Ponderea femeilor din UE care lucrau în regim part-time era mai ridicată decât a bărbaților

08 Mart. 2024, 14:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Mart. 2024, 14:00 // Actual //  Lupu Eduard

În trimestrul trei din 2023, ponderea angajaţilor cu vârsta între 15 şi 64 de ani din Uniunea Europeană care lucrau în regim part-time era mai ridicată în cazul femeilor (28%) decât în cazul bărbaţilor (8%), excepţia fiind România, unde ponderea bărbaţilor angajaţi (4%) era uşor mai ridicată decât a femeilor (3%), arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

Femeile înregistrează o pondere mai ridicată în rândul angajaţilor care lucrează în regim part-time în toate categoriile socioprofesionale, aşa cum sunt definite de Clasificarea internaţională standard a ocupaţiilor (ISCO).

Cea mai mare diferenţă între ponderea femeilor şi a bărbaţilor care lucrau în regim part-time a fost raportată în categoria ocupaţiile elementare (menajere, personal de curăţenie şi care ajută la prepararea produselor alimentare). Diferenţa era de 28 puncte procentuale (pp), 47% în cazul femeilor care lucrau în regim part-time şi 19% în cazul bărbaţilor.

În rândul angajaţilor din domeniul serviciilor şi vânzărilor, 35% din femei lucrau în regim part-time, comparativ cu 16% din bărbaţi.

În cazul funcţionarilor administrativi, 29% din femei lucrau în regim part-time, comparativ cu 9% din bărbaţi.

Cea mai redusă diferenţă între ponderile angajaţilor part-time se înregistra în rândul funcţiilor de conducere (10% femei versus 3% bărbaţi) precum şi operatori pe maşini şi instalaţii şi asamblori (12% versus 4%).

În majoritatea statelor membre UE, ponderea angajaţilor care lucrau în regim part-time era mai ridicată în cazul femeilor decât în cazul bărbaţilor.

Ţările de Jos înregistrează cea mai ridicată pondere a femeilor care lucrau în regim part-time, 63% din totalul angajaţilor, comparativ cu 23% în cazul bărbaţilor, precum şi cea mai mare diferenţă între femei şi bărbaţi. De asemenea, mari diferenţe între femei şi bărbaţi se înregistrează în Austria (38 pp) şi Germania (37 pp).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Mai 2024, 11:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mai 2024, 11:58 // Actual //  Lupu Eduard

În luna aprilie 2024, piața imobiliară din Chișinău a continuat să fie dinamică, cu variații semnificative ale prețurilor locuințelor în funcție de sector și tipul de apartament. Datele recente indică tendințe specifice în prețurile apartamentelor atât pe piața secundară, cât și în noile construcții, oferind o imagine detaliată a peisajului imobiliar al capitalei Republicii Moldova.

Pe piața secundară, prețurile apartamentelor cu o cameră variază considerabil, potrivit datelor Bursei Imobiliare Lara. În sectorul Botanica, prețul pe metru pătrat este de 1008 euro, în timp ce în sectorul Centru acesta atinge 1063 euro. Sectorul Rîșcani înregistrează un preț de 999 euro per metru pătrat, iar în Buiucani și Ciocana prețurile sunt de 946 și, respectiv, 962 euro per metru pătrat. Sectorul Centru rămâne cel mai scump, reflectând atractivitatea centralității și accesul facil la facilități urbane. La polul opus, sectorul Buiucani oferă cele mai accesibile opțiuni pentru această categorie de locuințe.

Apartamentele cu două camere prezintă prețuri care variază între 866 și 947 euro per metru pătrat, în funcție de sector. Aceste locuințe reprezintă o opțiune echilibrată pentru familii și tineri profesioniști, prețurile fiind relativ omogene între sectoare. În schimb, apartamentele cu trei și patru camere sunt cele mai accesibile, cu prețuri variind între 639 și 813 euro per metru pătrat. Aceste apartamente par să aibă o cerere mai redusă comparativ cu locuințele mai mici, ceea ce le face o alegere atractivă pentru familiile numeroase.

Prețurile apartamentelor în blocuri noi sunt mai mari, variind între 934 și 1233 euro per metru pătrat, în funcție de sector. Această diferență semnificativă de preț subliniază avantajele percepute ale locuințelor noi, cum ar fi tehnologiile de construcție moderne, eficiența energetică și facilitățile suplimentare oferite de dezvoltatori.

În luna aprilie 2024, creditele imobiliare acordate au atins suma de 554,1 milioane de lei, marcând o creștere de 17,6% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Acest avans indică o creștere a interesului pentru achiziția de locuințe, susținută de condițiile favorabile de creditare. Rata medie la creditele imobiliare acordate în moneda națională a scăzut ușor cu 0,12 puncte procentuale, ajungând la 7,62%. Această scădere, deși modestă, contribuie la reducerea costului total al împrumuturilor, făcând achiziția de imobiliare mai accesibilă pentru un segment mai larg de cumpărători.

Piața imobiliară din Chișinău în aprilie 2024 prezintă o diversitate de prețuri în funcție de sector și tipul de locuință. Sectorul Centru se remarcă prin prețurile cele mai ridicate pentru apartamentele cu o cameră, în timp ce apartamentele cu trei și patru camere rămân cele mai accesibile. Locuințele noi sunt în general mai scumpe, reflectând calitatea și facilitățile superioare. Creșterea semnificativă a creditelor imobiliare și scăderea ratelor dobânzilor sugerează un mediu favorabil pentru achiziția de locuințe, ceea ce ar putea stimula în continuare activitatea pe piața imobiliară. Pe termen mediu, aceste tendințe indică o piață robustă, cu potențial de creștere continuă, în special dacă condițiile economice rămân stabile și atractive pentru investiții imobiliare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău