VIDEO La Floreşti a fost inaugurat primul centru de reabilitare fizică şi psihologică

22 Ian. 2024, 17:30
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Ian. 2024, 17:30 // Actual //  bani.md

Cu pâine, sare, colinde şi tăierea tradiţionalei panglici roşii. Aşa a avut loc inaugurarea primului Centru de reabilitare fizică şi psihologică din Floreşti, deschis şi dotat cu echipament medical necesar, din fondurile Uniunii Europene şi Suediei.

La evenimentul de inaugurare a Centrului „ARGO” au participat reprezentanţii Delegaţiie UE în Republica Moldova, a Fundaţiie Est Europene, precum şi a autorităţilor locale şi raionale din Floreşti. Participanţii au salutat deschiderea centrului şi şi-au exprimat susţinerea, şi încrederea, că instituţia va avea un rol important în în comunitate.

„Vom continua să fim alături de voi, pentru că antreprenoriatul social este o prioritate. Odată integrată economia socială în economia Republicii Moldova, ţara va beneficia de o creştere economică şi de o stabilitate în viitor, ceea ce cu toţii ne dorim – să trăim mai bine, aici, acasă”, a declarat Aurica Butnar, reprezentata Delegației UE, în Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

„Scopul acestor întreprinderi sociale este să soluţioneze o problemă socială şi să creeze mai multe locuri de muncă în comunitatea în care acestea se implementează, dar şi să ofere diferite oportunităţi de integrare socială, cât şi profesională pentru grupurile defavorizate din comunitatea respectivă”, precizează Dina Șevcenco, coordonator de programe a Fundației Est Europene.

Evenimentul s-a încheiat cu un concert de colinde, susținut de câteva colective folclorice din regiune.

Centrul de Reabilitare, Terapie și Educație pentru Sănătate „ARGO” oferă patru servicii pentru beneficiari fizioterapie; kinetoterapie; psihoterapie, pentru copii cu vârste cuprinse între 3 și 8 ani; precum şi servicii de masaj terapeutic.

Serviciile sunt destinate persoanelor adulte care suferă de afecțiuni reumatologice, neurologice, ortopedice sau respiratorii. Acestea vor beneficia de terapie și recuperare post-traumatică, după suferirea unui accident vascular cerebral, a unui accident cardio-vascular sau care au probleme de sănătate legate de hipodinamism, atrofierea mușchilor sau circulația sangvină.

Valoarea totală a grantului oferit este de 37, 500 euro, pentru o perioadă de 12 luni.

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 14:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 14:06 // Actual //  Ursu Victor

Republica Moldova riscă să repete scenariul din iarna trecută, când întârzierea achizițiilor de gaze naturale a dus la scumpiri considerabile pentru consumatori. Deși problema a fost discutată oficial încă din 3 decembrie 2024, când Parlamentul a cerut elaborarea unui plan național de achiziții în termen de 60 de zile, până în prezent nu există niciun rezultat concret, iar Guvernul nu a anunțat nici graficul, nici responsabilul, nici începutul efectiv al achizițiilor, potrivit declrației Blocului „Împreună”

În plus, Planul de măsuri privind independența energetică, aprobat recent de Executiv, nu menționează deloc subiectul achiziției gazelor, în ciuda importanței sale pentru securitatea energetică a țării.

Amintim că, în 2023, întârzierea procurării gazului a dus la majorarea tarifelor, costurile fiind suportate direct de populație. Deși premierul Dorin Recean a cerut public demiterea lui Vadim Ceban, șeful Moldovagaz, pentru gestionarea defectuoasă a situației, acesta se află în continuare în funcție.

Conform Legii gazelor naturale, Guvernul este responsabil de asigurarea securității energetice și a aprovizionării cu gaze, însă lipsa de acțiune concretă sporește riscul ca Moldova să se confrunte din nou cu crize de aprovizionare și tarife explozive în iarna 2025.

În acest context, Blocul Împreună vine cu un pachet de 7 măsuri urgente care vizează profesionalizarea și transparența achizițiilor de gaze: transferul responsabilității achiziției de la Moldovagaz la Energocom, companie de stat cu reputație mai bună și capacitate financiară mai mare, elaborarea de către Guvern a unui plan clar de achiziții pentru sezonul rece, cu grafic lunar/trimestrial, stocuri și contracte forward, după modelul UE, monitorizare lunară de către Guvern și ANRE a implementării planului de achiziții.
Aprobarea de către furnizorii reglementați (Energocom, Moldovagaz) a procedurilor de achiziție, cu transparență și criterii conforme pieței bursiere, audit extern asupra sistemului informatic de licitație al Energocom, pentru a elimina suspiciunile de manipulare sau favorizare a ofertelor, elaborarea unui regulament intern clar la Energocom, pentru a preveni orice formă de intervenție sau întârziere a ofertelor transmise prin serverul licitațiilor și transferul întreprinderilor energetice de stat în subordinea Ministerului Energiei, pentru a spori responsabilitatea și eficiența decizională în sector.