Războiul talentelor în materie de inteligență artificială se încinge în Europa

11 Mart. 2024, 13:19
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Mart. 2024, 13:19 // Actual //  bani.md

Un aflux de startup-uri de inteligență artificială (AI) accelerează lupta pentru talentele tehnice în Europa, lăsând companii precum Google DeepMind  aleagă între a plăti mult sau a pierde cele mai bune minți din regiune, arată o analiză Reuters.

Succesul fulminant al ChatGPT de la OpenAI a energizat investitorii, care au vărsat bani în startup-uri promițătoare de inteligență artificială, dornici să descopere următorul succes peste noapte.

Profitând de valul de investiții, o serie de firme străine de inteligență artificială – inclusiv Cohere din Canada și Anthropic și OpenAI din SUA – au deschis birouri în Europa anul trecut, ceea ce a sporit presiunea asupra companiilor de tehnologie care încearcă deja să atragă și să păstreze talentele în regiune.

Înființată în 2010 și achiziționată de Google în 2014, DeepMind, cu sediul la Londra, și-a făcut un nume aplicând inteligența artificială la orice, de la jocuri de societate la biologie structurală.

Acum, firma se confruntă cu o serie de rivali bine finanțați care îi inundă teritoriul, în timp ce un număr tot mai mare dintre angajații săi au demisionat pentru a-și lansa propriile întreprinderi.

Printre cei care au ieșit recent de pe piață se numără co-fondatorul Mustafa Suleyman, care a plecat pentru a înființa Inflection AI, cu sediul în California, alături de miliardarul Reid Hoffman de la LinkedIn, și cercetătorul Arthur Mensch, în prezent CEO al Mistral AI. Ambele companii au primit evaluări de mai multe miliarde de dolari în scurta perioadă în care au fost active.

Într-un efort aparent de a descuraja personalul să se alăture altor companii sau să își înființeze propriile companii, DeepMind a oferit la începutul acestui an câtorva cercetători seniori acces la acțiuni restricționate, în valoare de milioane de dolari, potrivit unei surse familiare cu această chestiune.

“Este un spațiu competitiv, cu siguranță”, a declarat un purtător de cuvânt al DeepMind pentru Reuters, adăugând că societatea “continuă să se descurce bine în atragerea și cultivarea talentelor”.

Reducerea decalajului

Potrivit firmei de căutare de directori Avery Fairbank, în ultimul an a avut loc o “creștere exponențială” a salariilor pentru personalul de conducere al companiilor de inteligență artificială din Marea Britanie.

“Intrarea pe piața londoneză a unor giganți străini din domeniul IA, precum Anthropic și Cohere, va intensifica și mai mult competiția pentru talentele din domeniul IA”, a declarat Charlie Fairbank, directorul general al firmei.

Directorii cu salarii de bază de aproximativ 350.000 de lire sterline au văzut salarii care au crescut între 50.000 și 100.000 de lire sterline, a spus el.

Cohere, care proiectează chatbot-uri interne și alte instrumente pentru clienții săi, l-a angajat pe Phil Blunsom, cercetător principal la DeepMind timp de șapte ani, ca cercetător șef în 2022.

Sebastian Ruder s-a alăturat, de asemenea, Cohere de la DeepMind în ianuarie.

“Este rar să găsești o companie care construiește o afacere masivă de la zero, cu multe dintre cele mai importante minți din industrie”, a declarat el pentru Reuters. “Când apare o astfel de șansă, o fructifici”.

Ruder a refuzat să comenteze atunci când a fost întrebat despre salariul său.

Ekaterina Almasque, un partener general al firmei de capital de risc OpenOcean, a declarat că DeepMind nu mai este “liderul îndepărtat în domeniu”.

“Toate aceste companii concurează pentru același bazin de talente și, având în vedere deficitul de competențe în domeniul IA, acesta este din ce în ce mai mult un iaz decât un ocean”.

Suleyman a început recent să recruteze personal tehnic din Londra pentru Inflection AI, în timp ce Mistral, a lui Mensch, a devenit rapid unul dintre cele mai în vogă startup-uri de pe continent, obținând în decembrie o finanțare de risc în valoare de 415 milioane de dolari.

Mistral a refuzat să comenteze, iar Inflection nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

OpenAI a deschis anul trecut primul său birou internațional la Londra, urmat rapid de un al doilea în Dublin – “doar primii pași”, a declarat vicepreședintele pentru oameni al companiei, Diane Yoon, deoarece intenționează să continue extinderea în alte țări.

Cohere și-a deschis biroul din Marea Britanie anul trecut, iar directorul general Aidan Gomez a declarat pentru Reuters că acum își împarte timpul între Toronto, orașul său natal, și Londra, unde firma intenționează să își dubleze numărul de angajați la 50.

“Mergem acolo unde se află talentele, iar în Londra și în întreaga Europă sunt multe”, a spus Gomez.

Războiul talentelor înseamnă că lucrătorii sunt din ce în ce mai bine plasați pentru a face cereri potențialilor lor angajatori.

Firma londoneză de AI audio ElevenLabs, cu sediul la Londra, oferă noilor angajați opțiuni de cumpărare de acțiuni, salarii generoase și lucru complet la distanță, deși majoritatea rolurilor anunțate stipulează că angajații trebuie să fie stabiliți în Europa.

După ce a obținut recent o finanțare de 80 de milioane de dolari de la firme de capital de risc precum a16z și Sequoia, compania a declarat pentru Reuters că în curând își va dubla numărul total de angajați, ajungând la 100.

Startup-ul Bioptimus, cu sediul la Paris, fondat tot de foști angajați ai DeepMind, a strâns 35 de milioane de dolari în februarie.

Thomas Clozel, unul dintre primii investitori ai companiei, a declarat că startup-urile caută să recruteze talente de la Big Tech, precum Google, oferindu-le mai multă influență asupra direcției unei companii.

“Google este unul dintre cei mai buni în ceea ce face și produce unele dintre cele mai bune talente”, a spus el. “La un startup mai mic, ai o oportunitate unică de a rămâne fidel muncii care te pasionează și de a avea o miză în succesul companiei.”

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

11 Apr. 2025, 14:55
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Apr. 2025, 14:55 // Actual //  bani.md

Titlurile presei care susțin că Trump a cedat în fața presiunilor interne și externe sunt, în general, încă premature. Verdictul nu a fost încă dat, întrucât foarte multe vor depinde de rezultatul negocierilor purtate de Trump cu partenerii comerciali ai Americii în următoarele 90 de zile și mai departe, precum și de evoluția relațiilor dintre SUA și China, notează evz.ro.

Un factor-cheie care îl motivează pe președintele Donald Trump este nevoia de a emana putere și dorința de a o folosi. Inițiativa sa globală, amplă, privind tarifele, marchează o reconfigurare istorică a relațiilor comerciale ale SUA la nivel mondial. Cu toate acestea, este în esență un joc de putere geopolitică care îi vizează pe mulți, dar în special China, care de ani de zile își desfășoară propriul joc de putere. Unii ar spune chiar război neregulat – împotriva SUA, a Occidentului în general și a altora.

În timp ce China este stăpâna lanțurilor globale de producție și de aprovizionare, SUA sunt încă lider în domeniul financiar. Trăim în continuare într-o lume dominată și denominată în dolari, cel puțin pentru moment. Predominanța pe frontul tehnologic, în special IA și domeniile conexe, este încă disponibilă.

Țările terțe care nu sunt pe deplin aliate sau legate de SUA sau China, și care constituie majoritatea națiunilor din întreaga lume, se luptă din ce în ce mai mult în acest mediu concurențial.

Națiunile mai mici și mai vulnerabile vor fi adesea forțate să facă alegeri dificile între marile puteri. Statele mai mari, inclusiv puterile regionale sau de mijloc, vor avea mai multe pârghii pentru a pune marile puteri una împotriva celeilalte și pentru a obține mai multe concesii în interesul propriu.

Pe măsură ce intrăm în al doilea trimestru al secolului XXI, atenția globală principală se concentrează în principal asupra ciocnirii SUA – China. Cu toate acestea, în cadrul ecuației de putere internațională a intereselor concurente și variate, este important să nu subestimăm impactul puterilor de mijloc, care pot modela evenimentele mult peste așteptări în următorii ani și decenii.

Casa Albă a declarat că a fost contactată de mai mult de 50 de țări pentru a discuta despre reducerea tarifelor. Principala țintă a lui Trump, China, a promis să „lupte până la capăt”, după ce președintele american a amenințat cu o nouă taxă de 50%. În cazul în care China nu își retrage taxele de retorsiune asupra a 34% din importurile americane, care urmează să intre în vigoare la 10 aprilie.

Deși Uniunea Europeană se confruntă cu o cotă forfetară de 20 % la exporturile către SUA, multe vor depinde de schimburile comerciale individuale ale fiecărui stat membru cu SUA.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a declarat că UE ar putea elimina tarifele la produsele industriale americane, dacă Trump ar elimina în schimb taxele echivalente.

În ciuda titlurilor, amenințarea cea mai presantă cu care se confruntă UE este de fapt dumpingul de produse chinezești în Europa, destinate inițial piețelor americane.

Țările asiatice se confruntă cu cele mai mari tarife, având în vedere proporția mai mare a exporturilor lor din SUA. Cu toate acestea, pragmatismul în soluționarea diferendelor ar putea prevala mai curând în cazul celor care se află sub umbrela de securitate a SUA, inclusiv Japonia, Coreea de Sud și Taiwan. Trump va folosi cu siguranță cartea apărării la masa negocierilor.

În contextul în care Coreea de Sud se află într-o criză constituțională profundă și urmează să organizeze alegeri anticipate, prim-ministrul Japoniei încearcă să obțină un angajament urgent cu Casa Albă și o posibilă vizită personală.

Indonezia, cea mai mare economie din Asia de Sud-Est, a fost lovită de un tarif de 32 %. A refuzat să riposteze și a optat pentru negocieri directe cu SUA.

Vietnamul, un important partener strategic al SUA, a fost una dintre cele mai afectate țări din Asia, cu un tarif de 46 %. Cu toate acestea, diplomația rapidă a președintelui Lam pentru a dezamorsa tensiunile. Au fost demarate discuții pentru eliminarea taxelor și pentru o întâlnire cu Trump.

Deși negocierile comerciale vor urma în mod inevitabil, o întrebare mai amplă rămâne: Cât timp pot rezista piețele și investitorii la incertitudinea și volatilitatea actuale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU