UE a pregătit un plan de sabotare a economiei Ungariei din cauza vetoului lui Viktor Orban

29 Ian. 2024, 12:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Ian. 2024, 12:06 // Actual //  Lupu Eduard

Uniunea Europeană va amenința Ungaria cu sabotarea economiei sale dacă premierul ungar Viktor Orban va bloca asistența pentru Ucraina și la summitul liderilor blocului comunitar ce va avea loc săptămâna aceasta, arată un document confidențial obținut de Financial Times și citat de Reuters.

Documentul obținut de FT arată că oficialii de la Bruxelles au elaborat o strategie care să ia la țintă în mod explicit slăbiciunile economiei ungare, pericliteze stabilitatea forintului și ducă la prăbușirea încrederii investitorilor cu scopul de a afecta „locurile de muncă” și creșterea economică, în cazul în care Orban va folosi în continuare dreptul său de veto pentru a bloca asistența pentru Ucraina, scrie Hotnews.ro.

Documentul afirmă că „în cazul în care nu se ajunge la nicio înțelegere la [summitul de] pe 1 februarie, alți șefi de stat și guvern vor declara în public că, având în vedere comportamentul neconstructiv al premierului ungar (…) ei nu își pot imagina ca” fonduri UE să fie oferite Budapestei.

În lipsa fondurilor europene, „piețele financiare și companiile europene și internaționale ar putea fi mai puțin interesate să investească în Ungaria”, mai notează documentul, adăugând de asemenea că o asemenea pedeapsă „ar putea declanșa o creștere rapidă a costurilor finanțării deficitului public și o cădere a monedei” ungare.

Ungaria, singura țară din UE care a votat împotriva adoptării pachetului masiv de asistență pentru Ucraina

Viktor Orban a blocat în decembrie anul trecut adoptarea pachetului de asistență multianuală în valoare de 50 de miliarde de euro pregătit de UE pentru Ucraina, liderul de la Budapesta declarând câteva zile mai târziu că banii pentru ajutorarea țării vecine nu trebuie să vină din bugetul blocului comunitar.

„Ei vor să dea Ucrainei banii din cadrul bugetului UE, Ungaria vrea să fie dați din afara bugetului UE. Ei au posibilitatea – dacă nu suntem de acord cu acest lucru – să rezolve acest lucru în afara bugetului, dar nu au opțiunea de a rezolva acest aspect din bugetul UE fără aprobarea Ungariei”, a declarat el, printre altele, la o conferință de presă.

Gergely Gulyas, șeful de cabinet al lui Viktor Orban, a reiterat pe 18 ianuarie că guvernul ungar este departe de a ajunge la un acord cu UE privind deblocarea asistenței pentru Ucraina.

Comentariile sale au venit la doar o zi după ce membrii principalelor grupuri din Parlamentul European au convenit marți asupra unui proiect de rezoluție privind atacarea la Curtea de Justiție a UE a deciziei Comisiei de a debloca o parte semnificativă a fondurile europene destinate Ungariei, dar pe care le înghețase din cauza îngrijorărilor privind deteriorarea statului de drept la Budapesta în timpul guvernării lui Viktor Orban.

Comisia condusă de Ursula von der Leyen deblocase 10,2 miliarde de euro din aceste fonduri pentru Budapesta înaintea summitului din luna decembrie în care Orban a blocat pachetul de asistență pentru Ucraina, dar a părăsit sala când s-a votat în privința deschiderii negocierilor de aderare cu Kievul la UE.

Abținerea sa de la vot a permis adoptarea recomandării făcute de Comisia Europeană în luna noiembrie și care vizează, pe lângă negocierile cu Ucraina, și deschiderea discuțiilor cu Republica Moldova.

Primul semn că Viktor Orban ar putea renunța la blocarea sprijinului pentru Kiev

Contactat duminică de Financial Times pentru a comenta planul redactat la Bruxelles privind sabotarea economiei Ungariei, ministrul ungar pentru relația cu UE, Janos Boka, a declarat că nu este la curent cu o astfel de amenințare, dar că Budapesta „nu cedează presiunilor”.

Însă Balazs Orban, consilierul principal al premierului ungar pe probleme politice, a declarat luni dimineața că Budapesta a trimis Bruxelles-ului încă de sâmbătă o propunere care arată că este dispusă să aprobe folosirea bugetului comunitar pentru ajutorarea Ucrainei, cu anumite condiții.

„Bruxelles-ul folosește șantajul împotriva Ungariei de parcă nu va exista ziua de mâine, în pofida faptului că am propus un compromis”, a scris Balasz pe contul său de pe platforma social media „X”, fosta Twitter.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Mai 2024, 14:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 14:42 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova va avea în curând un nou șef la Serviciul Vamal, a anunțat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni la RLive. Rotaru a subliniat că poziția, deși atractivă din punct de vedere salarial, este complicată și vine cu numeroase provocări.

„Eu cred că în timp foarte scurt vom avea un nou șef la Serviciul Vamal. Este o poziție atractivă, dar nimeni nu vrea să vină. Este o poziție complicată. Dacă cineva îți creează iluzii că Serviciul Vamal, fiscul sau Ministerul de Finanțe că sunt domenii unde este foarte bine de lucrat, nu este chiar așa. Sunt domenii cu riscuri sporite, complicate care asigură securitatea economică a statului”, a explicat Rotaru.

Ministrul a evidențiat complexitatea funcționării vamale, menționând că activitatea vămii este continuă, 24 de ore pe zi, ceea ce implică provocări de securitate cibernetică și economică, precum și gestionarea eficientă a fluxurilor de la vamă. Rotaru a amintit că, în contextul începutului războiului din Ucraina, angajații vamali au muncit non-stop pentru a face față situației, răspunzând așteptărilor publicului.

„Dacă este cineva din public care vrea să-și asume această responsabilitate, să vină la vamă. Este destul de complicat. Trebuie să fim conștienți că trebuie să ne asumăm niște responsabilități pe care trebuie să le ducem până la capăt”, a punctat Rotaru.

Poziția de șef al Serviciului Vamal este esențială pentru asigurarea securității economice a statului și pentru implementarea eficientă a politicilor fiscale. Ministrul Finanțelor a făcut un apel către cei care sunt dispuși să își asume această responsabilitate să aplice, subliniind importanța acestui rol în contextul actual.

Igor Talmazan a demisionat de la Serviciul Vamal în data de 10 aprilie, în urma scandalui în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău