Sirețeanu, la Reinvent Moldova: Pentru dezvoltarea finanțelor publice trebuie să devenim contribuabili conștienți

13 Feb. 2024, 15:48
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
13 Feb. 2024, 15:48 // Slider //  bani.md

Finanțele publice sunt vizibile în oricare dintre sectoarele și domeniile de activitate din jurul nostru. În cadrul inițiativei continue de a promova dezvoltarea și inovația în Republica Moldova, emisiunea „Reinvent Moldova”, moderată de Otilia Cotruța, abordează în această săptămână un subiect crucial pentru mediul de afaceri și societate în ansamblu: importanța conștiinței fiscale și a integrității contribuabililor.

Invitata ediției de marți, 13 februarie curent, este Veronica Sirețeanu, fostă ministră a Finanțelor, cu o experiență remarcabilă în domeniul finanțelor publice, manager de proiecte EDUFIN. Ex-ministra oferă perspective valoroase asupra modului în care responsabilitatea fiscală individuală și colectivă contribuie la consolidarea infrastructurii economice și la creșterea durabilă a țării.

Discuția subliniază necesitatea unei abordări pro-active și transparente în îndeplinirea obligațiilor fiscale, evidențiind legătura directă între conformitatea fiscală și capacitatea de a finanța servicii publice esențiale. Subiectele abordate în cadrul emisiunii de marți includ strategii pentru îmbunătățirea conformării fiscale în rândul populației, măsuri de încurajare a conformării fiscale și rolul oamenilor în optimizarea colectării și administrării veniturilor publice.

Această ediție își propune să stimuleze un dialog constructiv în rândul contribuabililor – persoane fizice și afaceri, a profesioniștilor din domeniul financiar și publicului larg, subliniind importanța unui angajament comun pentru sustenabilitatea financiară și dezvoltarea economică a Moldovei.

Emisiunea va fi difuzată în reluare miercuri, ora 19:00, și duminică la 15:00.

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