Anunțul momentului pentru toți moldovenii! Vor putea transfera până la 10 mii de lei fără comisioane

12 Mart. 2024, 10:37
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
12 Mart. 2024, 10:37 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

Sistemul de Plăți Instant MIA, dezvoltat de Banca Națională a Moldovei, a fost lansat în premieră în Republica Moldova.

Sistemul este disponibil în instituții financiare din țară și le permite consumatorilor și companiilor să transfere bani în mai puțin de 15 secunde fără plata comisioanelor și indiferent de bancă doar în bază de număr de telefon, oferind cetățenilor o metodă rapidă, sigură și eficientă de efectuare a tranzacțiilor.

„Sunt încrezătoare că MIA va deveni în scurt timp o tehnologie la îndemâna fiecărui cetățean sau om de afaceri. MIA va eficientiza tranzacțiile financiare, va stimula creșterea economică și va promova o mai bună gestionare a finanțelor. Așadar, astăzi Moldova face un pas semnificativ către o lume financiară modernă, iar Banca Națională a Moldovei consolidează poziția țării în rândul statelor care adoptă tehnologii avansate pentru a sprijini evoluția economică și pentru a oferi cetățenilor un acces mai ușor la serviciile financiare”, menționează guvernatoarea BNM, Anca Dragu.

Transferurile de până la 10.000 de lei pe lună sunt efectuate fără comision, în timp ce pentru sume mai mari, comisioanele percepute nu vor depăși 5 lei pentru un transfer. Plățile instant pot fi accesate de utilizatorii de mobile banking din Republica Moldova, atât persoane fizice, cât și juridice, care au cont de plăți deschis la o bancă/societate de plată. Identificatorul necesar și suficient pentru a iniția un transfer va constitui numărul de telefon înregistrat în baza de date a băncii sau societății de plată.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.