Cu cât şi-a plătit Putin apariţia a două cărţi în Germania

15 Nov. 2023, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Nov. 2023, 17:13 // Actual //  bani.md

Editura germană „Hoffmann und Campe” a declarat într-un comunicat că nu va mai vinde cărţile despre preşedintele rus Vladimir Putin scrise de Hubert Seipel, în urma unor dezvăluiri ale revistei germane Der Spiegel şi ale televiziunii publice germane Zdf, potrivit cărora jurnalistul german ar fi primit cel puţin 600.000 de euro în plăţi offshore.

Mordaşov, legat de Putin

Potrivit presei germane, Seipel a acceptat bani legaţi indirect de un oligarh rus, pentru a-l prezenta pe Putin într-o lumină favorabilă în cele două cărţi publicate. Televiziunea publică germană Ndr, care în 2012 a produs un documentar despre Putin împreună cu Seipel şi a difuzat anterior interviurile sale cu preşedintele rus, a mai spus că are în vedere acţiuni legale împotriva jurnalistului.

„Seipel a recunoscut la Ndr că a primit bani de la Alexei Mordaşov prin două „contracte de sponsorizare” în 2013 şi 2018 şi a explicat că acestea sunt două proiecte de carte”, a spus postul german. Mordaşov, despre care se crede că are legături strânse cu Putin, este unul dintre câţiva oligarhi ruşi sancţionaţi de Statele Unite, Regatul Unit şi Uniunea Europeană în urma invaziei Rusiei în Ucraina în februarie 2022.

Monumentul poetului rus Puşkin a fost îndepărtat la Kiev

În acest timp, monumentul poetului rus Alexandru Puşkin, situat în parcul care poartă acum numele scriitorului ucrainean Ivan Bahriani, la Kiev, a fost îndepărtat. Într-un videoclip difuzat pe reţelele de socializare, sculptura poate fi văzută îndepărtată cu grijă de pe piedestal cu o macara.

Statuia a fost apoi încărcată într-un camion şi dusă într-o locaţie care nu este cunoscută în prezent. După invazia rusă a Ucrainei, monumentul lui Puşkin a fost acoperit în mod repetat cu vopsea; apelurile pentru demolarea lui erau încă lizibile pe soclu.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO