Scădere dramatică a cererii mondiale de petrol. Prețurile la carburanți se vor duce în jos

14 Dec. 2023, 14:07
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Dec. 2023, 14:07 // Actual //  bani.md

Cererea mondială de petrol a încetinit “drastic” în trimestrul al patrulea din 2023, iar țările din afara cartelului OPEC+ vor putea să satisfacă toate creșterile de consum așteptate pentru anul viitor, a declarat joi Agenția Internațională pentru Energie, organismul de supraveghere a energiei din Occident, scrie Financial Times.

Combinația dintre cererea internațională slabă și creșterea ofertei din partea țărilor care nu fac parte din Opec+, cum ar fi SUA, va continua, a semnalat Agenția Internațională pentru Energie (AIE) în actualizarea sa periodică privind piața.

Acești factori au împins deja prețul petrolului sub 75 de dolari pe baril, de la aproape 100 de dolari în septembrie, în timp ce influența Opec+ a slăbit, reducerile recente ale producției ducând cota sa de piață la 51%.

Acesta este cel mai mic nivel de la crearea, în 2016, a cartelului extins, care include membri Opec plus țări precum Rusia, Mexic și Azerbaidjan.

Previzionând că “creșterea cererii globale de petrol va încetini drastic” în trimestrul actual, AIE a spus că cererea va fi cu aproape 400.000 de barili pe zi mai mică pentru această perioadă decât anticipase chiar luna trecută.

Aceasta a adăugat că acest lucru reflectă “deteriorarea climatului macroeconomic”, cu rate ale dobânzii mai mari și o “revenire în scădere de la minimele aduse de pandemie”.

De asemenea, organismul de supraveghere a remarcat că oferta record din SUA și producția în creștere a unor producători precum Guyana și Brazilia vor crește cu 1,2 milioane de barili pe zi în 2024 – mai mult decât cele 1,1 milioane de barili pe zi prevăzute pentru creșterea cererii.

AIE spune că SUA, care produce deja 20 de milioane de barili pe zi, va rămâne principala sursă de creștere a ofertei anul viitor.

În condițiile în care astfel de creșteri vor fi puse în funcțiune, reducerile de 2,2 milioane de barili pe zi anunțate de Opec+ luna trecută – și care urmează să intre în vigoare în primul trimestru din 2024 – nu au reușit până acum să revigoreze cotațiile petrolului.

AIE se așteaptă acum ca creșterea cererii de petrol să se prăbușească de la o rată anuală de 2,8 milioane de barili pe zi în al treilea trimestru din 2023 la 1,9 milioane de barili pe zi în acest trimestru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău