Situație revoltătoare în enclava rușilor din coasta Moldovei! Grosu: Binefacerea cu gazul nu poate dura la infinit

02 Ian. 2024, 17:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Ian. 2024, 17:25 // Actual //  Lupu Eduard

Cei din stânga Nistrului își dau seama că în viitor vor trebui să plătească aceleași tarife la gaz ca și cetățenii de pe malul drept al Nistrului. În cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei, Grosu a subliniat că avantajele privind tarifele reduse la gazele naturale pentru regiunea transnistreană nu pot dura la nesfârșit, a explicat președintele Parlamentului, Igro Grosu.

„Eu cred că stânga Nistrului mental deja e pregătită că la un moment dat va trebui să plătească pentru gazul consumat. Odată și odată binefacerea asta o să se termine, nu poate fi la nesfârșit. Cel puțin decidenții, cei cu interese financiare, economice de acolo foarte bine înțeleg, sunt persoane foarte pragmatice, nimic ideologic, totul e pragmatism, financiar-bancar și nu doar”, a declarat Igor Grosu, în cadrul emisiunii „Puncte de reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Tranistria primește metan de la Gazprom, pentru care nu plătește. Or, datoria regiunii pentru gazul consumat se ridică la aproape 10 miliarde de dolari. Tiraspolul supraviețuiește datorită livrărilor gratuite de gaze din care produce energie electrică pentru partea dreapta a Nistrului.

În cazul stopării livrărilor de gaze în Transnistria, Republica Moldova va fi nevoită să cumpere energie electrică de pe piețele din vest, care e mai scumpă. Cu o situație similară Chișinăul s-a confruntat în toamna anului 2022 când au fost sistate livrările de energie electrică de la Cuciurgan, iar prețul curentului pentru populație a ajuns la 4,20 lei kw/h, în condițiiile în care achizțiile erau făcute de pe piața Europeană.

În data de 25 octombrie 2023, Enegocom anunța că a fost semnat un contract de livrare a curentului până la sfârșitul anului 2024. Prețul de achiziție a rămas neschimbat de 66 de dolari pentru MWh.

Centrala de la Cuciurgan este controlată de grupul rusesc INTER RAO, iar banii pe care îi achită Chișinăul pentru energia electrică sunt virați într-un cont special la Tiraspol și sunt utilizați pentru plata salariilor și pensiilor din enclavă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Mai 2024, 10:38
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
19 Mai 2024, 10:38 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Tim Cook, şeful Apple după Steve Jobs, se gândeşte deja la viitor şi la cine ar putea să conducă după retragerea sa. Sub conducerea sa, Apple a ajuns la o capitalizare de piaţă de 3.000 de miliarde de dolari, iar până în 2025, ar putea ajunge la 4.000 de miliarde, scrie Business Insider.

În ciuda rezultatelor extraordinare, Tim Cook nu se va afla la cârmă pentru totdeauna, de aceea CEO-ul în vârstă de 63 de ani face planuri pentru predarea ştafetei. Într-un podcast cu celebra cântereaţă albaneză Dua Lipa, Cook a spus că speră ca succesorul să „vină din interiorul Apple”.

Deşi Cook mai are de stat încă trei ani la conducerea companiei, pariurile privind următorul CEO deja au început.

Primul candidat la tron este John Williams. Potrivit Bloomberg, Williams a fost considerat în general drept succesorul logic al lui Cook încă din 2019, când a preluat studioul de design al Apple după plecarea directorului de design Jony Ive în 2019.

Williams a supravegheat dezvoltarea Apple Watch şi acum gestionează operaţiunile Apple la nivel mondial. Executivul a anunţat recent că firma renunţă la un proiect de un deceniu de a fabrica o maşină electrică Apple.

Cu toate acestea, există voci în companie care spun că Williams, în vârstă de 61 de ani, s-ar putea să nu fie un lider pe termen lung din cauza vârstei.

Un alt potential CEO al Apple ar putea fi John Ternus, cu o carieră de peste 20 de ani în companie, care este favorit pentru poziţie şi care conduce divizia de Hardware Engineering.

„Are o mulţime de abilităţi de management la fel ca şi Tim Cook.”.a scris într-un e-mail o persoană familiarizată cu problema conducerii.

Cu toate acestea, vârsta pare a fi o problemă şi pentru Ternus, fiind considerat la 49 de ani prea tânăr pentru conducere.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău