Mii de ruși cer să devină moldoveni ca să ajungă în UE

16 Ian. 2024, 11:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Ian. 2024, 11:45 // Actual //  Lupu Eduard

Autoritățile din Republica Moldova au anunțat luni că se confruntă cu dificultăți semnificative din cauza unei creșteri substanțiale a cererilor de acordare a cetățeniei moldovenești, în special din partea cetățenilor Rusiei care au trăit în Moldova în timpul războiului, scrie Reuters.

Agenția guvernamentală responsabilă de cetățenie și pașapoarte a solicitat Guvernului Republicii Moldova să prelungească termenul de examinare a cererilor de cetățenie la șase luni, față de termenul actual de 20 de zile, pentru a gestiona eficient volumul crescut de solicitări.

„Situația geopolitică din regiune creată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei a generat o creștere a numărului de persoane care doresc să dobândească cetățenia moldovenească”, a explicat agenția într-un comunicat de presă.

Potrivit informațiilor furnizate de agenție, 70% dintre solicitanți sunt cetățeni ruși, în timp ce 20% sunt cetățeni ucraineni. Cu toate acestea, nu au fost oferite cifre specifice cu privire la numărul exact de persoane care solicită cetățenia Republicii Moldova.

Guvernul pro-european al Republicii Moldova, care a denunțat invazia Rusiei în Ucraina în 2022, se confruntă acum cu provocarea administrării unui număr crescând de cereri de cetățenie. Republica Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa, a avut o populație redusă semnificativ în perioada post-sovietică, când aproximativ un milion de cetățeni au emigrat în căutarea unei vieți mai bune.

Înainte de independență, Moldova a făcut parte din Imperiul Rus, Uniunea Sovietică sau România mai mare de aproximativ 150 de ani. Cu toate acestea, țara și-a dezvoltat ulterior legături strânse cu România, membră a Uniunii Europene, bazate pe limba și istoria române comune.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Mai 2024, 10:38
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
19 Mai 2024, 10:38 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Tim Cook, şeful Apple după Steve Jobs, se gândeşte deja la viitor şi la cine ar putea să conducă după retragerea sa. Sub conducerea sa, Apple a ajuns la o capitalizare de piaţă de 3.000 de miliarde de dolari, iar până în 2025, ar putea ajunge la 4.000 de miliarde, scrie Business Insider.

În ciuda rezultatelor extraordinare, Tim Cook nu se va afla la cârmă pentru totdeauna, de aceea CEO-ul în vârstă de 63 de ani face planuri pentru predarea ştafetei. Într-un podcast cu celebra cântereaţă albaneză Dua Lipa, Cook a spus că speră ca succesorul să „vină din interiorul Apple”.

Deşi Cook mai are de stat încă trei ani la conducerea companiei, pariurile privind următorul CEO deja au început.

Primul candidat la tron este John Williams. Potrivit Bloomberg, Williams a fost considerat în general drept succesorul logic al lui Cook încă din 2019, când a preluat studioul de design al Apple după plecarea directorului de design Jony Ive în 2019.

Williams a supravegheat dezvoltarea Apple Watch şi acum gestionează operaţiunile Apple la nivel mondial. Executivul a anunţat recent că firma renunţă la un proiect de un deceniu de a fabrica o maşină electrică Apple.

Cu toate acestea, există voci în companie care spun că Williams, în vârstă de 61 de ani, s-ar putea să nu fie un lider pe termen lung din cauza vârstei.

Un alt potential CEO al Apple ar putea fi John Ternus, cu o carieră de peste 20 de ani în companie, care este favorit pentru poziţie şi care conduce divizia de Hardware Engineering.

„Are o mulţime de abilităţi de management la fel ca şi Tim Cook.”.a scris într-un e-mail o persoană familiarizată cu problema conducerii.

Cu toate acestea, vârsta pare a fi o problemă şi pentru Ternus, fiind considerat la 49 de ani prea tânăr pentru conducere.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău