Putin pozează în apărătorul celor năpăstuiți de soartă. Propune alocarea rezervelor de aur înghețate către Sudul Global

11 Dec. 2023, 08:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Dec. 2023, 08:05 // Actual //  Lupu Eduard

Oficialii ruși la summitul climei COP28 de la Dubai au declarat, sâmbătă 9 decembrie, că Moscova studiază dacă unele dintre rezervele sale de aur, înghețate de Occident după invazia sa pe scară largă a Ucrainei, ar putea fi folosite pentru a ajuta Sudul Global să lupte împotriva schimbărilor climatice, relatează RFE/ RL.

„Suntem gata să anunțăm că Rusia analizează contribuția voluntară de finanțare la fondul de pierderi și daune din rezervele naționale de aur înghețate deținute de organizațiile internaționale”, a declarat șeful pentru climă, Ruslan Edelgeriyev, la COP28.

Rusia se bucură de legături istorice cu multe țări din Asia, Africa, America Latină și Orientul Mijlociu, denumite în mod obișnuit Sudul Global.

Țările din sudul global dau vina pe țările dezvoltate, în special statele occidentale, pentru că nu le-au furnizat suficiente resurse pentru a combate schimbările climatice.
Washingtonul și Bruxelles-ul au înghețat 300 de miliarde de dolari din rezervele de aur ale Rusiei, păstrate de instituțiile occidentale.
Unii factori de decizie din Occident vor să folosească fondurile pentru a ajuta la reconstruirea Ucrainei după război, dar nu există un precedent legal existent.

Multe țări din Sudul Global dau vina pe Vest pentru mobilizarea de zeci de miliarde de dolari în ajutor financiar pentru Ucraina, atunci când apelurile lor de ajutor pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice mortale nu au fost primite cu aceeași urgență.

Schimbările climatice reprezintă un risc major care alimentează conflictele și instabilitatea. Evenimentele meteorologice extreme, cum ar fi inundațiile și valurile de căldură, au dus la strămutarea forțată a peste 20 de milioane de oameni din 2008 și la milioane de morți.

Până la jumătatea secolului, peste un miliard de oameni ar putea să nu aibă apă și peste 200 de milioane ar putea fi forțați să migreze.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Mai 2024, 10:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 10:22 // Actual //  Lupu Eduard

Apple lucrează la o versiune mai subțire a iPhone-ului, care va fi lansată probabil până în 2025, a relatat vineri publicația Information, citând trei persoane care au cunoștință despre acest proiect, transmite Reuters.

Posibila versiune mai subțire va avea probabil un preț mai mare decât iPhone Pro Max și este de așteptat să fie lansată odată cu iPhone 17 în septembrie 2025, potrivit raportului.

Compania cu sediul în Cupertino, California, testează în continuare diferite modele pentru acest dispozitiv, cu numele de cod D23, care ar putea avea procesorul de ultimă generație al Apple, denumit probabil A19, a adăugat publicația citată.

Apple nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Reuters.

Actualizarea așteptată subliniază nevoia Apple de a îmbunătăți iPhone, cel mai popular produs al companiei, în timp ce se confruntă cu o concurență dură din partea Honor și Huawei în China și Samsung Electronics la nivel global.

Samsung a deținut cea mai mare cotă de piață a smartphone-urilor în primele trei luni ale anului 2024, cu 20,8%, urmată de cota de piață de 17,3% a Apple, potrivit firmei de cercetare International Data Corporation.

Pentru cel de-al doilea trimestru fiscal, vânzările iPhone ale Apple au scăzut cu 10,5%, la 45,96 miliarde de dolari.
Apple intenționează, de asemenea, să renunțe la modelul mai puțin scump iPhone Plus și intenționează să lanseze un iPhone mai ieftin, un succesor al iPhone SE, în primăvara anului 2025, se arată în raport.

Veștile vin la câteva zile după ce Apple a prezentat cel mai recent iPad Pro cu un nou cip pentru calculul prin inteligență artificială, în timp ce se grăbește să ajungă din urmă rivalii săi din Big Tech într-o cursă pentru a domina această tehnologie emergentă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău