Agenda și speakerii conferinței Retail & FMCG Market în Republica Moldova

23 Feb. 2024, 11:44
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Feb. 2024, 11:44 // Actual //  bani.md

Pe 29 februarie curent, la Digital Park, va avea loc evenimentul anual Retail & FMCG Market, la care sunt așteptați peste 250 de invitați din diverse sectoare economice: lanțuri de magazine, producători de alimente și băuturi, distribuitori, furnizori de servicii conexe, autorități ale statului, agenții de cercetare de piață.

Organizatorii anunță între timp despre agenda și speakerii evenimentului. În deschiderea evenimentului, reprezentanți ai Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării și Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare vor prezenta cifre și analize noi cu privire la comerțul modern, dar și mesaje cu privire la viziunea, prioritățile și programele Guvernului Republicii Moldova, care au ca scop creșterea competitivității producătorilor moldoveni pe piața internă și pe piața europeană, precum și pentru încurajarea unei mai intense și mai bune conlucrări între producători și lanțurile de magazine din Republica Moldova.

„Așa cum se știe, la nivel european, dar și în Moldova, producătorii mici și mijlocii nu își găsesc întotdeauna locul pe rafturile rețelelor de magazine. Unul dintre motive este necesitatea ca acești producători să înțeleagă mai bine nevoile logistice și de calitate ale lanțurilor de magazine și să investească pentru a se putea adapta acestor nevoi. Am invitat factori de decizie din rândul acestor magazine să prezinte planurile lor de colaborare dar și cerințele pe care le au în colaborarea cu producătorii locali. Rețelele Kaufland Moldova și Linella vor oferi mai multe informații cu privire la șansele producătorilor locali de a fi prezenți pe rafturile acestor magazine”, se arată în invitația organizatorilor.

Totodată, USAID va organiza în cadrul conferinței sesiuni de întâlniri între producătorii de fructe și legume și achizitorii de la mai multe lanțuri de magazine: Kaufland, Linella, Nr. 1, Local, Bonus, Green Hills, Velmart, Metro Cash&Carry.

Primoz Vehar, project team leader EU-MD Association Project va prezenta următorii pași în procesul de asociere cu UE pentru Republica Moldova, ce reprezintă aproximarea juridică, procesul de examinare și negociere și ce impact ar putea avea asociere cu EU asupra producătorilor și retailerilor locali.

Angela Cijevschi, CEO  agenției de cercetări “Xplane” va prezenta studiul pe comportamentul consumatorului din RM în dependență de generație și în comparație cu anii precedenți. Care sunt obiceiurile și trendurile de consum și cumpărare. Unde se cumpără produse alimentare și preferințele cumpărătorilor față de supermarketurile locale. Structura coșului de consum și cât se cheltuie pe produse alimentare. Dinamica creșterii comerțului on-line și impactul inflației la alegerea brandurilor de produse. Consumul de media, de unde află informația consumatorul și ce tipuri de dispozitive utilizează mai mult când face cumpărături. Cum crește și cât reprezintă la moment utilizarea cardurilor bancare la cumpărături în dependență de categoria produsului, dar și multe alte.

Daniela Popescu de la Nielsen RO, companie de cercetare de piață, prezentă la nivel global, vine să prezinte la Chișinău evoluția industriei de retail și FMCG la nivel european (Estul Europei, dar și alte piețe precum Germania, UK etc);

Gemma Nicolaescu, Retail ZOOM, va susține o prezentare cu cele mai recente date despre peisajul de comerț tradițional din Republica Moldova, cu accent pe magazinele de proximitate, dar și pe rețelele de magazine de pe lângă benzinării, respectiv, convenience stores.

Fedir RybalkoSustainable Fresh Produce Logistics Consultant RCRA/USAID, va susține o prezentare în care va evidenția schimbările din piața locală și va semnala necesitatea implementării sistemului de de garanţie-returnare a ambalajelor în Republica Moldova, exemplificând cu modele care funcționează deja în alte țări (inclusiv România). În prezentarea sa, consultantul RCRA/USAID va explica și care sunt piedicile pentru operatorii de sisteme de pulling să intre pe piața Republica Moldova. Totodată, Fedir va prezenta potențialul de producție și export al sectorului de fructe și legume proaspete din Republica Moldova (cât se produce, unde se exportă, volumele de export etc.).

Igor Stratan, Director Departament rețea și canale alternative, Moldindconbank, va susține o prezentare cu tema: Cardul Business – Acceleratorul afacerii tale, în cadrul evenimentului „Retail & FMCG Market în Republica Moldova”. Mastercard Moldova și Moldindconbank au dezvoltat un parteneriat strategic. Pentru Mastercard este important să fie alături de clienți, nu doar prin tehnologii de plată și soluții inovatoare, dar și prin achitările pe care le fac zilnic în mediul online, în magazinele din țară sau din străinătate, rapid, în siguranță și comod.

