Bugetul Asigurărilor Sociale pentru 2024, votat de Parlament: Creșteri semnificative la venituri și cheltuieli sociale

22 Dec. 2023, 13:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Dec. 2023, 13:52 // Actual //  Lupu Eduard

Parlamentul a votat în lectura a doua proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2024, cu 58 de deputați în favoare. Bugetul propus prevede creșteri semnificative atât la veniturile, cât și la cheltuielile destinate asigurării sociale, cu o estimare de 10% mai mare decât în anul 2023.

Pentru anul viitor, veniturile estimative ale bugetului asigurărilor sociale de stat se ridică la 42 822 milioane de lei, reflectând o creștere de aproximativ 10% față de veniturile înregistrate în 2023. Cheltuielile planificate pentru 2024 ajung la 42,8 miliarde de lei, o creștere de 10,3% comparativ cu anul anterior, cu o pondere estimată în PIB de 12,5%.

Proiectul bugetului aduce și modificări semnificative în ceea ce privește prestațiile sociale. Printre acestea se numără indemnizații pentru perioada de încredințare a copilului adoptabil, indemnizații pentru copiii adoptați sau luați în plasament, și indemnizații pentru creșterea copiilor adoptați sau luați în plasament. Extinderea numărului de zile pentru beneficierea de indemnizație parentală până la 15 zile calendaristice și majorarea indemnizației unice la nașterea copilului la 20 de mii de lei sunt alte măsuri prevăzute.

Bugetul acordă o atenție deosebită protecției persoanelor în etate, cu o pondere de 67,5%, pentru care sunt planificate cheltuieli de 28,8 miliarde de lei, în creștere cu 11%. Protecția socială a persoanelor cu dizabilități primește, de asemenea, 11,7% din totalul cheltuielilor, iar protecția familiei și a copilului reprezintă 10,3% din buget, cu o creștere de 7,9% față de anul precedent.

Alte cheltuieli sunt direcționate către protecția socială în cazuri excepționale, sprijinirea șomerilor și a celor care și-au pierdut temporar capacitatea de muncă.

În privința taxelor anuale, proiectul prevede că taxa fixă va fi de 17 522 de lei pentru persoanele fizice, 27 772 de lei pentru liber-profesioniștii din domeniul justiției, și 4 463 de lei pentru proprietarii sau arendașii de terenuri agricole care le prelucrează în mod individual.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Mai 2024, 13:12
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Mai 2024, 13:12 // Actual //  Lupu Eduard

Romgaz a înregistrat, la Agenția Servicii Publice a Republicii Moldova, o sucursală în Chișinău.

“Demersul înregistrării Sucursalei ROMGAZ la Chișinău se înscrie în sfera acțiunilor pe care compania le derulează în scopul extinderii activității de furnizare gaze la nivel regional, obiectiv prevăzut în strategia companiei pentru perioada 2021 – 2030. Romgaz dorește să contribuie la asigurarea securității în aprovizionare cu gaze naturale în Republica Moldova, iar pasul făcut azi asigură premisele atingerii acestui deziderat”, spune Răzvan Popescu, CEO-ul companiei.

„În perioada imediat următoare, Romgaz va realiza demersurile necesare obținerii licenței de furnizare gaze naturale pe teritoriul Republicii Moldova. Suntem convinși că prezența Romgaz în Republica Moldova și tranzacționarea gazelor naturale pe piața centralizată din Republica Moldova va contribui eficient la liberalizarea pieței gazelor naturale din această țară și la crearea premiselor necesare stabilirii unui preț real în beneficiul consumatorilor”, a adăugat. Aristotel Jude, Director General Adjunct.

Romgaz este cel mai mare producător și principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacționare pe piața Bursei de Valori din București (BVB) și a Bursei din Londra (LSE). Acționar principal este statul român cu o participație de 70%.

În 2013 Romgaz și-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător și furnizor de energie electrică.

La data de 1 august 2022 Romgaz a devenit acționarul unic al Romgaz BLACK SEA LIMITED (înființată ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited), ca urmare a finalizării tranzacției de achiziție și transferul tuturor acțiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited care deține 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona de apă adâncă a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău