FMI o reconfirmă pe Kristalina Georgieva în funcţia de director general

13 Apr. 2024, 13:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Apr. 2024, 13:57 // Actual //  Lupu Eduard

Consiliul de administraţie al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a anunţat vineri că directorul general al instituţiei, Kristalina Georgieva, a fost numită „prin consens” pentru a rămâne în fruntea instituţiei pentru un al doilea mandat de cinci ani.

Noul mandat al lui Georgieva va începe la 1 octombrie 2024, la finalul mandatului actual, a precizat FMI într-un comunicat citat de boursorama.com.

„Luând această decizie, Consiliul de administraţie recunoaşte conducerea puternică a doamnei Georgieva în timpul mandatului său, menţinând cursul în pofida unei serii de şocuri globale majore. Doamna Georgieva a pus în aplicare răspunsul fără precedent al FMI la aceste şocuri”, au comentat Afonso Bevilaqua şi Abdullah BinZarah, membri ai Board-ului citaţi în comunicat.

„Sunt extrem de recunoscătoare pentru încrederea şi sprijinul Consiliului de Administraţie, care reprezintă cei 190 de membri ai noştri, şi sunt onorată să îmi pot continua misiunea în fruntea FMI în calitate de director general”, a reacţionat imediat Kristalina Georgieva, într-o declaraţie separată.

Economistă bulgară născută la Sofia în 1953, dna Georgieva conduce FMI din octombrie 2019, după ce a fost director general al Băncii Mondiale (BM) timp de aproape trei ani. Înainte de a se alătura instituţiilor financiare internaţionale, Kristalina Georgieva a fost comisar european timp de şase ani, iniţial responsabilă de cooperarea internaţională în cadrul Comisiei Europene, sub conducerea lui José Manuel Barroso, apoi de buget şi resurse umane sub conducerea lui Jean-Claude Juncker, înainte de a deveni vicepreşedinte al Comisiei de la sfârşitul anului 2014 până la sfârşitul anului 2016.

Reconfirmarea Kristalinei Georgieva încheie procesul de numire a noului director general al FMI, care a fost lansat la 13 martie şi care trebuia iniţial să dureze până la sfârşitul lunii aprilie.

Astfel, Georgieva este confirmată în funcţie înainte de începerea reuniunilor de primăvară ale FMI şi ale Băncii Mondiale, care încep marţi cu publicarea actualizării World Economic Outlook (WEO) şi se vor desfăşura până vineri.

În mod tradiţional, directorul general al FMI este candidatul propus de ţările europene, în timp ce preşedintele BM este candidatul propus de Statele Unite. Aceasta este o diviziune pe care marile ţări emergente, începând cu China şi India, o pun din ce în ce mai mult în discuţie în mod deschis.

Dar distribuţia capitalului în aceste două instituţii conferă în continuare Statelor Unite şi UE o putere predominantă.

Acest proces are loc la un an de la numirea noului preşedinte al Băncii Mondiale, Ajay Banga, în urma unei proceduri similare după demisia predecesorului său, David Malpass.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

25 Mai 2024, 07:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
25 Mai 2024, 07:00 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Citigroup, HSBC şi Barclays le vor cere angajaţilor să revină la birou 5 zile pe săptămână, pe măsură ce noile reglementări din domeniul financiar îngreunează lucratul remote, scrie Bloomberg.

Aceste bănci sunt cunoscute ca fiind cele mai flexibile în privinţa muncii de la distanţă, însă Financial Industry Regulatory Authority (FINRA), principalul organ de supraveghere al industriei, vrea să reinstaureze anumite reguli utilizate de pandemie.

Este vorba de nişte reglementări cu privire la supravegherea angajaţilor şi inspecţii la locul de muncă. Regulile au fost relaxate la începutul pandemiei pentru a putea oferi flexibilitate angajaţilor din industria financiară, însă acum FINRA vrea ridicarea acestor excepţii.

Mişcarea îî va afecta cel mai mult pe angajaţii Barclays, unde câteva mii de lucrători din investment banking vor trebui să se întoarcă la birou sau să călătorească pentru a se întâlni cu clienţii. Totodată, aproximativ 600 de angajaţi ai Citigroup şi 530 ai HSBC vor fi nevoiţi să revină la serviciu fizic.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău