Stabilizare ușoară a prețurilor la carburanți: ANRE anunță noile tarife

23 Feb. 2024, 10:51
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Feb. 2024, 10:51 // Actual //  bani.md

După o perioadă de creștere constantă a prețurilor la carburanți, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) marchează o schimbare de tendință, atestând o stabilizare și chiar o ușoară descreștere a acestora. Această evoluție vine în urma tendinței de scădere a cotațiilor Platts înregistrate pe piețele internaționale în ultimele zile.

Conform noilor reglementări stabilite de ANRE, pentru perioada următoare de trei zile (24.02.2024-26.02.2024), prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard sunt stabilite după cum urmează:

  • Benzina COR 95: 25,11 lei/litru (00 bani), reflectând o stabilizare a prețului;
  • Motorina Standard: 22,96 lei/litru (-07 bani), indicând o ușoară scădere.

ANRE subliniază că monitorizează îndeaproape evoluțiile la bursele petroliere internaționale și asigură consumatorii că mecanismul actual de stabilire a prețurilor este extrem de transparent și garantează corectitudinea maximă, atât în perioadele de creștere a cotațiilor, cât și în cele de descreștere.

Această ajustare a prețurilor vine ca o veste binevenită pentru consumatori și speră să aducă un beneficiu în bugetele acestora, oferindu-le o ușurare financiară în contextul unei scăderi a costurilor la carburanți.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

02 Dec. 2024, 17:10
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Dec. 2024, 17:10 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Exporturile de gaze naturale prin conducte din Rusia către Europa au crescut în noiembrie cu aproape 9%, ajungând la 2,75 miliarde de metri cubi, conform datelor furnizate de Rețeaua Europeană a Operatorilor de Sisteme de Transport Gaze (ENTSOG) și Gazprom. Această creștere se datorează în principal fluxurilor mai mari pe cele două rute principale: TurkStream și coridorul ucrainean.

Conform ENTSOG, livrările prin TurkStream au fost, în medie, de 49,4 milioane de metri cubi pe zi, în comparație cu 42,7 milioane de metri cubi în noiembrie 2023. Astfel, volumul total transportat prin această rută a crescut cu 15,6%, atingând 1,48 miliarde de metri cubi în luna noiembrie. În același timp, fluxurile zilnice de gaze prin coridorul ucrainean au fost de 42,3 milioane de metri cubi, echivalentul a 1,27 miliarde de metri cubi pentru întreaga lună, cu 1,9% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut.

Pe ansamblul perioadei ianuarie-noiembrie 2024, exporturile totale de gaze rusești către țările europene au crescut cu aproape 15% față de 2023, atingând un volum de 29,3 miliarde de metri cubi. Experții estimează că, până la sfârșitul anului, exporturile totale de gaze către Uniunea Europeană și țările Balcanilor de Vest vor crește cu 25%, de la 24 miliarde la 30 miliarde de metri cubi.

Creșterea exporturilor este atribuită, în principal, unei baze scăzute de comparație din prima jumătate a anului 2023 și preocupării statelor europene de a-și asigura rezervele de gaze în eventualitatea opririi tranzitului prin Ucraina după 2024.

În prezent, gazele naturale din Rusia ajung în Europa prin două rute majore. Prima este reprezentată de TurkStream, care transportă gazul către Bulgaria, Serbia și mai departe către România, Grecia, Macedonia de Nord, Bosnia și Herțegovina, precum și Ungaria. A doua rută este coridorul ucrainean, prin care sunt alimentate Slovacia și regiunea transnistreană din Moldova. Din Slovacia, gazul ajunge ulterior în Austria și parțial în Italia. Ambele rute transportă anual volume similare, de aproximativ 14-15 miliarde de metri cubi fiecare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală