VIDEO Sistemul de salarizare în serviciul public nu motivează personalul calificat

27 Mart. 2024, 10:13
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Mart. 2024, 10:13 // Actual //  bani.md

Instituțiile statului vor continua să se confrunte cu lipsă de specialiști atâta timp cât sistemul de salarizare este învechit și nu încurajează performanța. Declarațiile aparțin invitaților emisiunii „Consens Național” de la RLIVE TV, reprezentantei de țară a Fondului regional de investiții WNISEF, Stella Jemna, fostă șefă de Cabinet al prim-ministrei Natalia Gavrilița, și Veaceslav Ioniță, expert în domeniul administrației și finanțelor publice.

Potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS), fiecare al cincilea post din Guvern este vacant. Cele mai afectate sunt ministerele Culturii și Mediului care duc lipsă de aproximativ 30 la sută din numărul de angajați. Fiecare al patrulea post este vacant și în cadrul ministerelor Sănătății, Finanțelor și Afacerilor Externe. Cel mai bine asigurat cu cadre este Ministerul Educației și Cercetării care are vacante 11 la sută din posturi.

„Evaluarea funcționarilor publici este învechită și nu permite majorarea de salariu. Nici bugetul public nu este construit în așa fel ca să se poată motiva acești funcționari. Eu cred că un supliment la salariu ar putea să-i facă mai interesați de jobul lor, dar este foarte important să fie clar în baza căror indicatori de performanță sunt făcute aceste creșteri salariale ca să nu fie admise majorări de pe criterii politice”, este de părere Stella Jemna.

Fosta șefă de cabinet a prim-ministrei Natalia Gavrilița a menționat că majorările de salarii operate de Guvern în ultimul an au dus la suplinirea mai multor posturi vacante în administrație, dar deocamdată nu atât de mult ca să intereseze persoanele instruite și tinere.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, studiile arată că moldovenii își doresc un salariu de cel puțin 17.500 de lei pentru a renunța la ideea emigrării. El spune că se atestă o mare diferența între așteptări la diferite vârste.

„Tinerii cer un salariu lunar de 25 de mii de lei pentru a rămâne în țară. Pe lângă acești bani, oamenii caută și o calitate a vieții mai bună. Și asta a dus la faptul că aproape 40 la sută din tineri nu mai sunt în țară. Dacă lucrurile vor continua așa, atunci către anul 2027 numărul tinerilor moldoveni plecați peste hotare va fi mai mare decât al celor rămași în țară”, a menționat Veaceslav Ioniță.

Conform Biroului Național de Statistică, salariul mediu în sectorul bugetar față de sectorul real a fost anul trecut mai mic cu peste 28 la sută. În sectorul bugetar câștigul salarial mediu lunar a constituit 10.192 lei, în timp ce un angajat din sectorul privat a primit în medie 13.099 lei.

Printre campionii la salarii mari la stat sunt angajații din cadrul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină cu salarii de 25.748 lei și cei ai Agenției de Stat Proprietăți Intelectuale care au ridicat lunar în medie anul trecut un 25.472 lei, mai arată studiul realizat de Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS).

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Studiul IPIS a fost realizat în cadrul inițiativei „Administrarea social responsabilă a finanțării externe”, în parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, cu suportul Fundației Soros Moldova.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO