„Retail & FMCG Market în Republica Moldova 2024” revine cu o nouă ediție la Chișinău

13 Feb. 2024, 14:54
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
13 Feb. 2024, 14:54 // Slider //  bani.md

„Retail & FMCG Market în Republica Moldova 2024”, revine la Chișinău. Evenimentul, aflat la cea de-a VI ediție, se va desfășura în data de 29 februarie 2024, între orele 09:00 și 17:00, la Digital Park, Chișinău. Evenimentul de business to business propune o radiografie a pieței de comerț modern din Republica Moldova, cu accent pe anticiparea tendințelor și oportunităților de creștere pentru producătorii din industria de alimente și băuturi, și comercianți.

Conferința „Retail & FMCG Market în Republica Moldova 2024” aduce în discuție tematici de actualitate, printre care:

 • Asigurarea creșterii sustenabile a producătorilor de alimente și băuturi din Republica Moldova și a comerțului modern, în contextul pregătirii pentru aderarea la UE;
 • Încurajarea competitivității producătorilor locali și strategii ale marilor comercianți pentru promovarea produselor locale.
 • Analiza schimbărilor așteptate în comportamentul de consum al cumpărătorilor de bunuri de larg consum din Republica Moldova, în concordanță cu tendințele europene actuale.

Printre primii speakeri care au confirmat participarea la conferința organizată de Modern Buyer se numără:

 • Veronica Arpintin, Secretar de Stat, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării;
 • Primož Vehar, Project Team Leader, EU-MD Association project;
 • Angela Cijevschi, CEO, Xplane Market Research Agency;
 • Daniela Popescu, Retailer vertical Leader, NielsenIQ;
 • Gemma Nicolaescu, Director “RetailZoom Marketing Research” Moldova;
 • Igor Stratan, Director Departament reţea şi canale alternative, Moldindconbanck;
 • Oana Lungu, Purchasing Executive Director, Kaufland România & Moldova;
 • Maria Movileanu, Director Comercial Linella;
 • Fedyir Rybalko, Sustainable Fresh Produce Logistics Consultant RCSA/USAID;
 • Alexandru Pasat, Sales Director, Efes Moldova.

În deschiderea evenimentului, reprezentanți ai autorităților statului vor prezenta cifre și analize noi cu privire la comerțul modern, dar și mesaje cu privire la viziunea, prioritățile și programele Guvernului Republicii Moldova, care au ca scop creșterea competitivității producătorilor moldoveni pe piața internă și pe piața europeană, precum și pentru încurajarea unei mai intense și mai bune conlucrări între producători și lanțurile de magazine din Moldova.

Agenda evenimentului:

 • Prezentări ale speakerilor invitați, cu accent pe analize de piață, realizate de autoritățile locale, dar și de agențiile private de cercetare de piață.
 • Prezentări ale speakerilor invitați privind aspecte, precum: creșterea sustenabilă, promovarea produselor locale și strategiile lanțurilor de retail.
 • Pauze de business networking pentru facilitarea dialogului între furnizori și reprezentanții marilor rețele comerciale, în cadrul expoziției cu standuri pregătită cu acest prilej.

„Retail & FMCG Market în Republica Moldova 2024” include o expoziție dedicată producătorilor, precum și furnizorilor de soluții și servicii, destinate sectorului Retail și FMCG și reprezintă o oportunitate pentru furnizorii de soluții și servicii pentru sectorul FMCG de a interacționa cu producătorii și reprezentanții marilor rețele comerciale, contribuind la dezvoltarea și consolidarea pieței locale.

„Invităm alături de noi factori de decizie din business, manageri, antreprenori și reprezentanți ai autorităților de stat din Republica Moldova, alături de reprezentanți ai sectoarelor cheie, cum ar fi producători/furnizori de bunuri de larg consum, rețele de retail modern, distribuitori în Retail și HoReCa, companii de ambalaje, logistică și transport, producători de FMCG din România și agenții de cercetare de piață”, se arată în invitația companiei.

Despre Modern Buyer

Prezentă pe piața presei de business din România de peste 16 ani, Modern Buyer este o platformă independentă de informații pentru businessul de Retail și FMCG. Jurnaliștii platformei Modern Buyer acționează activ pentru promovarea producătorilor din Republica Moldova, implicându-se în diverse proiecte de educare și informare a exportatorilor moldoveni pentru a accede pe piața românească și europeană. Modern Buyer se bucură de încrederea unor organizații locale, precum: USAID, Oficiul Național al Viei și Vinului, Moldova Fruct, Asociația Pomușoarele Moldovei ș.a.

Realitatea Live

17 Apr. 2024, 11:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Apr. 2024, 11:06 // Actual //  Lupu Eduard

În cadrul emisiunii Rezoomat de la RLIVE TV, fostul premier Ion Chicu a adus în discuție procedura de concesionare a spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău, criticând faptul că aceasta nu respectă legislația și este afectată de nereguli.

Chicu a subliniat că, conform legii cu privire la întreprinderile de stat, procedura de locațiune a spațiilor comerciale trebuie să se desfășoare conform unor criterii clare și transparente, însă acest lucru nu s-ar întâmpla în cazul concesionării de la Aeroportul Chișinău. El a menționat că au fost depuse denunțuri la Procuratura Anticorupție, semnalând încălcări ale legii în desfășurarea acestui proces.

”Iarăși, facem abstracție de cifre. Acum, când îi aud pe aceștia, o să mă abțin. Care vin și spun că toată gâlceava, animozitatea în jurul acestei licitații, este din cauza că ei nu vor ca Șor să fie scos de acolo, eu vreau să întreb oamenii ce îi încurcă pe ăștia de la guvern să-l scoată pe Șor acolo”, a punctat fostul premier.

Fostul premier a susținut că este inacceptabil ca procedura de concesionare să se desfășoare în afara legii și că este necesar ca autoritățile să acționeze în conformitate cu prevederile legale pentru a asigura un proces corect și transparent. El a evidențiat faptul că procesul ar trebui să fie gestionat într-o manieră echitabilă, fără a favoriza anumite companii sau interese.

„Ce să facă următorul guvern? Pe ăștia tot așa o să-i măture? De ce să nu faci corect procedura acum? Cu atât mai mult că această companie (Lagardere n.r), din câte știm, nu este cea mai curată și strălucită, cu o istorie penibilă în România. Aici e înregistrată într-un cămin, nu știu pe unde. Despre asta este vorba”, se întreabă retoric fostul premier.

Chicu a ridicat întrebări cu privire posibilele influențe din partea anumitor actori politici. „Dumneavoastră nu vă provoacă suspiciuni faptul că asemenea active foarte atrăgătoare și care generează profituri semnificative. Deja la a doua licitație participă doar o companie. Că prima a fost a doua”, a conchis fostul premier.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău