Un vinificator din Moldova vrea să-l îmbete pe „sultanul” Erdogan! Se extinde în Turcia

16 Ian. 2024, 09:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Ian. 2024, 09:59 // Actual //  Lupu Eduard

Producătorul de vin Purcari Wineries a cumpărat 90% din compania turcă, nou-formată, HTA Danișmanlik Turizm Diș Ticaret Limited Șirketi.

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Înființarea Companiei în Turcia este un pas înainte pentru a spori amprenta și poziția Purcari pe piață, în regiunea Orientului Mijlociu și Africa. Actuala achiziție face parte din strategia comercială a Grupului de dezvoltare de noi piețe, după deschiderea unui birou necomercial de reprezentare în China în 2019 și a unei companii comerciale în Ucraina în 2021.

Compania Purcari Wineries raportează pentru primele 9 luni ale anului trecut o majorare de 18,87% a câștigului pretaxare EBITDA, la 72,17 milioane lei, de la 60,71 milioane lei în perioada similară a anului 2022.

Purcari Wineries (WINE) a realizat primele 3 trimestre venituri de 252,51 milioane lei, cu 26,40% mai mari decât cele de 188,77 milioane lei din exercițiul financiar precedent, iar costul acestor vânzări a urcat cu 36,11%, la 148,66 milioane lei, de la 109,22 milioane lei.

Este o performanță obținută în contextul unei majorări de 37% a vânzărilor pe piața principală din România, unde majorările sunt șa toate brandurile. Creșterea este de 3% pentru Moldova, în timp e în Asia, primele semne de redresare economică din T3 nu se reflectă în consumul de vinuri.

Pentru Ucraina, tedința este de recuperare după șocul de la invazia rusă de la începutul anului 2022, susținută de mărcile Purcari și Bostavan. Pe o piață unde compania a anunțat la declanșarea conflictului că acceptă doar să vândă cu plata 100% în avans, acum încearcă extinderea vânzărilor Bardar prin intermediul Coca Cola Beverages Ucraina. „Menținem echipa locală și creștem distribuția în rețelele mari”, spune raportarea trimestrială

Rezultatul global total atribuibil acționarilor a avut o creștere de 23,72%, la 43,76 milioane lei, de la 35,37 milioane lei. Pe întreg anul 2022, profitul net a fost de 56,16 milioane lei, în scădere cu 13,73% față de 2021, și din acesta societatea a acordat un dividend cu randament de 5%.

La data de 30 septembrie, activele totale ale Purcari erau de 648,99 milioane lei, cu 13,90% mai mari decât cele de 569,76  milioane lei de la sfârșitul anului 2022. În același interval de raportare, datoriile totale au urcat cu 15,35%, la 302,92 milioane lei, de la 262,61 milioane lei.

În cadrul ofertei publice de listare din februarie 2018, dar și ulterior acesteia, Purcari, a atras mai multe fonduri de investiții și  în acționariatul său dispersat. Ultima intrare importantă este cea a americanilor de la Firebird, care sunt specializați pe plasamente în spațiul ex-sovietic.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău