Director regional Moldindconbank: Managerii se autosesizează și conving clienții să nu efectueze transferuri dubioase

31 Ian. 2024, 11:50
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
31 Ian. 2024, 11:50 // Slider //  bani.md

Escrocii devin tot mai inventivi în încercările de a obține datele cardurilor ale cetățenilor, însă Moldindconbank se adaptează rapid și zilnic contracarează zeci de tentative de fraudă. Declarația aparține lui Liviu Tarlev, directorul regional Nord al Moldindconbank, în cadrul unei emisiuni la TV Nord.

”Sunt foarte bine pregătiți, știu cum să câștige încrederea beneficiarului de card și să obțină datele personale ale acestuia. De exemplu, escrocul dictează primele patru cifre ale cardului, identice pentru toți și după aceasta propune deținătorului de card să economisească timp și să-i spună celelalte cifre și alte date. O altă schemă vizează vânarea datelor personale online, prin rețele de socializare, prin clonarea site-urilor unor companii. E ușor să depistezi un site fals, deoarece poate conține greșeli tranîn denumirea companiei, designul este unul simplu, într-o singură culoare și apare doar o fereastră, unde trebuie să introduci datele cardului. Dacă vedeți o astfel de pagină web dubioasă, părăsiți-o imediat”, a relatat Liviu Tarlev.

Ilona Creangă, ofițerul de urmărire penală din cardul Inspectoratului de Poliție Bălți, a explicat cum escrocii obțin numărul de telefon, numele și prenumele persoanei pe care o contactează.

”Majoritatea persoanelor indică datele sale de identitate în anunțurile de pe Facebook, completează formulare de participare la tombolă sau introduc datele sale pentru livrarea mâncării comandate, atunci când se deschide o companie nouă, care prestează servicii mai ieftine. Sunt grupări din Ucraina sau anumite Call Centre, create în Ucraina sau în alte țări, care sună prin IP telefonie. Există și grupări în Moldova”, a precizat Ilona Creangă.

Potrivit lui Liviu Tarlev, cea mai vulnerabilă categorie sunt persoanele în etate, iar pentru a informa și educa întreaga societate Moldindconbank a lansat campania socială ”Securitate bancară și antifraudă”.

”Moldindconbank utilizează mai multe instrumente pentru a proteja clienții. Zilnic, contracarăm zeci de cazuri de escrocherie pe Internet. Unii oameni, care cad în plasa escrocilor, se apropie la sucursală, pentru a le face transferuri. De exemplu, în vederea obținerii unei așa-numite moșteniri. În astfel de cazuri managerul se autosesizează și convinge clientul să nu facă acest transfer dubios. Au fost cazuri când se făceau transferuri pentru achitarea avansului la achiziția unui automobil de pe un site fals”, a mai spus directorul regional Nord al Moldindconbank.

Datele oficiale ale Inspectoratului general Bălți arată că anul trecut în municipiu s-au înregistrat 85 de escrocherii cu cardurile bancare.

Emisiunea integrală poate fi vizionată aici:

Realitatea Live

09 Mai 2024, 13:44
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
09 Mai 2024, 13:44 // Slider //  bani.md

Natalia Molceanova a sosit în Republica Moldova pe 26 februarie 2022, în plin război din Ucraina. Venirea ei a fost marcată de incertitudine și teamă, dar și de speranța unei noi începuturi într-o țară străină. Plecând fără a avea cunoștințe în Moldova, a parcurs un drum lung de 8 ore, căutând refugiu și siguranță.

Înainte de război, Natalia era antreprenoare în Ucraina, dar conflictele armate au dus la întreruperea afacerii sale. În Moldova, ea a găsit sprijin la Organizația Altruism, unde a fost angajată ca manager de proiect. Aici, a început să-și transforme pasiunea pentru bucătărie într-o oportunitate de învățare și integrare.

„Mie mereu mi-a plăcut culinăria, anume direcția patiserie. Îmi place să fac deserturi și aici am primit oportunitatea să învăț această meserie”, explică Natalia.

Totodată, ea a observat dificultățile întâmpinate de refugiați în găsirea unui loc de muncă într-un domeniu nou pentru ei. Astfel, din dorința de a ajuta și de a se integra în comunitate, ea a pus în aplicare ateliere de culinărie și alte activități care să faciliteze interacțiunea între refugiați și comunitatea locală.

„Astfel, ne dorim să cunoaștem mai bine țara în care trăim, să descoperim partea frumoasă a ei”, adaugă Natalia.

Cu sprijinul financiar al HEKS/EPER Moldova și al Guvernului Elveției, proiectul „Creșterea rezilienței prin angajare și coeziune socială” a oferit posibilitatea dezvoltării acestor inițiative, facilitând integrarea și ajutând refugiații și moldovenii vulnerabili să-și construiască un nou viitor în Moldova.

Natalia Molceanova nu doar că a reușit să se integreze și să-și găsească un loc în comunitatea moldovenească, dar a devenit și un exemplu de lider care aduce împreună oameni din diverse medii și culturi, în scopul de a construi un viitor mai bun pentru toți.

Despre subiectul coeziunii sociale reprezenta HEKS/EPER Moldova, Natalia Hadei a povestit în emisiunea „Consens Național” cu Vitalie Dogaru de la RLIVE TV.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău