Actori moldoveni și români, la avanpremiera filmului „Omul fără linia vieții”. Lungmetrajul, premiat la Hollywood

28 Nov. 2023, 11:16
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
28 Nov. 2023, 11:16 // Slider //  MD Bani

Sute de oameni au urmărit filmul „Omul fără linia vieții” în cadrul avanpremierei naționale, desfășurată în incinta cinematografului „Happy Cinema”, deschis recent la Chișinău. Producția cinematografică, câștigătoare a trei premii în cadrul festivalului internațional „Hollywood Florida Film Festival”, a fost proiectată concomitent în patru săli de cinema. Pelicula relatează povestea de viață a inventatorului român Ionel Sporea și a fost regizată de moldoveanca Adriana Vasilcov.

„Am avut foarte mari emoții, dar reacția oamenilor cumva m-a calmat. Le sunt foarte recunoscătoare tuturor actorilor și membrilor echipei de producție, chiar dacă foarte mulți nu au reușit să ajungă la acest eveniment. Ne pregătim deja intens pentru avanpremiera de la București, dar mai avem o zi și începe o nouă etapă, cea în care filmul ajunge la publicul larg”, a menționat Adriana Vasilcov, regizoarea filmului.

La eveniment a fost prezent și inginerul Ionel Sporea, protagonistul real al filmului, dar și scenaristul lungmetrajului. Inventatorul a venit din Spania pentru a participa la avanpremieră.

„E greu să revezi așa lucruri dure, suferințe din copilărie, dar în același timp mă bucur că lumea trăiește și ea emoțiile din film. Probabil acest film ar putea să fie un exemplu, că totul în viață este posibil și nu trebuie să te dai bătut”, a declarat Ionel Sporea, inventatorul primului lansator automat de mingi de tenis de masă.

Nu au ratat evenimentul nici actrițele din România Eugenia Șerban și Oana Zara. Acestea afirmă că au avut emoții mari, întrucât au văzut pentru prima dată filmul.

„Am plâns de vreo trei ori în timpul filmului și m-am emoționat foarte mult, pentru că au fost și părinții mei în sală. Felicitări întregii echipe, a fost superb”, a spus Oana Zara, actriță.

 

„M-a emoționat încă o dată povestea, am văzut-o pe un ecran mare și impactul este altul. Rezultatul final mi-a plăcut enorm și abia aștept următorul proiect cu Adriana Vasilcov și echipa ei minunată”, a declarat actrița Eugenia Șerban.

Tot pentru prima dată a vizionat filmul și Bogdan Medvedi, interpretul care a scris piesa „TU”, soundtrack-ul oficial al producției cinematografice. Artistul a jucat în film și rolul unui prieten al eroului principal din „Omul fără linia vieții”.

„Sunt profund impresionat. Adriana a confirmat ceea ce știam deja, că este un adevărat profesionist și un om foarte talentat. A fost o onoare pentru mine să lucrez alături de ea și sper că nu este ultimul proiect”, a menționat Bogdan Medvedi, interpret.

Din distribuția lungmetrajului mai fac parte actorii Maia Morgenstern, Carmen Tănase, Armand Calotă, Rareș Andrici, Petru Oistric, Dana Ciobanu și Alina Rusu.

„Am încercat să nu plâng mult, pentru că am plâns la filmări. Am trăit încă o dată acele stări, acele sentimente, emoții pe care le-am avut pe platou, a fost genial”, a spus Alina Rusu, actriță.

„A fost emoționant, pentru că a fost cumva responsabil acest rol, știind toată drama dintre Ionel Sporea și mama lui. Am încercat să mă detașez de mine actrița și să văd filmul ca un spectator și cred că am putut savura vreo 70 la sută din el, fără să mă gândesc că joc și eu acolo”, a precizat actrița Dana Ciobanu.

 

„Când am citit scenariul filmului, vă spun sincer că am lăcrimat, era atât de captivantă istoria, că am citit-o dintr-o răsuflare. Nu mi-am pus nicio întrebare, am acceptat imediat să mă filmez în această producție”, a declarat actorul Petru Oistric.

În România, premiera filmului „Omul fără linia vieții” va avea loc pe 30 noiembrie. Tot din această zi, lungmetrajul va fi proiectat în sălile de cinema din Republica Moldova și România.
Producția cinematografică este bazată pe fapte reale și relatează istoria impresionantă a lui Ionel Sporea, românul care a inventat lansatorul automat de mingi de tenis de masă. Inginerul devine o vedetă în lumea sportului, doar că ajunge după gratii fiind învinuit de trădare de patrie, cu sentința dură: 12 ani de pușcărie la Jilava. E eliberat abia după moartea lui Ceaușescu și decide să emigreze în Canada. Astfel, invenția care urma să-l facă bogat și celebru l-a lipsit de identitate și succes. Biletele sunt deja în vânzare și pot fi cumpărate pe site-ul omulfaraliniavietii.com.

Realitatea Live

17 Iul. 2025, 10:45
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Ursu Victor
17 Iul. 2025, 10:45 // Oameni şi Idei //  Ursu Victor

Platforma fintech Fagura, compania de microfinanțere controlată de Tudor Darie, fostul proprietar al mai multor afaceri media online, care facilitează împrumuturile și investițiile pentru antreprenori din România și Republica Moldova, a raportat o creștere accelerată în prima jumătate a anului 2025, dublându-și veniturile lunare recurente și stabilind recorduri succesive în volumul de investiții intermediate.

Potrivit fondatorului și CEO-ului Tudor Darie, citat de ZF, Fagura a atins în luna iunie venituri recurente de peste 42.000 de euro, comparativ cu aproximativ 20.000 de euro la începutul anului. În același timp, în luna iunie, platforma a intermediat aproape 650.000 de euro către IMM-uri, după un record anterior de 600.000 de euro în mai. Compania vizează pragul de 1 milion de euro investiții intermediate lunar până la sfârșitul anului.

Pe fondul acestei evoluții, Fagura se pregătește să lanseze în septembrie o nouă rundă de finanțare, estimată la 3–4 milioane de euro. Aproximativ 2 milioane ar urma să provină din fonduri noi („fresh money”), iar restul din capitalul deja atras prin „convertible notes” în 2024.

Motorul expansiunii rapide este integrarea tehnologiei avansate, în special a inteligenței artificiale. Fagura a lansat instrumente AI precum un asistent juridic („Legal AI”), un sistem de scoring bazat pe prezența online a firmelor și un widget AI dezvoltat în parteneriat cu Mastercard Strive, care va evalua în timp real eligibilitatea pentru finanțare a antreprenorilor din diverse sectoare.

Printre noutăți se numără și produsul Fagura Prime, destinat investitorilor sofisticați care doresc să investească sume mai mari de 10.000 de euro cu un randament anual fix de 8,5% în euro. Produsul este testat în Republica Moldova și va fi lansat curând și în România.

Tudor Darie, fost consilier pe IT al prim-ministrului din Republica Moldova, a subliniat și oportunitatea de digitalizare din România, criticând poziția slabă a țării în clasamentul european DESI. „Suntem pe ultimul loc în UE la digitalizarea serviciilor publice. România are nevoie de viziune, voință politică și o infrastructură digitală unificată,” a declarat acesta.

Tudor Darie a fost implicat în mai multe proiecte media ca Agora, UNIMEDIA și Privesc.EU, dar și în domeniul publicității online  ADCENTER sau e-commerce – ZAP.md.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA