În UE au ajuns anul trecut cu 40% mai multe mașini noi din China decât în 2022

08 Mart. 2024, 17:28
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Mart. 2024, 17:28 // Actual //  bani.md

​Anul trecut a fost cel mai bun de până acum pentru mașinile chinezești în UE, totalul fiind de peste 670.000 de autoturisme noi aduse din China. Datele ACEA arată că valoarea importurilor de mașini noi din China a trecut de 12,8 miliarde euro anul trecut.

Importurile de mașini noi în UE au crescut anul trecut cu 24%, spre 3,34 milioane, iar o cincime dintre aceste mașini au fost aduse din China. Mai exact, 676.000 de mașini noi au fost importate din China, față de 484.000 în 2022, arată datele ACEA (Asociația Constructorilor Europeni de Automobile).

Cifra include și mașini ale unor mărci europene ce asamblează în China, dar cele mai multe aparțin unor mărci chinezești precum MG, BYD sau Great Wall, BAIC, Nio sau DFSK.

În UE au ajuns peste 514.000 de mașini din Turcia, 447.000 din Japonia, 430.000 din Coreea de Sud și 382.000 din Maroc (unde se produc mai multe modele Dacia, la Tanger și Casablanca).

Uniunea Europeană a trimis anul trecut la export peste 4,7 milioane de mașini, cu jumătate de milion mai multe decât în 2022.

Țările din UE caută soluții de a limita importurile auto din China, pe motiv că în țara asiatică mașinile sunt produse la costuri anormal de mici, fiindcă statul chinez subvenționează cu miliarde de dolari producția auto. Mulți au protestat și pentru că beneficiază multe modele „made in China” de subvențiile acordate de guvernele europene cumpărătorilor de mașini electrice.

În UE nu ar fi posibilă producția de mașini electrice la costuri așa de mici precum în China, unde sunt și modele full-electrice la sub 12.000 de euro.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

15 Ian. 2025, 11:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
15 Ian. 2025, 11:49 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, a prezentat recent detalii despre reforma poliței RCA, care va permite șoferilor să plătească mai mult sau mai puțin în funcție de comportamentul lor în trafic. Conform declarațiilor sale, principala schimbare va consta în stabilirea tarifelor poliței RCA pe baza istoricului șoferului, iar cei care respectă regulile de circulație și nu sunt implicați în accidente vor plăti prime mai mici.

„Până acum, toți șoferii plăteau aceeași sumă pentru polița RCA, indiferent de istoricul lor. Cu noua reformă, fiecare șofer va plăti în funcție de disciplină – cine nu încalcă regulile, nu provoacă accidente, va beneficia de o primă mai mică”, a explicat Alaiba. El a subliniat că, prin acest sistem, șoferii responsabili vor fi recompensați pentru comportamentul lor, iar cei care prezintă un risc mai mare vor plăti un tarif mai mare.

Ministrul a menționat și că unele costuri pot varia față de anul trecut, dar a subliniat că cetățenii vor avea libertatea de a alege prestatorul de servicii care oferă cel mai avantajos preț. De asemenea, Alaiba a adus în discuție problema despăgubirilor pentru accidente, care în prezent sunt semnificativ mai mici decât media europeană, subliniind importanța acestei reforme în îmbunătățirea protecției financiare pentru victimele accidentelor.

„Reforma va ajuta la alinierea sistemului nostru de despăgubiri la standardele europene și va sprijini șoferii care se comportă responsabil în trafic”, a adăugat ministrul Economiei.

Potrivit BNM, prețurile pentru polițele RCA nu vor mai fi identice la toți asigurătorii. Fiecare companie de asigurări va calcula primele RCA în funcție de riscurile din propriul portofoliu, respectând o metodologie unică stabilită de autoritatea de supraveghere. În această perioadă de liberalizare parțială, va exista un nivel minim al primelor, în conformitate cu referințele stabilite de autorități.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală