Cum poți obține semnătura electronică în Republica Moldova

18 Mart. 2024, 16:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mart. 2024, 16:11 // Actual //  Lupu Eduard

Cu ajutorul semnăturii mobile poți de la distanță semna acte, declarații, întocmi cereri, etc. fără prezenţa fizică şi actul de identitate. Semnarea se face direct din calculator sau telefon, prin introducerea codului PIN secret, și are aceeași valoare juridică ca și semnătura de mână.

Astfel, semnătura electronică avansată calificată poate fi obținută de la prestatorii de servicii de certificare acreditați în domeniu.

Procesul de solicitare și obținere a semnăturii electronice este specific fiecărui prestator în parte și poate fi consultat pe paginile oficiale ale acestora. Iată câțiva dintre cei mai importanți prestatori:

I.P. „Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică”

Semnătura electronică poate fi obținută aplicând online. Ghidul de utilizare a semnăturii electronice poate fi consultat pe site-ul oficial. Pentru detalii suplimentare, puteți contacta la telefon: 022 820 911 sau prin e-mail la semnatura@semnatura.md.

Semnătura electronică poate fi obținută aplicând aici.

I.P. „Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe”

Serviciul de semnătură electronică poate fi accesat prin completarea unei cereri online. Pentru asistență, ghiduri video sunt disponibile pe pagina web a prestatorului. Pentru informații suplimentare, contactați la telefon: 022 822 222 sau prin e-mail la pki@sfs.md.

Semnătura electronică poate fi obținută aplicând aici.

I.M. Orange Moldova S.A.

Semnătura mobilă poate fi activată prin depunerea unei cereri la unul din magazinele prestatorului. Serviciul este gratuit la activare și se achită doar la utilizare. Prețul standard al unei semnături este de 3 lei. Instrucțiunile de utilizare pot fi găsite pe pagina web a prestatorului.

Toată informația aferentă semnăturii mobile, inclusiv instrucțiuni de utilizare, poate fi consultată pe pagina-web a prestatorului aici.

I.M. Moldcell S.A.

Serviciul semnătură mobilă poate fi activat prin formarea codului *222*5#ok de pe dispozitivul mobil și alegerea unui pachet din cele oferite de prestator.

Aceste opțiuni oferă utilizatorilor acces la semnături electronice avansate, contribuind la simplificarea și securizarea proceselor digitale.

Toată informația aferentă semnăturii mobile poate fi consultată pe pagina-web a prestatorului aici.

În urma publicației IPRE, în Republica Moldova există trei tipuri de certificate de autentificare și semnătură electronică avansată calificată, ce au aceeași forță juridică: (1) semnătura mobilă Mobile eID, prin utilizarea unei cartele SIM speciale, eliberată de către operatorii de telecomunicații Orange Moldova și Moldcell, (2) token USB, eliberat de către Serviciul Tehnologii Informaționale și Securitate Cibernetică (STISC) și intermediat suplimentar prin intermediul Centrului de Tehnologii Informaționale în Finanțe (CTIF), Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) și Camera de Comerț și Industrie (CCI), (3) buletin de identitate eID (eCA), eliberat de către ASP.

Totodată, conform datelor STISC, la finalul anului 2023, numărul de certificate active ale cheii publice pentru semnătură electronică avansată calificată este de 266 155 unități, de peste două ori mai mult în comparație cu anul 2022 (129 384 unități).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

08 Mai 2024, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Mai 2024, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Rectorul Universității Tehnice din Moldova (UTM), Viorel Bostan, a făcut anunțul oficial, în carul emisiunii „Puterea a patra” de la N4, că Universitatea de Stat din Moldova și UTM urmează să se unească sub un singur nume nou. Această mișcare reprezintă un pas semnificativ în consolidarea și modernizarea învățământului superior din Republica Moldova.

Fuzionarea celor două instituții de învățământ superior vine în contextul unei inițiative menite să optimizeze resursele și să sporească calitatea educației superioare în țară. Prin unirea lor, se va crea o instituție academică mai puternică și mai competitivă, capabilă să ofere programe educaționale diversificate și de înaltă calitate.

Noul nume al instituției rezultate din fuziunea dintre USM și UTM va fi Universitatea din Chișinău. Această schimbare va reflecta identitatea și misiunea noii entități academice, care va servi comunitatea academică și societatea în ansamblu într-un mod mai eficient și mai eficace.

„De câțiva ani, analizăm constant clasamentele internaționale și, din păcate, nu am reușit să ne includem în aceste topuri”, a declarat Bostan. „De exemplu, în timp ce în trecut Times Higher Education enumera aproximativ 600 de universități, astăzi lista depășește 2003, iar noi încă nu am reușit să ne poziționăm în acest clasament”, declara săptămâna trecută, la consiliul rectorilor, Viorel Bostan.

Bostan a subliniat importanța atragerii studenților internaționali pentru a consolida universitățile din Moldova, dar a evidențiat și nevoia de resurse și capacități pentru a realiza acest lucru. În acest context, el a propus inițierea unui proces de fuziune între Universitatea Tehnică și Universitatea de Stat din Moldova, nu prin absorbție, ci printr-o colaborare între două instituții care au o istorie comună de colaborare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău