În UE au ajuns anul trecut cu 40% mai multe mașini noi din China decât în 2022

08 Mart. 2024, 17:28
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Mart. 2024, 17:28 // Actual //  bani.md

​Anul trecut a fost cel mai bun de până acum pentru mașinile chinezești în UE, totalul fiind de peste 670.000 de autoturisme noi aduse din China. Datele ACEA arată că valoarea importurilor de mașini noi din China a trecut de 12,8 miliarde euro anul trecut.

Importurile de mașini noi în UE au crescut anul trecut cu 24%, spre 3,34 milioane, iar o cincime dintre aceste mașini au fost aduse din China. Mai exact, 676.000 de mașini noi au fost importate din China, față de 484.000 în 2022, arată datele ACEA (Asociația Constructorilor Europeni de Automobile).

Cifra include și mașini ale unor mărci europene ce asamblează în China, dar cele mai multe aparțin unor mărci chinezești precum MG, BYD sau Great Wall, BAIC, Nio sau DFSK.

În UE au ajuns peste 514.000 de mașini din Turcia, 447.000 din Japonia, 430.000 din Coreea de Sud și 382.000 din Maroc (unde se produc mai multe modele Dacia, la Tanger și Casablanca).

Uniunea Europeană a trimis anul trecut la export peste 4,7 milioane de mașini, cu jumătate de milion mai multe decât în 2022.

Țările din UE caută soluții de a limita importurile auto din China, pe motiv că în țara asiatică mașinile sunt produse la costuri anormal de mici, fiindcă statul chinez subvenționează cu miliarde de dolari producția auto. Mulți au protestat și pentru că beneficiază multe modele „made in China” de subvențiile acordate de guvernele europene cumpărătorilor de mașini electrice.

În UE nu ar fi posibilă producția de mașini electrice la costuri așa de mici precum în China, unde sunt și modele full-electrice la sub 12.000 de euro.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

29 Apr. 2025, 09:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
29 Apr. 2025, 09:08 // Actual //  Ursu Victor

Guvernul militar din Burkina Faso a acordat companiei Nordgold, asociată cu oligarhul rus Alexei Mordashov, o licență pentru dezvoltarea unui proiect minier de aur, potrivit publicației Africa Business Insider. Este vorba despre exploatarea zăcământului Niou, care acoperă o suprafață de 52,8 kilometri pătrați într-o regiune intens populată de mineri artizanali. Implementarea proiectului ar putea conduce la pierderea locurilor de muncă pentru mulți dintre aceștia.

Potrivit Consiliului de Miniștri din Burkina Faso, exploatarea zăcământului ar urma să producă circa 20 de tone de aur în decurs de opt ani, generând venituri de aproximativ 89 milioane de dolari pentru bugetul de stat. „Cooperarea cu Nordgold și alte companii industriale este esențială într-un moment în care țara se confruntă cu o criză bugetară severă”, a declarat pentru Reuters Ulf Lessing, directorul programului Sahel al Fundației Konrad Adenauer din Germania.

Compania Nordgold, care a înregistrat venituri de 1,437 miliarde de dolari în 2023, este controlată de membrii familiei lui Alexei Mordashov — oligarh aflat sub sancțiuni internaționale. Mordashov, soția și fiii săi dețin participații în companie. Burkina Faso este, din 2015, unul dintre cei mai importanți producători de aur din Africa, iar conform organizației Swissaid, în 2023 a extras peste 57 de tone de aur.

Implicarea oamenilor de afaceri ruși în proiecte strategice în Burkina Faso reflectă consolidarea relațiilor dintre Moscova și junta militară instalată la putere după lovitura de stat din 2022. Președintele Ibrahim Traoré a acceptat invitația lui Vladimir Putin de a vizita Moscova pe 9 mai și a participat anterior, în 2023, la Forumul Rusia-Africa. În octombrie 2024, Rusia a anunțat suplimentarea numărului de instructori militari în Burkina Faso, iar ministrul apărării Kassoum Coulibaly a confirmat achiziții de armament rusesc „la prețuri avantajoase”.

Conform unei anchete publicate de Vedomosti, Alexei Mordashov, vizat de sancțiunile occidentale, ar fi contribuit la finanțarea proiectelor personale ale lui Vladimir Putin. Compania sa Severstal a donat 14,9 milioane de dolari către fondul Rosinvest, creat de apropiați ai liderului de la Kremlin, fond utilizat pentru construirea celebrului „palat al lui Putin” de la Gelendjik, evaluat la un miliard de dolari. Complexul includea un palat în stil italian, un centru de sănătate, un domeniu viticol, un patinoar și un heliport.

 
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi