Afaceri macabre în Cimitirul Central din Chișinău! Schema prin care se achită bani grei pentru un loc de veci

20 Ian. 2024, 14:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Ian. 2024, 14:22 // Actual //  Lupu Eduard

Locurile de veci de la Cimitirul Central devin subiect de controverse, dezvăluind un business aparent profitabil, dar controversat, susține Dragoș Galbor, președintele Partidului Național Moldovenesc. Acesta a expus o practică prin care mormintele unor personalități istorice care au susținut Unirea Basarabiei cu România în 1918 sunt șterse pentru a face loc unor noi cavouri, iar costurile locurilor de veci ajung de la mii la zeci de mii de euro, cu sume chiar și de sute de mii.

Motivul principal invocat este lipsa de spațiu, iar locurile noi sunt construite sau săpate pe terenurile mormintelor istorice, uitate și nerevendicate. Un exemplu notoriu este un cavou amplasat la intrarea în cimitir, dinspre strada Armenească, care aparține unei familii bogate din Chișinău. Acesta a fost construit pe locurile de veci ale membrilor dinastiei de boieri Hîncu, o acțiune ce a stârnit critici pentru lipsa de gust și modestie a acestui proiect grandios.

Modul în care funcționează acest business cu morminte la Cimitirul Central este dezvăluit de Dragoș Galbor. Selecționează un număr de morminte vechi, de obicei din secolul 18-19, cu cruci sau pietre funerare deteriorate. Administrația cimitirului acoperă aceste morminte cu gunoi sau moloz și așteaptă un an. Dacă în acest interval nimeni nu revendică locul, se consideră că este disponibil pentru a fi săpat și transformat într-un cavou nou, cu 6-8 locuri.

Astfel, un mormânt vechi devine sursă pentru mai multe locuri de veci noi, iar această practică este denumită cu termenul „business-business” de către Galbor. Partea controversată a acestei afaceri este că sunt afectate și mormintele unor personalități istorice, punând sub semnul întrebării respectul pentru memoria acestora.

Ultimele date de la primăria Chișinău arată că cel mai scump costă o rezervare în Cimitirul Central rezervarea costă 9350 de lei, cu 56% mai muult, iar o înhumare curentă – 2250 de lei cu 1,5 ori mai mult. În Cimitirul Sf. Lazăr o rezervare ajunge la 6800 de lei cu 62% mai mult, iar o înhumare – 1700 de lei, cu 1,7 ori mai scump. Taxa anuală de întreținere a rămas neschimbată – 240 de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Mai 2024, 16:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Mai 2024, 16:14 // Actual //  Lupu Eduard

Țările UE au aprobat transferul veniturilor din activele rusești înghețate către Ucraina, a declarat ministrul ceh de externe Jan Lipavsky.

Potrivit acestuia, doar anul acesta Kievul poate primi 3 miliarde de euro. „90% din încasări vor merge către sprijinul militar. Rusia trebuie să plătească pentru daunele cauzate de războiul său agresiv”, a scris Lipavsky pe rețeaua de socializare X.

Se așteaptă ca activele rusești să genereze un profit de aproximativ 5 miliarde de euro anual. Ucraina va primi aceste fonduri de două ori pe an, a scris anterior Bloomberg. Conform planurilor UE, Ucraina va primi venit net din activele primite din 15 februarie 2024. Totodată, profitul care s-a acumulat înainte de această dată va fi rezervat pentru acoperirea eventualelor riscuri – de exemplu, în cazul pretențiilor din partea Rusiei.

După ce armata rusă a invadat Ucraina în februarie 2022, Uniunea Europeană și țările G7 au înghețat aproximativ 280 de miliarde de dolari ale Băncii Centrale a Rusiei sub formă de numerar și titluri de valoare. Ministerul rus de Finanțe a estimat volumul activelor blocate la aproximativ 300 de miliarde de dolari. Majoritatea acestora se află în depozitul belgian Euroclear.

Conform rezultatelor de anul trecut, Euroclear a primit venituri din activele rusești în valoare de 4,4 miliarde de euro, iar de la începutul acestui an – alte 1,6 miliarde Potrivit surselor Financial Times, profiturile totale până în 2027 ar putea ajunge la 20 de miliarde de euro.

În cadrul discuției privind modul de utilizare a activelor înghețate, Statele Unite s-au oferit să ofere Kievului un împrumut garantat cu veniturile viitoare din acestea. Astfel, Ucraina va putea primi ajutor de 50 de miliarde de dolari în această vară, pe care se bazează Washingtonul. Acest plan a fost susținut de Germania, care ar putea fi un „pas decisiv” pentru implementarea sa, au spus surse Bloomberg.

Kremlinul a numit înghețarea activelor rusești „furt” și o încălcare a dreptului internațional. Posibila lor confiscare ar fi „un cui solid în viitorul sicriu al întregului sistem de economic occidentale”, precum și „subiectul procedurilor judiciare”, a subliniat Kremlinul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău