Războiul talentelor în materie de inteligență artificială se încinge în Europa

11 Mart. 2024, 13:19
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Mart. 2024, 13:19 // Actual //  bani.md

Un aflux de startup-uri de inteligență artificială (AI) accelerează lupta pentru talentele tehnice în Europa, lăsând companii precum Google DeepMind  aleagă între a plăti mult sau a pierde cele mai bune minți din regiune, arată o analiză Reuters.

Succesul fulminant al ChatGPT de la OpenAI a energizat investitorii, care au vărsat bani în startup-uri promițătoare de inteligență artificială, dornici să descopere următorul succes peste noapte.

Profitând de valul de investiții, o serie de firme străine de inteligență artificială – inclusiv Cohere din Canada și Anthropic și OpenAI din SUA – au deschis birouri în Europa anul trecut, ceea ce a sporit presiunea asupra companiilor de tehnologie care încearcă deja să atragă și să păstreze talentele în regiune.

Înființată în 2010 și achiziționată de Google în 2014, DeepMind, cu sediul la Londra, și-a făcut un nume aplicând inteligența artificială la orice, de la jocuri de societate la biologie structurală.

Acum, firma se confruntă cu o serie de rivali bine finanțați care îi inundă teritoriul, în timp ce un număr tot mai mare dintre angajații săi au demisionat pentru a-și lansa propriile întreprinderi.

Printre cei care au ieșit recent de pe piață se numără co-fondatorul Mustafa Suleyman, care a plecat pentru a înființa Inflection AI, cu sediul în California, alături de miliardarul Reid Hoffman de la LinkedIn, și cercetătorul Arthur Mensch, în prezent CEO al Mistral AI. Ambele companii au primit evaluări de mai multe miliarde de dolari în scurta perioadă în care au fost active.

Într-un efort aparent de a descuraja personalul să se alăture altor companii sau să își înființeze propriile companii, DeepMind a oferit la începutul acestui an câtorva cercetători seniori acces la acțiuni restricționate, în valoare de milioane de dolari, potrivit unei surse familiare cu această chestiune.

“Este un spațiu competitiv, cu siguranță”, a declarat un purtător de cuvânt al DeepMind pentru Reuters, adăugând că societatea “continuă să se descurce bine în atragerea și cultivarea talentelor”.

Reducerea decalajului

Potrivit firmei de căutare de directori Avery Fairbank, în ultimul an a avut loc o “creștere exponențială” a salariilor pentru personalul de conducere al companiilor de inteligență artificială din Marea Britanie.

“Intrarea pe piața londoneză a unor giganți străini din domeniul IA, precum Anthropic și Cohere, va intensifica și mai mult competiția pentru talentele din domeniul IA”, a declarat Charlie Fairbank, directorul general al firmei.

Directorii cu salarii de bază de aproximativ 350.000 de lire sterline au văzut salarii care au crescut între 50.000 și 100.000 de lire sterline, a spus el.

Cohere, care proiectează chatbot-uri interne și alte instrumente pentru clienții săi, l-a angajat pe Phil Blunsom, cercetător principal la DeepMind timp de șapte ani, ca cercetător șef în 2022.

Sebastian Ruder s-a alăturat, de asemenea, Cohere de la DeepMind în ianuarie.

“Este rar să găsești o companie care construiește o afacere masivă de la zero, cu multe dintre cele mai importante minți din industrie”, a declarat el pentru Reuters. “Când apare o astfel de șansă, o fructifici”.

Ruder a refuzat să comenteze atunci când a fost întrebat despre salariul său.

Ekaterina Almasque, un partener general al firmei de capital de risc OpenOcean, a declarat că DeepMind nu mai este “liderul îndepărtat în domeniu”.

“Toate aceste companii concurează pentru același bazin de talente și, având în vedere deficitul de competențe în domeniul IA, acesta este din ce în ce mai mult un iaz decât un ocean”.

Suleyman a început recent să recruteze personal tehnic din Londra pentru Inflection AI, în timp ce Mistral, a lui Mensch, a devenit rapid unul dintre cele mai în vogă startup-uri de pe continent, obținând în decembrie o finanțare de risc în valoare de 415 milioane de dolari.

Mistral a refuzat să comenteze, iar Inflection nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

OpenAI a deschis anul trecut primul său birou internațional la Londra, urmat rapid de un al doilea în Dublin – “doar primii pași”, a declarat vicepreședintele pentru oameni al companiei, Diane Yoon, deoarece intenționează să continue extinderea în alte țări.

Cohere și-a deschis biroul din Marea Britanie anul trecut, iar directorul general Aidan Gomez a declarat pentru Reuters că acum își împarte timpul între Toronto, orașul său natal, și Londra, unde firma intenționează să își dubleze numărul de angajați la 50.

“Mergem acolo unde se află talentele, iar în Londra și în întreaga Europă sunt multe”, a spus Gomez.

Războiul talentelor înseamnă că lucrătorii sunt din ce în ce mai bine plasați pentru a face cereri potențialilor lor angajatori.

Firma londoneză de AI audio ElevenLabs, cu sediul la Londra, oferă noilor angajați opțiuni de cumpărare de acțiuni, salarii generoase și lucru complet la distanță, deși majoritatea rolurilor anunțate stipulează că angajații trebuie să fie stabiliți în Europa.

După ce a obținut recent o finanțare de 80 de milioane de dolari de la firme de capital de risc precum a16z și Sequoia, compania a declarat pentru Reuters că în curând își va dubla numărul total de angajați, ajungând la 100.

Startup-ul Bioptimus, cu sediul la Paris, fondat tot de foști angajați ai DeepMind, a strâns 35 de milioane de dolari în februarie.

Thomas Clozel, unul dintre primii investitori ai companiei, a declarat că startup-urile caută să recruteze talente de la Big Tech, precum Google, oferindu-le mai multă influență asupra direcției unei companii.

“Google este unul dintre cei mai buni în ceea ce face și produce unele dintre cele mai bune talente”, a spus el. “La un startup mai mic, ai o oportunitate unică de a rămâne fidel muncii care te pasionează și de a avea o miză în succesul companiei.”

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO