Haos la o companie aeriană a unui fost ministru al Justiției! A avut cele mai multe întârzieri la aterizare

15 Ian. 2024, 16:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Ian. 2024, 16:16 // Actual //  Lupu Eduard

În perioada iulie – decembrie 2023, Aeroportul Internațional Chișinău a fost martorul unei intensificări remarcabile a traficului aerian, cu aproximativ 5,700 de zboruri tur-retur înregistrate. Luna noiembrie s-a evidențiat cu cei mai buni indicatori de performanță, unde 69% din zboruri au aterizat la timp și 65% au decolat la timp, constată o analiză a lui Stanislav Ghilețchi de la IPRE.

Comparativ cu media EUROControl din prima săptămână a lui decembrie, Aeroportul Chișinău s-a situat la un nivel competitiv, cu 67.3% dintre zboruri aterizând la timp și 62.5% decolând la timp.

Destinațiile cele mai frecvente au fost Antalya (17%), Istanbul (13%), București (9%), Londra, Varșovia și Erevan (6% fiecare), iar Tel-Aviv a înregistrat 5% din zboruri.

Fly One a fost liderul în operațiuni, gestionând 39.5% dintre toate zborurile, urmată de HiSky cu 18.5%. Performanța la aterizare a fost dominată de Tailwind Airlines, Austrian Airlines și TAROM, în timp ce Tailwind Airlines, HiSky și TAROM au fost cele mai punctuale la decolare.

La polul opus, în topul celor mai nepunctuale companii aeriene la aterizare au fost Fly One (controlată de fostul ministrul al Justiției, Vladimir Cebotari) cu o pondere a zborurilor care au aterizat la timp de doar 43,3%, urmată de HiSky – 46,6% și Pegasus – 46,8%. La decolare, cele mai multe întârzieri le-a avut Pegasus – 28,6%, LOT – 34,1%, TurkisAirlines – 36,8 și Fly One – 45,9%.

Interesant este faptul că companiile străine care zboară din Chișinău au înregistrat diferențe semnificative între punctualitatea la aterizare și decolare.

De asemenea, analiza prețurilor biletelor a evidențiat o scădere semnificativă în perioada septembrie 2023 – ianuarie 2024, cu reduceri notabile de până la 79% la destinații precum Roma și 75% la Londra. Această scădere a prețurilor a fost influențată de creșterea numărului de companii, confirmând că competiția este un factor-cheie în reducerea costurilor biletelor avia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

20 Mai 2024, 08:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Mai 2024, 08:13 // Actual //  Lupu Eduard

A fost suficientă revenirea neaşteptată pe social media a lui Keith Gill, poreclit Roaring Kitty, care a contribuit la aprinderea freneziei acţiunilor meme în 2021, pentru ca valoarea acţiunilor GameStop, un retailer american de jocuri video, să sară din nou până la cer.

Creşterea nu a avut nimic de-a face cu fundamentele companiei, ci cu o postare a Pisicuţei pe platforma de socializare X.

Acţiunile GameStop au urcat cu 74% după ce contul administrat de traderul Keith Gill a distribuit o memă pe X, marcând prima sa postare din trei ani. Acţiunile au fost oprite de la tranzacţionare de mai multe ori din cauza volatilităţii.

Acţiunile AMC Entertainment, o altă acţiune memă, au urcat cu 78%. Acţiunile Reddit au crescut cu aproxi­mativ 9%. Acţiunile platfor­mei Robinhood Markets, care a sus­pendat achiziţiile de acţiuni meme în timpul freneziei din 2021, au avansat cu 4%.

Creşterea în forţă a acţiunilor GameStop a prins pe picior greşit short sellerii companiei. Aceştia stăteau pe câştiguri de 392 mil. dolari după primele patru luni ale anului, însă în urma avansului acţiunilor companiei, câştigurile respective au dispărut, iar short sellerii, unii dintre cei mai urâţi pariori, care fac bani din necazul altora, au rămas cu pierderi pe hârtie de peste 1,2 mld. dolari, potrivit CNN.

Acţiunile meme se referă la acţiunile companiilor care sunt extrem de populare online, în principal graţie discuţiilor de pe forumurile Reddit şi TikTok, şi sunt tranzacţionate febril de investitorii de retail, împingându-le preţurile foarte sus indiferent de rezultatele sau perspectivele companiilor.
Unindu-şi forţele pentru a cumpăra acţiuni GameStop şi a le creşte valoarea, traderi individuali în frunte cu Keith Gill au pornit o luptă împotriva fondurilor de hedging care profitau de pe urma businessului în declin al retailerului de jocuri video.

Ca urmare a raliului din 2021, short-sellerii au pierdut peste 6 miliarde de dolari în termeni anuali, iar unele fonduri de hedging populare au fost lovite deosebit de puternic.
De această dată, însă, fondurile de hedging au fost mai bine pregătite. Mario Iachini, vicepreşedinte la Vanda Research, a declarat pentru Yahoo Finance că fondurile respective sunt mai pregătite să facă faţă volatilităţii unor astfel de acţiuni după ce şi-au învăţat lecţiile după dezastrul din 2021.

Deşi febra acţiunilor meme a reizbucnit recent, aceasta a fost de scurtă durată, acţiunile GameStop, AMC, BlackBerry şi altor companii îmbrăţişte de traderii individuali coborând puternic ulterior. Declinul rapid al preţurilor acţiunilor meme a confirmat ceea ce Dan Egan, de la firma de consultanţă în investiţii Betterment, a anticipat: actualul raliul al acţiunilor meme va fi de scurtă durată şi mai restrâns decât ultimul, notează Quartz.

Faţă de 2021, multe lucruri sunt diferite. Cea mai mare schimbare este modul în care experienţa din 2021 face ca tot ce se întâmplă acum să pară familiar. Această familiaritate, plus unele schimbări de pe pieţe, ar trebui să permită Wall Street-ului să digere mai uşor mişcările ample ale acţiunilor, spun experţii, conform apnews.com.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău