Miliardarii lumii își vând o parte din imperiile construite. Mark Zuckerberg și Jeff Bezos, decizii misterioase

12 Mart. 2024, 09:34
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  bani.md
12 Mart. 2024, 09:34 // Oameni şi Idei //  bani.md

Mark Zuckerberg, mesaj pentru părinții ai căror copii au fost afectați de Facebook. Sursa foto: arhivă EVZ

Titanii americani Jeff Bezos, Leon Black, Mark Zuckerberg, Jamie Dimon și familia Walton au stârnit îngrijorare după ce și-au vândut părți din imperiile construite un ani. Din acest motiv, un val de speculații a invadat mediul online.

Miliardarii lumii vând acțiuni din companiile pe care le au. Jeff Bezos de la Amazon, Jamie Dimon și Mark Zuckerberg au efectuat vânzări de acțiuni din propriile companii. Aceste decizii au dat curs unui val de speculații.

Jeff Bezos și Mark Zuckerberg, vânzări de acțiuni pe bandă rulantă

Jeff Bezos, al treilea cel mai bogat om după Bernard Arnault de la Louis Vuitton și Elon Musk, a vândut acțiuni Amazon în valoare de 8,5 miliarde de dolari. Tranzacțiile au avut loc doar în această lună.

În același timp, Mark Zuckerberg, al patrulea cel mai bogat om din lume, a vândut aproximativ 1,4 milioane de acțiuni Meta. Acestea se ridicau la valoarea de 638 de milioane de dolari.

Jamie Dimon, președinte și CEO al J.P. Morgan, a vândut 150 de milioane de dolari săptămâna trecută. Aceasta a fost prima sa tranzacție cu numerar, de la preluarea conducerii băncii.  În câteva zile, Leon Black de la Apollo Global Management a efectuat și el prima vânzare. Acesta a renunțat la 172,8 milioane de dolari în firma pe care o conduce de  34 de ani.

Familia Walton de la Walmart a vândut 1,5 miliarde de dolari într-o săptămână, aducând totalul încasărilor din vânzări la 2,3 miliarde de dolari din decembrie.

Având în vedere că tranzacțiile au avut loc în doar câteva săptămâni, deciziile miliardarilor au stârnit controverse.  Experții spun că vânzările ar putea fi rezultatul alegerilor care se apropie.

„Dacă analizați ce se întâmplă cu politica noastră în următorul an sau așa ceva, lucrurile stau destul de bine acum – piețele sunt în creștere. ”, a declarat consultantul în finanțe Alan Johnson pentru Fortune la sfârșitul lunii trecute.

De asemenea, reprezentanții Johnson Associates, companie cu sediul în Manhattan, au sugerat, de asemenea, că vânzările ar putea avea legătură cu alegerile din toamnă.

„ Cu politica noastră și tot ce se întâmplă la nivel geopolitic, poate că nu va fi la fel de bine peste un an sau doi”, a recunoscut el.

Jeff Bezos, Mark Zuckerberg, decizii controversate

Bezos a vândut 50 de milioane de acțiuni din Amazon în doar nouă zile, tranzacția aducându-i aproximativ 8,5 miliarde de dolari. Totodată, Zuckerberg a vândut aproape 1,8 milioane de acțiuni Meta pentru peste 400 de milioane de dolari. Totuși, unii experți spun că vânzările au fost efectuate în conformitate cu planurile de tranzacționare anunțate cu luni înainte.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

26 Nov. 2024, 16:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
26 Nov. 2024, 16:16 // Actual //  Ursu Victor

Moldovagaz solicită majorarea tarifului mediu la gaz cu 39,7%, la 14 038 lei/1000 m3, iar noul tarif ar urma să intre în vigoare din 1 decembrie, potrivit solicitării depusă la ANRE de către companie.

În punctele de ieșire din rețelele de distribuție de presiune înaltă, tariful solicitat este 11 891 lei/1000 m3, or cu 4 022 lei/1000 m3 sau cu 51,1 % mai mult decât cel în vigoare (7 869 lei/1000 m3), la în punctele de ieșire din rețelele de distribuție de presiune medie – 12 938 lei/1000 m3, or cu 4 068 lei/1000 m3 sau cu 45,9 % mai mult decât cel în vigoare (8 871 lei/1000 m3), în punctele de ieșire din rețelele de distribuție de presiune joasă – 16 173 lei/1000 m3, or cu 4 019 lei/1000 m3 sau cu 33,1 % mai mult decât cel în vigoare (12 154 lei/1000 m3).

În prezent populația achită 13,126 lei (cu TVA) per metru cub de gaz, tarif care a fost ajustat pentru ultima dată în mai 2024.

Ajustarea prețurilor reglementate pentru anul 2024 este determinată de majorarea prețului de achiziție a gazelor naturale pe platforma TTF, ţinînd cont de volatilitatea cotațiilor bursiere şi a volumelor de realizare a gazelor naturale consumatorilor.

„Calculul proiectului prețurilor reglementate la gazele naturale este efectuat în strictă conformitate cu Metodologia tarifară, reieşind din indicii medii anuali actualizați, cu aplicarea tarifelor reglementate în vigoare de tipul intrare/ieşire pentru serviciul de transport al gazelor naturale şi serviciul de distribuție a gazelor naturale pe anul 2024, nivelul cheltuielilor prognozate pentru furnizarea gazelor naturale şi a componentei de corectare pentru perioada precedentă. Proiectul prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale este determinat reieșind din indicii efectivi înregistrați pentru ianuarie-octombrie şi cei prognozați pentru noiembrie-decembrie 2024”, se spune în solicitarea Moldovagaz.

Vadim Ceban, președeintele interimar al Moldovagaz susține că urmare a majorării prețurilor la gaz pe piața internațională devierile tarifare ale companiei se vor ridica la 400 de milioane de lei.

Premierul Dorin Recean a declara la începutul acestei săptămâni că, deși nu putem vorbi despre o reducere a prețurilor la gaz, Guvernul pregătește măsuri necesare pentru a asigura stabilitatea acestora, astfel încât consumatorii să nu fie afectați, indiferent de evoluțiile de pe piața globală.

Ieri, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avut o întâlnire de lucru cu președintele Gazprom, Alexei Miller. Părțile au discutat despre livrările de gaze naturale în Republica Moldova (în regiunea transnistreană) în baza contractului existent după 1 ianuarie, în special în cazul în care tranzitul prin Ucraina este întrerupt.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală