Moldova, mai aproape de UE! VIDEO de la conferința despre conectarea la „Inițiativa celor trei mări”

22 Mart. 2024, 15:10
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Mart. 2024, 15:10 // Actual //  bani.md

Oportunitățile de cooperare regională și potențialul conectării Republicii Moldova la proiectele de infrastructură rutieră, energetice și de comunicații din cadrul „Inițiativei celor Trei Mări” au fost prezentate în cadrul unui eveniment desfășurat la Chișinău. Invitații din statele membre au demonstrat mecanismele de lucru în cadrul Inițiativei și prioritățile celui de-al 9-lea Summit și a Forumului de Afaceri, care vor avea loc la 11 aprilie curent la Vilnius, Republica Moldova fiind invitată.

„Participarea Republicii Moldova la această Inițiativă este o oportunitate unică în procesul de integrare europeană de a ne apropia și mai mult de vecinii noștri din Europa Centrală și de Est și statele baltice, prin implementarea de proiecte comune în domenii strategice. Integrarea europeană reprezintă obiectivul strategic fundamental al țării și un deziderat al întregii societăți.

Aceasta înseamnă pentru noi prosperitate economică, valori democratice consolidate, securitate și o viață mai bună pentru fiecare cetățean. Drumul european pe care l-am ales nu este unul ușor, dar este unicul drum care poate asigura adevărata modernizare a țării pe care o tot căutăm de decenii și standardele înalte de trai pentru cetățenii noștri”, a declarat în debutul evenimentului cu genericul „Mai aproape de UE: Conectarea Republicii Moldova la Inițiativa celor Trei Mări”, Natalia Gavrilița, directoare a Asociației „Parteneriate pentru Noua Economie”.

Inițiativa celor Trei Mări este o platformă la nivel prezidențial, formată din țări membre ale UE din Europa Centrală și de Est. Obiectivul de bază este creșterea convergenței și a coeziunii, în paralel cu reducerea decalajului de dezvoltare economică între diferite zone și state membre ale UE, prin creșterea interconectivității în domeniile energiei, transportului și mediului digital. Republica Moldova a fost invitată să adere în calitate de stat participant asociat la Summitul Inițiativei din anul 2023 găzduit de România.

„Cele mai multe state ale Uniunii Europene sunt state mici iar modelul economic de dezvoltare se bazează pe conectivitate și deschidere cât mai mare. Așteptările Republicii Moldova de la Inițiativa celor Trei Mări este de a-și dezvolta economia prin deschidere și fortificarea relațiilor cu statele membre. De asemenea, un obiectiv major este atragerea de investiții pentru proiecte de infrastructură de care Moldova are atâta nevoie. Pe dimensiunea digitalizării Moldova deja are mai multe avantaje dar și aici vrem o amplificare a cooperării pentru crearea de noi oportunități, așa cum o fac statele baltice spre exemplu” a declarat ministrul Economiei Dumitru Alaiba.

Pentru a accelera interconexiunea dintre statele membre, în anul 2019, în cadrul Inițiativei a fost creat un Fond de investiții pe baze comerciale și principii de piață. Scopul lui este să faciliteze finanțarea proiectelor comune din domeniul transporturilor, energiei și infrastructurii digitale.

Resursele Fondului completează eforturile bugetelor naționale și cele ale mediului privat, precum și investițiile europene din regiune, asigurând astfel investirea în multiple proiecte aflate la diferite etape de implementare.

„Problemele de dezvoltare economică pot fi mult mai ușor rezolvate odată cu apariția resurselor financiare private care suplimentează resursele publice. În cazul Republicii Moldova în contextul implementării unor proiecte mari de infrastructură și implicarea Fondului de investiții din cadrul Inițiativei celor Trei Mări ar putea fi mobilizate resursele private interne care la moment nu au oportunități mari de a fi investite cu excepția valorilor mobiliare de stat”, a spus la reuniune Dumitru Budianschi, Președintele Comisiei Naționale a Pieței Financiare.

Inițiativa celor Trei Mări este o platforma politică formată din 12 state: Austria, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia,
Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia. Aceste state reprezintă 28% din teritoriul Uniunii Europene și 22% din populația ei.

 

Realitatea Live

27 Nov. 2024, 12:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
27 Nov. 2024, 12:54 // Actual //  Ursu Victor

Costul pentru asigurarea regiunii din stânga Nistrului cu energie și gaze naturale, în cazul suspendării livrărilor de metan de către Gazprom, este estimat la 400 de milioane de euro, a anunțat ministrul Energiei, Victor Parlicov, într-o conferință de presă.

„Evident că tarifele ar trebui majorate în regiune. Noi am avertizat de mai multe ori reprezentanții din regiune că gazul ieftin se va termina”, a declarat ministrul, subliniind că situația actuală este rezultatul unei dependențe de lungă durată de gazul rusesc la preț redus.

Suspendarea gazelor ar avea implicații serioase nu doar pentru regiunea transnistreană, ci și pentru malul drept al Nistrului, care depinde indirect de gazul rusesc. Centrala de la Cuciurgan, situată în Transnistria, produce 80% din energia electrică consumată pe malul drept, folosind metanul furnizat de Gazprom.

Parlicov a reiterat că Republica Moldova nu poate face față provocărilor energetice fără ajutorul partenerilor externi. „400 de milioane de euro este o sumă enormă pentru bugetul țării, iar sprijinul internațional devine crucial în aceste condiții”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală