Fiica lui Putin a câștigat primul miliard din afacerile cu Gazprom

15 Ian. 2024, 17:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Ian. 2024, 17:51 // Actual //  Lupu Eduard

Veniturile fiicei celei mai mari a lui Vladimir Putin, Maria Vorontsova, pe parcursul a trei ani, s-au ridicat la aproape un miliard de ruble sub formă de dividende și salarii, potrivit unei investigații a asociaților lui Alexei Navalny (FBK).

În 2019, Vorontsova a fondat compania medicală Nomeco și s-a alăturat consiliului său de administrație. În 2020, veniturile Nomeco s-au ridicat la 840 de milioane de ruble, dintre care 600 de milioane au reprezentat profit net. Din aceasta, Vorontsova a primit 232 de milioane de ruble ca acționar sub formă de dividende. Salariul ei este de încă 700.000 de ruble pe lună.

În 2021, veniturile Nomeco s-au ridicat la 1 miliard de ruble, profitul net – 810 milioane. În 2022, profitul a crescut la 855 milioane de ruble. Vorontsova ar fi putut primi 944 de milioane de ruble în acești ani: 910 milioane de ruble în dividende și 33 de milioane în salariu, crede FBK.

Sursa de venit a Nomeco este compania de asigurări SOGAZ, deținută de Gazprom, ai cărei proprietari au inclus prietenul lui Putin, Yuri Kovalchuk, precum și nepotul președintelui Mihail Shelomov.

Înainte de începerea războiului din Ucraina, SOGAZ a plătit pentru servicii Nomeco miliarde de miliarde. În 2022, Nomeco a cumpărat clinicile SOGAZ Medicine, care tratau mercenari ai PMC Wagner, cei mai apropiați prieteni și oficiali ai președintelui.

Pe lângă veniturile de miliarde de dolari ale fiicei lui Putin, autorii anchetei au arătat un penthouse de 230 de metri în regiunea Ordynsky din centrul Moscovei, care a fost achiziționat de soțul lui Vorontsova, Evgeniy Nagorny, în 2020. Apartamentele de dimensiuni comparabile au fost vândute (https://www.cian.ru/kupit-kvartiru-zhiloy-kompleks-barkli-gallery-32337/) pentru 850 de milioane de ruble. În anchetă este inclusă și o casă de țară la 160 de metri de reședința lui Putin Novo-Ogarevo, în valoare de 400 de milioane de ruble.

Oficial, Vorontsova lucrează la Facultatea de Medicină Fundamentală a Universității de Stat din Moscova, unde salariul ei este de aproximativ 110.000 de ruble pe lună.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Mai 2024, 11:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mai 2024, 11:58 // Actual //  Lupu Eduard

În luna aprilie 2024, piața imobiliară din Chișinău a continuat să fie dinamică, cu variații semnificative ale prețurilor locuințelor în funcție de sector și tipul de apartament. Datele recente indică tendințe specifice în prețurile apartamentelor atât pe piața secundară, cât și în noile construcții, oferind o imagine detaliată a peisajului imobiliar al capitalei Republicii Moldova.

Pe piața secundară, prețurile apartamentelor cu o cameră variază considerabil, potrivit datelor Bursei Imobiliare Lara. În sectorul Botanica, prețul pe metru pătrat este de 1008 euro, în timp ce în sectorul Centru acesta atinge 1063 euro. Sectorul Rîșcani înregistrează un preț de 999 euro per metru pătrat, iar în Buiucani și Ciocana prețurile sunt de 946 și, respectiv, 962 euro per metru pătrat. Sectorul Centru rămâne cel mai scump, reflectând atractivitatea centralității și accesul facil la facilități urbane. La polul opus, sectorul Buiucani oferă cele mai accesibile opțiuni pentru această categorie de locuințe.

Apartamentele cu două camere prezintă prețuri care variază între 866 și 947 euro per metru pătrat, în funcție de sector. Aceste locuințe reprezintă o opțiune echilibrată pentru familii și tineri profesioniști, prețurile fiind relativ omogene între sectoare. În schimb, apartamentele cu trei și patru camere sunt cele mai accesibile, cu prețuri variind între 639 și 813 euro per metru pătrat. Aceste apartamente par să aibă o cerere mai redusă comparativ cu locuințele mai mici, ceea ce le face o alegere atractivă pentru familiile numeroase.

Prețurile apartamentelor în blocuri noi sunt mai mari, variind între 934 și 1233 euro per metru pătrat, în funcție de sector. Această diferență semnificativă de preț subliniază avantajele percepute ale locuințelor noi, cum ar fi tehnologiile de construcție moderne, eficiența energetică și facilitățile suplimentare oferite de dezvoltatori.

În luna aprilie 2024, creditele imobiliare acordate au atins suma de 554,1 milioane de lei, marcând o creștere de 17,6% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Acest avans indică o creștere a interesului pentru achiziția de locuințe, susținută de condițiile favorabile de creditare. Rata medie la creditele imobiliare acordate în moneda națională a scăzut ușor cu 0,12 puncte procentuale, ajungând la 7,62%. Această scădere, deși modestă, contribuie la reducerea costului total al împrumuturilor, făcând achiziția de imobiliare mai accesibilă pentru un segment mai larg de cumpărători.

Piața imobiliară din Chișinău în aprilie 2024 prezintă o diversitate de prețuri în funcție de sector și tipul de locuință. Sectorul Centru se remarcă prin prețurile cele mai ridicate pentru apartamentele cu o cameră, în timp ce apartamentele cu trei și patru camere rămân cele mai accesibile. Locuințele noi sunt în general mai scumpe, reflectând calitatea și facilitățile superioare. Creșterea semnificativă a creditelor imobiliare și scăderea ratelor dobânzilor sugerează un mediu favorabil pentru achiziția de locuințe, ceea ce ar putea stimula în continuare activitatea pe piața imobiliară. Pe termen mediu, aceste tendințe indică o piață robustă, cu potențial de creștere continuă, în special dacă condițiile economice rămân stabile și atractive pentru investiții imobiliare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău