Semne de criză: acțiunile scad, aurul crește

05 Dec. 2023, 11:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Dec. 2023, 11:21 // Actual //  Lupu Eduard
Semne de criză pe bursele internaționale: prețurile acțiunilor scad, în timp ce valoarea la care se tranzacționează aurul crește.

Semne de criză pentru economia mondială. Aurul a atins luni un nivel record, în condițiile în care optimismul tot mai mare că Rezerva Federală americană va reduce dobânzile în noul an a afectat dolarul în ultimele săptămâni.

Aurul crește când se apropie o criză

Metalul prețios, văzut ca o investiție sigură, a atins un maxim istoric la 2.135,39 dolari pe uncie.

Ulterior, s-a produs o preluare de profit, ajungând să se tranzacționeze la 2.069,01 dolari.

Aurul beneficiază și de pe urma războiului dintre Israel și Hamas, potrivit analiștilor.

„Îngrijorările legate de contextul economic global șubred și de conflictul dintre Israel și Hamas au alimentat cererea investitorilor pentru active refugiu precum aurul”, a declarat Victoria Scholar, șefa departamentului de investiții de la Interactive Investor.

„În plus, așteptările privind reducerile de rate ale Fed anul viitor au pus presiune în jos asupra dolarului american, care se tranzacționează în jurul minimelor de trei luni, ceea ce a sporit atractivitatea aurului.”

Agitație pe piețele internaționale

În altă parte, bitcoin s-a tranzacționat peste 40.000 de dolari pentru prima dată din luna mai a anului trecut, stimulat de speranțele că Statele Unite vor permite în curând o tranzacționare mai largă a celei mai mari criptomonede din lume.

Principalele piețe bursiere au scăzut mai ales în Europa și Asia, în timp ce prețul petrolului a scăzut.

Traderii ignoră încercările șefului Fed, Jerome Powell, de a tempera așteptările privind reducerea ratelor de dobândă ale SUA în primul trimestru din 2024.

Pariurile pe o relaxare a politicii monetare au fost amplificate atunci când Powell a declarat vineri că aceasta se află „în teritoriu restrictiv”, după mai mult de un an de creșteri care au plasat costurile de împrumut la un nivel maxim al ultimelor două decenii.

Băncile centrale din întreaga lume au crescut ratele dobânzilor, ajutând la scăderea inflației în creștere.

Bloomberg a relatat că traderii au văzut o șansă de 60% de reducere a ratei dobânzii în SUA, în timp ce aceștia au estimat în totalitate o reducere în luna mai.

„Piețele se îngrămădesc la pariurile de reducere a ratelor”, a declarat Kyle Rodda de la Capital.com.

Alte semne de criză

Acesta a adăugat că riscurile de recesiune au sporit atractivitatea aurului.

Bitcoin a revenit peste 40.000 de dolari în urma speranțelor că firme precum BlackRock vor primi aprobarea SUA pentru a vinde primele fonduri tranzacționate la bursa spot de Bitcoin.

Bloomberg a declarat că se crede că un lot de produse ar urma să primească aprobare de la Securities and Exchange Commission până luna viitoare.

În cadrul tranzacțiilor cu acțiuni, dezvoltatorul China Evergrande a crescut pentru scurt timp cu peste 13%, după ce un tribunal din oraș a acordat mai mult timp pentru a elabora un plan de restructurare menit să evite lichidarea.

Firma, care nu a mai plătit o datorie în 2021 și a raportat datorii de peste 300 de miliarde de dolari, a fost lovită de o cerere de lichidare și riscă să fie lichidată dacă oficialii decid că propunerea sa nu este suficientă, potrivit InsiderPaper.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

10 Mai 2024, 15:28
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
10 Mai 2024, 15:28 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Cea mai veche fabrică de lactate din Italia este deținută de trei frați. Nimic ieșit din comun, doar că la „Brazzale spa”, sunt angajate doar persoane care se află în prag de pensionare. Roberto Brazzale, unul din cei trei proprietari a precizat că printre angajați a avut și tineri de 20, 30 de ani, dar rezultatele muncii lor au fost mai mult decât dezamăgitoare.

Proiect inedit în Italia

Patronul celei mai vechi fabrici de lactate din Italia este mulțumit de angajații sextuagenari. De fapt, continuă antreprenorul, angajarea persoanelor de peste 60 de ani a fost cea mai bună alegere.

„Am avut câțiva tineri între 20 și 30 de ani în probă, care au avut rezultate dezamăgitoare. Între timp, am ascultat dificultățile profesionale ale unor prieteni și dorința de schimbare a altora: vorbim despre adevărați campioni, profesioniști cu abilități de comunicare puternice și multă energie de cheltuit pentru noi aventuri. A-i primi în companie a fost cea mai bună alegere pe care puteam să o fac”, povestește antreprenorul.

Nemulțumit de prestația angajaților tineri, antreprenorul italian în vârstă de 61 de ani s-a reorientat. Primul pe care l-a contactat pentru a i se alătura proiectului a fost un coleg din gimnaziu, Alessandro. După Alessandro a urmat Ugo, un tânăr pensionar care are ca motto „operațional 24 de ore pe zi”.

Această etichetă i se potrivește de minune, totuși Ugo bate Italia în lung și în lat după produse calitative, brânzeturi, unturi speciale și licori bahice.

Brazzale spa, cea mai veche fabrică de lactate din Italia

A urmat apoi Sonia, o altă colegă a patronului italian. Sonia are misiunea de a se ocupa de administrație și depozit. „Când eram copii, mergeam împreună la școală”, zâmbește Brazzale, patronul celei mai vechi fabrici de lactate de in Italia. Lista nu putea fi completă fără Nico, mâna dreapta a antreprenorului italian. Pe lângă cei menționați mai sunt Corrado, Gino, dar și mulți alții.

Brazzale este mulțumit de angajații săi, pe care îi cosideră „resurse formidabile”. „Noi nu facem o faptă bună. Sunt profesioniști cu mari competențe și nu aș găsi pe nimeni altcineva ca ei”, a completat anterprenorul din Italia. Deși au profesii diferite, pasiunea pentru mâncare i-a unit într-un proiect inedit, potrivit Profit.ro.

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău