Surpriză în rândul bancherilor! Profitul s-a comprimat cu 30% în prima lună a lui 2024

23 Feb. 2024, 11:16
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
23 Feb. 2024, 11:16 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

În ianuarie 2024, profitul băncilor din Republica Moldova a înregistrat un total de 335,6 milioane lei, conform datelor publicate de Banca Națională a Moldovei. Această cifră reflectă o scădere semnificativă de aproape 30% față de câștigurile înregistrate în aceeași perioadă a anului precedent, care se ridicau la 468,8 milioane lei.

Analiza detaliată a datelor indică faptul că veniturile băncilor din dobânzi au înregistrat cea mai mare scădere, trecând de la 1,2 miliarde lei la 785,2 milioane lei în acest an. Cu toate acestea, cheltuielile asociate acestui domeniu au cunoscut o creștere ușoară. În contrast, veniturile provenite din comisioane și taxe au înregistrat o creștere, de la 256,3 milioane lei la 272,7 milioane lei.

De asemenea, profitul derivat din diferența de cursuri s-a înregistrat în creștere, trecând de la 130,6 milioane lei la 180,2 milioane lei. Această creștere poate fi atribuită, în parte, volatilității pieței valutare și schimbărilor economice din perioada menționată.

În topul băncilor cu cel mai mare profit este maib – 117 milioane de lei, Moldindconbank – 90 milioane de lei, OTP Bank – 47,2 milioane de lei, Victoribank – 37,6 milioane de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

17 Apr. 2024, 11:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Apr. 2024, 11:06 // Actual //  Lupu Eduard

În cadrul emisiunii Rezoomat de la RLIVE TV, fostul premier Ion Chicu a adus în discuție procedura de concesionare a spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău, criticând faptul că aceasta nu respectă legislația și este afectată de nereguli.

Chicu a subliniat că, conform legii cu privire la întreprinderile de stat, procedura de locațiune a spațiilor comerciale trebuie să se desfășoare conform unor criterii clare și transparente, însă acest lucru nu s-ar întâmpla în cazul concesionării de la Aeroportul Chișinău. El a menționat că au fost depuse denunțuri la Procuratura Anticorupție, semnalând încălcări ale legii în desfășurarea acestui proces.

”Iarăși, facem abstracție de cifre. Acum, când îi aud pe aceștia, o să mă abțin. Care vin și spun că toată gâlceava, animozitatea în jurul acestei licitații, este din cauza că ei nu vor ca Șor să fie scos de acolo, eu vreau să întreb oamenii ce îi încurcă pe ăștia de la guvern să-l scoată pe Șor acolo”, a punctat fostul premier.

Fostul premier a susținut că este inacceptabil ca procedura de concesionare să se desfășoare în afara legii și că este necesar ca autoritățile să acționeze în conformitate cu prevederile legale pentru a asigura un proces corect și transparent. El a evidențiat faptul că procesul ar trebui să fie gestionat într-o manieră echitabilă, fără a favoriza anumite companii sau interese.

„Ce să facă următorul guvern? Pe ăștia tot așa o să-i măture? De ce să nu faci corect procedura acum? Cu atât mai mult că această companie (Lagardere n.r), din câte știm, nu este cea mai curată și strălucită, cu o istorie penibilă în România. Aici e înregistrată într-un cămin, nu știu pe unde. Despre asta este vorba”, se întreabă retoric fostul premier.

Chicu a ridicat întrebări cu privire posibilele influențe din partea anumitor actori politici. „Dumneavoastră nu vă provoacă suspiciuni faptul că asemenea active foarte atrăgătoare și care generează profituri semnificative. Deja la a doua licitație participă doar o companie. Că prima a fost a doua”, a conchis fostul premier.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău