Autoritățile din Republica Moldova au anunțat luni că se confruntă cu dificultăți semnificative din cauza unei creșteri substanțiale a cererilor de acordare a cetățeniei moldovenești, în special din partea cetățenilor Rusiei care au trăit în Moldova în timpul războiului, scrie Reuters.
Agenția guvernamentală responsabilă de cetățenie și pașapoarte a solicitat Guvernului Republicii Moldova să prelungească termenul de examinare a cererilor de cetățenie la șase luni, față de termenul actual de 20 de zile, pentru a gestiona eficient volumul crescut de solicitări.
„Situația geopolitică din regiune creată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei a generat o creștere a numărului de persoane care doresc să dobândească cetățenia moldovenească”, a explicat agenția într-un comunicat de presă.
Potrivit informațiilor furnizate de agenție, 70% dintre solicitanți sunt cetățeni ruși, în timp ce 20% sunt cetățeni ucraineni. Cu toate acestea, nu au fost oferite cifre specifice cu privire la numărul exact de persoane care solicită cetățenia Republicii Moldova.
Guvernul pro-european al Republicii Moldova, care a denunțat invazia Rusiei în Ucraina în 2022, se confruntă acum cu provocarea administrării unui număr crescând de cereri de cetățenie. Republica Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa, a avut o populație redusă semnificativ în perioada post-sovietică, când aproximativ un milion de cetățeni au emigrat în căutarea unei vieți mai bune.
Înainte de independență, Moldova a făcut parte din Imperiul Rus, Uniunea Sovietică sau România mai mare de aproximativ 150 de ani. Cu toate acestea, țara și-a dezvoltat ulterior legături strânse cu România, membră a Uniunii Europene, bazate pe limba și istoria române comune.