Realitatea Live

24 Nov. 2024, 10:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Nov. 2024, 10:39 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul Transporturilor începe demersurile pentru realizarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, parte a proiectului Autostrăzii Unirii –A 8 Târgu Mureș-Iași-Ungheni (Frontieră Republica Moldova).

Pentru construirea Podului peste Prut, Guvernul va expropria 16 imobile proprietate privată din zona localității Golăiești (județul Iași) cu o suprafață totală de aproape 78.000 mp, respectiv trei terenuri care aparțin Statului: Administrația Națională Bazinală de Apă Prut-Bârlad (două terenuri) și Romsilva, notează economedia.ro.

Contractul pentru proiectarea și execuția Podului peste Prut de la Ungheni a fost semnat în septembrie cu Ness Proiect, iar lucrările ar putea începe din vara anului viitor după predarea proiectului tehnic.

,,Pentru prezentul proiect de act normativ este necesară asigurarea sumelor individuale estimate de expropriator, aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național ,,Pod peste Prut la Ungheni”, prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta hotărâre, aflate pe raza localității Golăiești din județul Iași, care sunt în cuantum de 157,4 mii lei și se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Pentru realizarea lucrărilor aferente obiectivului de investiții ,,Pod peste Prut la Ungheni’’, este necesar a fi expropriată o suprafață  de 77.168 mp, aferentă unui număr de 16 imobile proprietate privată. În acest sens se impune declanșarea procedurilor de expropriere pentru imobilele proprietate privată care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional ,,Pod peste Prut la Ungheni” -Proiect Hotărâre de Guvern.

Ansamblul de poduri care va face legătura între România (judeţul Iaşi) şi Republica Moldova (Raionul Ungheni) este format din două poduri paralele cu tablier mixt oţel-beton şi grindă continuă (un pod pentru fiecare sens de circulaţie).

În această vară, Guvernul a aprobat un Proiect de Hotărâre de Guvern pentru ca Podul peste Prut să nu ajungă muzeu, în lipsa legăturii la viitoarea Autostradă A 8 și la rețeaua de Drumuri Naționale. Astfel, Transporturile au găsit acum o variantă provizorie, de avarie, de a lega podul la infrastructura actuală. Podul urmează să fie conectat cu un Drum Județean (DJ 249) pe care CNAIR îl va moderniza și îl va ridica la profil de Drum Național. „conexiunea cu Drumul Județean este singura soluție pentru ca Podul să poată fi pus în circulație, a explicat ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. „În cadrul proiectului de infrastructură de interes național „Ungheni RO-MD conexiune Pod Ungheni”, care urmează să asigure legătura cu Republica Moldova, este prevăzută și o componentă de modernizare a drumurilor județene DJ 248, DJ 249A, cât și a drumului comunal DC 8B, cu rol de descărcare temporară pentru podul Ungheni”, arată proiectul.

Următorul pod peste Prut cu 4 benzi între România și Republica Moldova va fi cel nou de la Albița.

Podul va fi construit de Ministerul Transporturilor/CNAIR, iar în 2022, Comisia Europeană a aprobat o finanțare nerambursabilă de 16,5 milioane euro (82 milioane lei) prin Programul Mobilitate Militară  „CEF-T-2022-MILMOB – CEF 2 Transport – Adaptarea rețelei rutiere TEN – T la utilizarea duala civila-apărare”. Lungimea podului va fi de 260 de metri, drumul de legătură va avea 1 kilometru, iar proiectul include și amenajarea noului punct de frontieră. Principalele caracteristici prevăzute sunt:

– 261,20 m lungime pod nou peste Prut

– 2 benzi pe sens + trotuare

– 13 m lățime pod nou (Etapa I) + 11,25 m (Etapa II)

– 8 m lățime parte carosabilă

– 1 km lungime traseu

– 4 x 3,75 m parte carosabilă drum de legătură

– punct de control trecere frontieră, care va fi dotat cu parcări pentru autovehicule mari, autoturisme și spatii închise destinate verificării amănunțite a autoturismelor și tirurilor Va interconecta infrastructurile rutiere între ambele state: Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (pe teritoriul României) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (pe teritoriul Republicii Moldova).

Podul Ungheni reprezintă o necesitate atât pentru România, cât și pentru Moldova, al cărui scop constă în sprijinirea relațiilor economice, sociale, dar și frățești dintre cele două părți. Va ajuta la îmbunătățirea competitivității economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport, deservind traficului de tranzit internațional de mărfuri și persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală