare a tinerilor în diferite activități zilnice, dar și activități de dezvoltare, training, au învățat cum se scrie o petiție, o cerere cum să vorbească cu reprezentanții administrației publice rurale. Provocări la fel au fost destul de multe, dacă din start se gândeau ce mai vor și acești tineri, ce vor putea face, sunt tineri, nu au experiență, dar experiența e cu noi. Acum au înțeles că suntem motivați și ne implicăm cu drag”, a spus Cristina Savca.

Congresul tinerilor activi din Mediul Rural este la a 4-a ediţie şi este organizat de Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi) în cadrul proiectelor: „Împuternicirea tinerilor din mediul rural” în parteneriat cu GLCAP, USA Ohio cu sprijin financiar din partea Departamentului de Stat al SUA și „IntegrAct GO: tineri din mediu rural diseminează istorii de succes din sectorul tineret”, susținut financiar de Agenția Națională pentru Tineret, prin intermediul Programului de Granturi 2023.

Realitatea Live

05 Mai 2024, 11:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Mai 2024, 11:48 // Actual //  Lupu Eduard

Banca turcă DenizBank, care este una dintre cele mai mari instituții de credit din țară, practic a încetat să mai deschidă conturi pentru cetățenii ruși de la începutul anului 2024, scrie RBC, citând doi intermediari care îi ajută pe ruși să obțină carduri de la băncile turcești.

„Din zece cereri de deschidere a unui cont, doar una primește aprobare. Este imposibil să deschizi un cont chiar și cu un permis de ședere și înregistrare în Turcia”, a descris situația unul dintre intermediari, Serghei Ovsyannikov. El a adăugat că DenizBank face acum excepții doar pentru clienții cu un depozit mare de 100 de mii de dolari și mai mult.

Problema a fost confirmată de partenerul de conducere al Lenar Wealth Management, Lenar Rakhmanov, care lucrează la Istanbul. Potrivit acestuia, probabilitatea ca un rus să deschidă un cont este influențată de „calibrul clientului” și de acordurile personale cu o anumită sucursală bancară.

A avea un permis de ședere și înregistrarea locală nu garantează deschiderea unui cont la DenizBank, confirmă un alt intermediar, Elena Chernysheva. Ea notează că cetățenii ruși, având în mână un pachet complet de documente necesare, le va fi mai ușor să contacteze o altă bancă în aceste scopuri.

La sfârșitul anului trecut, președintele american Joe Biden a semnat un decret care introduce restricții împotriva băncilor străine pentru a ajuta persoanele fizice și juridice ruse să eludeze sancțiunile și pentru a asista în aprovizionarea industriei ruse de apărare. După aceasta, o serie de instituții de credit străine au înăsprit condițiile pentru deservirea rușilor, iar cetățenii ruși au început, de asemenea, să aibă dificultăți în efectuarea plăților și transferurilor.

După invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia și sancțiunile ulterioare, unele țări, inclusiv Turcia, au început să ajute Moscova să reexporte mărfuri. Potrivit unor surse familiare cu Financial Times, agențiile de informații ruse au depus „efort și timp considerabil” pentru a găsi modalități de a evita sancțiunile și controalele la export, iar intermediarii financiari au început să participe la astfel de operațiuni „intenționat sau neintenționat”.

Partenerul Pen & Paper, Kira Vinokurova, consideră că refuzurile de a deschide conturi sunt cauzate de riscurile pentru bănci de a fi supuse sancțiunilor, deoarece accesul indivizilor ruși la sistemul financiar global poate fi privit ca o contribuție la sectorul financiar rus. În plus, crește riscul introducerii unor măsuri restrictive de asistență pentru eludarea sancțiunilor anti-ruse.

„Prin deschiderea unui cont pentru persoane ruse, băncile turce trebuie să cheltuiască resurse suplimentare pentru verificarea tranzacțiilor din punctul de vedere al participării persoanelor sancționate sau al implementării activităților interzise din punctul de vedere al sancțiunilor occidentale”, spune Vinokurova, menționând că Rusia este acum „o jurisdicție cu un risc crescut de sancțiuni”.

Cerințele de deservire a rușilor de către băncile turcești vor deveni mai stricte în viitor din cauza presiunii tot mai mari de sancțiuni, dar este puțin probabil ca băncile turce să abandoneze complet noii clienți ruși, avocatul este sigur: „Unul dintre principiile regimurilor de sancțiuni ale Jurisdicțiile occidentale sunt în centrul măsurilor pe anumite persoane, sectoare, bunuri sau servicii, iar refuzul complet de a servi rușii este puțin probabil să fie încurajat de acestea.”

În luna mai anul trecut, vicepreședintele Băncii Rusiei, Alexey Guznov, a raportat problemele cu care se confruntă băncile rusești atunci când încearcă să deschidă conturi în țări „prietenoase” pentru a stabili un comerț ocolind dolarul, euro și alte valute mondiale. Înainte de aceasta, Banca Centrală a Federației Ruse a spus că băncile străine nu au răspuns propunerilor de parteneriat ale colegilor ruși, iar președintele Comitetului Dumei pentru Piața Financiară, Anatoli Aksakov, a spus că doar trei instituții de credit au reușit să deschidă. conturi de corespondent.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău