Șeful celei mai mari bănci din lume spune că șansele ca starea economiei să se înrăutățească sunt mari decât se crede

13 Apr. 2024, 14:13
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Apr. 2024, 14:13 // Actual //  bani.md

JPMorgan Chase, cea mai mare bancă din Statele Unite, a dat startul vineri sezonului de profituri cu o creștere, dar și cu un avertisment privind amenințările geopolitice care ar putea afecta economia globală, relatează CNN Business. Veniturile băncii în primul trimestru au crescut cu 9% față de anul precedent, la 41,9 miliarde de dolari.

Este mai mult decât se așteptau analiștii intervievați de FactSet.

Profitul pe acțiune a fost de 4,44 dolari, de asemenea mai mare decât cel de 4,17 dolari estimat de FactSet.

Cu toate acestea, directorul general Jamie Dimon a avertizat investitorii că s-ar putea să apară probleme. “Mulți indicatori economici continuă să fie favorabili. Cu toate acestea, privind în viitor, rămânem atenți la o serie de forțe incerte semnificative”, a scris el într-un comunicat de presă de vineri.

Dimon a citat tensiunile geopolitice crescânde și “presiunile inflaționiste persistente, care probabil vor continua”, ca fiind preocupări constante.

“Nu știm cum vor evolua acești factori, dar trebuie să pregătim firma pentru o gamă largă de medii potențiale pentru a ne asigura că putem fi în mod constant alături de clienți”, a spus acesta.
Într-o convorbire telefonică cu jurnaliștii vineri dimineață, Dimon a declarat că consumatorii americani au încă un exces de economii, că acțiunile sunt mai mari și că șomajul este scăzut. “Chiar dacă intrăm în recesiune, ei sunt într-o formă destul de bună”, a precizat el. Dar el a mai spus că persoanele cu venituri mici rămân rapid fără bani în plus. Banca începe să vadă unele fisuri pe piața creditelor auto subprime.
Dimon, care a sunat de la o conferință a băncilor de investiții din Florida, a declarat reporterilor că el crede că prețurile de pe piață sunt probabil “prea fericite” în acest moment și că șansele unui rezultat negativ sunt “mai mari decât cred ceilalți”.

Dar, a spus Dimon, “important nu este economia – dacă avem o recesiune ușoară sau o aterizare ușoară sau ceva de genul acesta”, a spus el, referindu-se la un scenariu în care inflația este învinsă fără a crește nivelul șomajului. Ceea ce este important, a spus el, “este viitorul lumii libere”, referindu-se la războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

“Ar putea fi determinant pentru ceea ce se întâmplă cu economia globală dacă prețurile la petrol și gaze vor crește prea mult”, a spus Dimon.

Impactul ratelor mai mari pentru mai mult timp

JPMorgan Chase a achiziționat majoritatea activelor First Republic Bank în luna mai a anului trecut, după ce banca regională cu sediul în San Francisco a fost confiscată de guvern.

Această achiziție a adăugat miliarde de dolari în credite la bilanțul băncii, sporind veniturile sale din dobânzi.

JPMorgan Chase a raportat că împrumuturile medii au crescut cu 16% față de anul precedent, în principal datorită First Republic. Venitul net din dobânzi, sau NII, din aceste împrumuturi (adică banii pe care o bancă îi câștigă din împrumuturi minus dobânzile pe care le plătește pentru depozite) a crescut cu 11%, ajungând la 23,2 miliarde de dolari.

Dar banca a mai spus că NII ar putea fi sub așteptările Wall Street pentru anul în curs.

Veniturile nete din dobânzi au fost un indicator cheie pentru analiști în acest trimestru, aceștia urmărind să vadă cum reacționează băncile la ratele ridicate ale dobânzilor practicate de Rezerva Federală.

Băncile, inclusiv JPMorgan, au adus profituri record, impulsionate de NII, în condițiile în care banca centrală a majorat ratele dobânzilor.

De asemenea, JPMorgan Chase a anunțat vineri că va suporta o taxă unică de 725 de milioane de dolari din partea Federal Deposit Insurance Corporation, legată de mizeria lăsată de Silicon Valley Bank și Signature Bank în urma prăbușirii lor din primăvara anului trecut. Băncile mari au fost cele care au plătit în mare parte această factură.

Acțiunile băncii au scăzut cu 4,3% în tranzacțiile de dimineață, dar au crescut cu 45% în ultimele 12 luni.

Câștiguri mixte

Separat, gigantul de investiții BlackRock a raportat că activele sale gestionate au crescut la un nivel record de 10.500 miliarde de dolari în primul trimestru. Compania a depășit, de asemenea, așteptările privind rezultatele de top și de fond.

Wells Fargo, care a raportat de asemenea vineri câștigurile din primul trimestru, a depășit așteptările Wall Street, dar a înregistrat o scădere de 8% a veniturilor nete din dobânzi față de anul precedent. De asemenea, compania a remarcat o cheltuială de 284 de milioane de dolari în primul trimestru legată de evaluarea specială a FDIC.

Citigroup a raportat un venit net de 3,4 miliarde de dolari în primul trimestru, sau 1,58 dolari pe acțiune, depășind așteptările analiștilor de 1,18 dolari pe acțiune, potrivit FactSet. Directorul general Jane Fraser a declarat vineri că banca a finalizat luna trecută restructurarea organizațională, care a inclus disponibilizări.

Compania a înregistrat cheltuieli de restructurare în valoare de 225 de milioane de dolari în primul trimestru, în mare parte din cauza costurilor de concediere și a altor costuri de reorganizare a companiei. De asemenea, Citi a remarcat o cheltuială de 251 de milioane de dolari legată de curățarea de către FDIC a colapsurilor băncilor regionale de anul trecut.
Acțiunile Wells Fargo au crescut ușor vineri dimineață, în timp ce acțiunile BlackRock și Citigroup au scăzut.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Apr. 2025, 11:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
17 Apr. 2025, 11:33 // Actual //  Ursu Victor

OMC avertizează: Comerțul dintre SUA și China ar putea scădea cu până la 90% din cauza războiului tarifar declanșat de Trump

Organizația Mondială a Comerțului (OMC) a emis un avertisment sever privind colapsul schimburilor comerciale dintre cele mai mari două economii ale lumii — Statele Unite și China — în urma războiului tarifar relansat de fostul președinte american Donald Trump. Potrivit estimărilor prezentate de directoarea generală a OMC, Ngozi Okonjo-Iweala, volumul comerțului bilateral ar putea scădea cu până la 81–91% dacă nu vor fi aplicate excepții pentru produse tehnologice esențiale, precum smartphone-urile.

„Aceasta este o separare economică de facto între cele două economii și va avea consecințe profunde asupra ordinii comerciale globale”, a declarat șefa OMC, exprimându-și îngrijorarea față de intensificarea confruntării dintre Washington și Beijing.

Potrivit raportului publicat, comerțul mondial va înregistra în 2025 o scădere de 0,2%, contrar previziunilor anterioare de creștere de 2,7%. Estimarea de creștere a PIB-ului global pentru 2025 a fost și ea revizuită negativ, de la 2,8% la 2,2%.

Pe 2 aprilie, Donald Trump a impus un tarif general de 10% pentru importuri din toate țările, majorând simultan taxele vamale pentru circa 60 de state. Deși ulterior a anunțat o amânare de 90 de zile pentru noile tarife, tensiunile cu China au continuat să escaladeze. În prezent, produsele chineze sunt vizate de taxe de până la 145%, cu promisiunea lui Trump de a le majora la 245%, în timp ce Beijingul a răspuns cu tarife de până la 125% pentru produsele americane.

Deși inițial s-a anunțat că smartphone-urile — inclusiv iPhone-urile — vor fi exceptate de la noile tarife, Casa Albă a transmis că măsura este temporară și că se pregătesc taxe separate pentru semiconductori. Potrivit Bloomberg, autoritățile chineze nu vor relua negocierile fără „semne de respect” din partea Washingtonului și solicită numirea unui reprezentant special american pentru viitoare discuții.

În 2024, comerțul bilateral dintre SUA și China a atins 582 miliarde de dolari, din care 438,9 miliarde reprezintă importuri americane de produse chinezești. Deficitul comercial al SUA față de China a urcat la 295,4 miliarde de dolari, în creștere cu 5,8% față de anul precedent.

Publicații precum The Wall Street Journal și Bloomberg relatează că tensiunile au dus deja la scăderi de comenzi din partea marilor companii americane, iar unele fabrici din China au trimis angajații în concedii forțate. Amazon ar fi suspendat achiziții pentru o gamă largă de produse — de la șezlonguri și scutere, până la aparate de aer condiționat — imediat după anunțul tarifelor făcute de Trump.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European