Victoriabank, premiată de Casa Regală a României pentru curaj civic

30 Nov. 2023, 14:27
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
30 Nov. 2023, 14:27 // Slider //  MD Bani

Într-un efort continuu de a depăși bariere și de a contribui la o schimbare reală în societate, Victoriabank demonstrează că este mai mult decât o bancă. Pentru noi, a face parte dintr-o comunitate înseamnă responsabilitate și sprijin permanent pentru proiecte menite să îmbunătățească viața oamenilor.

Implicarea Victoriabank în acte de caritate nu este doar o opțiune, ci o misiune. Suntem mândri să împărtășim un moment de recunoaștere din partea Casei Regale a României, care a oferit premii onorifice unor organizații-lider din România și din Republica Moldova ce inspiră respectul societății prin dedicare în susținerea comunității. Evenimentul dedicat curajului civic, aflat la a doua ediție, a avut loc la Palatul Regal din București.

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei i-a înmânat lui Levon Khanikyan, președintele Victoriabank, diploma de recunoaștere, ca o confirmare a eforturilor de a fi parte activă a schimbărilor pozitive în societate. Aprecierile Casei Regale au venit și pentru promovarea în mod exemplar și original al patrimoniului lingvistic și cultural al României și al Republicii Moldova, ca indestructibilă punte identitară între cele două țări.

„Ne onorează acest premiu prestigios, care reprezintă o recunoaștere a muncii și a angajamentului nostru față de comunitatea din care facem parte. Victoriabank este o bancă responsabilă, care își asumă un rol activ în dezvoltarea Republicii Moldova. Suntem bucuroși că putem ajuta categoriile cele mai vulnerabile și putem contribui la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor”, a declarat Levon Khanikyan, președinte Victoriabank.

În ultimii ani, Victoriabank a desfășurat o serie de inițiative sociale și umanitare care au contribuit la dezvoltarea comunității. Printre ele se numără campania socială „Alături de Moldova, alături de fiecare”, lansată în 2022 în contextul pandemiei, al crizei refugiaților și al crizei energetice provocate de războiul din Ucraina. Victoriabank a oferit 10 milioane de lei pentru a sprijini cetățenii Republicii Moldova prin investiții în diverse domenii sociale. Un alt exemplu este parteneriatul de 9 ani cu CCF Moldova, menit să asigure suport financiar copiilor care trăiesc în sărăcie și a celor din orfelinate.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO